Με βάση δημοσκοπήσεις που έχουν κατά καιρούς διεξαχθεί, η έξοδος της Μεγάλης Βρετανίας από τηνΕυρωπαϊκή Ένωση θα φέρει απώλεια της ισχύος που έχει η χώρα, να επηρεάζει τις οικονομικές (κυρίως τις χρηματοοικονομικές) εξελίξεις σε ευρωπαϊκό, αλλά και παγκόσμιο επίπεδο.
Θα έχει όμως και πιο χειροπιαστές συνέπείες στον εμπορικό τομέα.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του 2014, η συνολική ετήσια εμπορική δραστηριότητα της Βρετανίας ανέρχεται στα 900 δισ. ευρώ έχοντας εμπορικό έλλειμμα 139,5 δισ. ευρώ. Οι περισσότερες εισαγωγές προέρχονται από την ΕΕ (με την οποία το εμπορικό έλλειμμα είναι 93 δισ. ευρώ) και τα περισσότερα αγαθά εξάγονται σε μη μέλη της Ένωσης (εμπορικό έλλειμμα 46 δισ. ευρώ). Οι χώρες της ΕΕ αντιπροσώπευαν το 53% των εισαγωγών του Ηνωμένου Βασιλείου και το 48% των εξαγωγών του.
Στον πίνακα παρατίθενται οι κυριότεροι εμπορικοί εταίροι της Βρετανίας:
Παραπάνω από τις μισές εμπορικές συμφωνίες (το 51%) προέρχεται από εταιρείες χωρών της ΕΕ κι αυτό σημαίνει ότι σε περίπτωση Brexit θα πρέπει να επανεξεταστούν ή να καταργηθούν.
Αυτή η διαδικασία, εκτός από την οικονομική απώλεια της κατάργησης συμφωνιών αλλά και του κόστους των δασμών (περίπου 6 δισ. ευρώ ετησίως για τη Βρετανία), οι οποίοι δεν ίσχυαν επί καθεστώτος ΕΕ, θα χρειαστεί πολλά χρόνια, κάτι που ενδεχομένως να επηρεάσει αρνητικά την ψυχολογία του εμπορικού κλάδου.