Αγορές

Ποταμοί χρήματος στο χρηματιστήριο -Η άνοδος συνεχίζεται


Ποταμοί χρήματος εισρέουν στο χρηματιστήριο, δίνοντας ώθηση σε μετοχές και δείκτες, που κινούνται πλέον στα υψηλά 8ετίας. Η ανοδική κίνηση συνεχίζεται, με "λοκομοτίβα" τις τραπεζικές μετοχές, που πριμοδοτούνται από διεθνείς οίκους με θετικές εκθέσεις και αισιόδοξες προβλέψεις.

Συναλλαγές 144,8 εκατ. ευρώ πραγματοποιήθηκαν σήμερα, καθώς επενδυτικά funds αυξάνουν τις τοποθετήσεις τους στο ΧΑ, προσβλέποντας σε υψηλές μεσομακροπρόθεσμες αποδόσεις. Από τους επιθετικούς βραχυχρόνιους "παίκτες" οι μετοχές περνούν σταδιακά στα χέρια επενδυτών που κινούνται με μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

Σημαντική παράμετρος για την περαιτέρω το κλίμα που θα διαμορφωθεί διεθνώς μετά τις νέες αυξήσεις επιτοκίων από την Fed και την  ΕΚΤ. Η πρώτη αντίδραση των αγορών ήταν θετική: Ο DAX στη Φρανκφούρτη ανεβαίνει 2,10%, ο γαλλικός CAC40 καταγράφει +1,45%. Μεικτή εικόνα στη  Wall Street με τον Dow Jones να υποχωρεί οριακά, τον S&P500 στο +1,40% και τον Nasdaq να πραγματοποιεί άλμα +3%.

 Ράλι βρίσκεται σε εξέλιξη στις αγορές ομολόγων της Ευρωζώνης. Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς έπεε σήμερα 26(!) μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε σε 4,05%

 Νέοι καταλύτες

Ούτως ή άλλως το ΧΑ βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή, καθώς ο ΓΔ κινείται στα υψηλά 8ετίας και πλέον, όπου αναπόφευκτα θα συναντήσει αντιστάσεις και θα χρειαστεί νέους θετικούς καταλύτες για να  προχωρήσει υψηλότερα.

 Οι τραπεζικές μετοχές που οδηγούν την κούρσα έχουν καταγράψει ήδη κέρδη της τάξεως του 27% τον τελευταίο μήνα, ενώ αποδόσεις μεγαλύτερες του 12% εμφανίζουν πολλά εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips. Τα βραχυχρόνια κέρδη αποτελούν κίνητρο για ρευστοποιήσεις, οι οποίες θα επιταχυνθούν σε περίπτωση διορθωτικής κίνησης της αγοράς.

Τις επόμενες μέρες θα φανεί κατά πόσο οι επιλογές των διαχειριστών χαρτοφυλακίων θα επηρεαστούν από τη "φιλολογία" που έχει αρχίσει να αναπτύσσεται περί εξάντλησης των περιθωρίων ανόδου. Πάντως ο μεγάλος τζίρος υποδηλώνει ενεργό παρουσία πολλών ξένων funds,  αλλά και αυξανόμενο ενδιαφέρον από μικροεπενδυτές.

Κρίσιμη περιοχή για τον Γενικό Δείκτη οι 1.040-1.045 μονάδες.

Μετοχές και δείκτες

 Η συνεδρίαση ξεκίνησε με σημαντικά κέρδη, τα οποία σταδιακά ψαλιδίστηκαν, ενώ οι δείκτες κινούνταν με διακυμάνσεις σε τροχιά αργής διολίσθησης.

 Ο Γενικός Δείκτης  σημείωσε υψηλό +0,81% (στις1.035,54 μονάδες) και τερμάτισε στις 1.029,68 μονάδες, με άνοδο 0,24%.

. Κατά 0,33% ενισχύθηκε ο FTASE25 της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, κλείνοντας στις 2.504,05 μονάδες. Ανοδο 0,42% σημείωσε ο δείκτης των mid caps.

Ο τραπεζικός δείκτης κινήθηκε από +0,44% μέχρι +1,96% κσι έκλεισε με +1,14%. Στην πρώτη θέση η Eurobank με +2,7%. Πειραιώς +2,4%, Εθνική +1,4%. Στο κόκκινο  Alpha -1,6%, Attica Bank -1%, Τρ. Ελλάδος -0,3%.

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips Σαράντης +2,7%, ΔΕΗ, Μυτιληναίος και Jumbo +1,3%, Lamda +1%, ΕΥΔΑΠ +0,8%.

Στον αντίποδα ΤΕΝΕΡΓΑ -6,3%, Coca-Cola -1,6%, ΓΕΚΤΕΡΝΑ -1,3%, Βιοχάλκο και Ell;aktvr -1%.

Στα mid caps ξεχώρισαν Ιντρακάτ +6%, Αλουμύλ +4,2%, Κρι-Κρι +2,9%, ΕΧΑΕ +1,4%.

 Στις μικρότερες κεφαλαιοποιήσεις εντυπωσίασε η κίνηση της MIG, που πραγματοποίησε άλμα +30%, σημειώνοντας υψηλό 12μήνου, με συναλλαγές 29,8 εκατ. τεμαχίων (αντιστοιχούν σε περίπου 3,2% της εταιρείας). Μεγάλη άνοδο με αξιόλογο όγκο συναλλαγών σημείωσαν επίσης οι ΚΛΜ και Κορδέλου (+10,5%).

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα