Χρηστικά

Λουκέτα και πρόστιμα έως 5.000 ευρώ από την Εφορία: Πότε επιβάλλονται


Όλο το ποινολόγιο της ΑΑΔΕ για τις αθρόες φορολογικές παραβάσεις που διαπιστώνονται κυρίως στις τουριστικές περιοχές της χώρας

Πρόστιμα ύψους 1.000 έως 5.000 ευρώ και «λουκέτα» από 2 μέχρι και 10 μέρες «μοιράζουν» οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ στις τουριστικές περιοχές, όπου ανθεί ο τουρισμός αλλά και η φοροδιαφυγή.

Για το 2018 η ΑΑΔΕ έχει προγραμματίσει πάνω από 80.000 ελέγχους σε ολόκληρη τη χώρα, καλύπτοντας όλους τους κλάδους δραστηριότητας αλλά με έμφαση στον τουρισμό.

Σύμφωνα με έγγραφο που κατέθεσε στη Βουλή, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων γνωστοποιεί ότι στο Επιχειρησιακό Σχέδιο έτους 2018, περιλαμβάνεται ένα σύνολο στόχων και έργων αποσκοπώντας στη καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και την ενίσχυση της φορολογικής συμμόρφωσης. Αναλυτικότερα, το συγκεκριμένο σχέδιο περιλαμβάνει τα ακόλουθα:

  • Τη διενέργεια τουλάχιστον 70.000 μερικών επιτόπιων ελέγχων από τις Δ.Ο.Υ., με εντοπισμό παραβατικότητας τουλάχιστον στο 20% αυτών.
  • Τη διενέργεια τουλάχιστον 500 μερικών επιτόπιων ελέγχων για διασφάλιση της είσπραξης του φόρου διαμονής.
  • Τη διενέργεια τουλάχιστον 8.000 ελέγχων διακίνησης από τις Υ.Ε.Δ.Δ.Ε., με εντοπισμό παραβατικότητας τουλάχιστον στο 47% αυτών.
  • Τη διενέργεια τουλάχιστον 4.000 στοχευμένων μερικών επιτόπιων ελέγχων από τις Υ.Ε.Δ.Δ.Ε., με εντοπισμό παραβατικότητας τουλάχιστον στο 47% αυτών.
  • Τη διενέργεια τουλάχιστον 200 ειδικών στοχευμένων μερικών επιτόπιων ελέγχων από τις Υ.Ε.Δ.Δ.Ε. σε ξενοδοχειακές επιχειρήσεις/καταλύματα, τουριστικά σκάφη αναψυχής, ελαιοτριβεία, πρατήρια υγρών καυσίμων, επιχειρήσεις που σχετίζονται με έναρξη δραστηριότητας σε γειτονικές χώρες, επιχειρήσεις που σχετίζονται με εντοπισμό παράνομου λογισμικού ως προς την έκδοση φορολογικών στοιχείων, με εντοπισμό παραβατικότητας τουλάχιστον στο 30% αυτών.

Επιπλέον, η Α.Α.Δ.Ε., στην απάντησή της στην ερώτηση ποου κατέθεσε ο ανεξάρτητος βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος,  τονίζει πως έχει εκπονήσει και υλοποιεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την εντατικοποίηση των μερικών επιτόπιων (προληπτικών) ελέγχων, ιδίως κατά τη θερινή περίοδο, σε όλη την επικράτεια. Το σχέδιο περιλαμβάνει τη διενέργεια μερικών επιτόπιων ελέγχων πρόληψης από τα συνεργεία των Δ.Ο.Υ. και στοχευμένων ελέγχων από τις Υπηρεσίες Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων (Υ.Ε.Δ.Δ.Ε.) εντός και εκτός των επαγγελματικών εγκαταστάσεων σε όλη την επικράτεια, με ιδιαίτερη έμφαση στις τουριστικές περιοχές, αλλά και σε κλάδους ή επιχειρήσεις που παρουσιάζουν υψηλά ποσοστά παραβατικότητας.

Τα πρόστιμα και τα λουκέτα

Ταυτόχρονα η ΑΑΔΕ, υπενθυμίζει τον «ποινικό κώδικα», που ισχύει για τις φορολογικές παραβάσεις, οι οποίες κλιμακώνονται ως εξής:

  1. Εφόσον, από τον ίδιο μερικό επιτόπιο φορολογικό έλεγχο διαπιστώνεται η μη έκδοση ή η ανακριβής έκδοση πλέον των δέκα (10) προβλεπόμενων παραστατικών πώλησης, ή, ανεξαρτήτως του πλήθους, η αξία των αγαθών ή των υπηρεσιών για τα οποία δεν εκδόθηκε παραστατικό πώλησης ή αυτό εκδόθηκε ανακριβώς υπερβαίνει τα πεντακόσια (500) ευρώ, αναστέλλεται άμεσα για σαράντα οκτώ (48) ώρες, η λειτουργία της επαγγελματικής εγκατάστασης στην οποία διενεργήθηκε ο έλεγχος.
  2. Εάν, εντός του ίδιου ή του επόμενου φορολογικού έτους από τη διαπίστωση των ως άνω παραβάσεων διαπιστωθεί εκ νέου, από τον ίδιο μερικό επιτόπιο έλεγχο η μη έκδοση ή η ανακριβής έκδοση τουλάχιστον τριών (3) παραστατικών πώλησης, ανεξαρτήτως αξίας αυτών, στην ίδια ή σε άλλη επαγγελματική εγκατάσταση του υπόχρεου, η λειτουργία της επαγγελματικής εγκατάστασης στην οποία διενεργήθηκε ο έλεγχος αναστέλλεται αμελλητί για ενενήντα έξι (96) ώρες.
  3. Σε κάθε επόμενη διαπίστωση από τον ίδιο μερικό επιτόπιο έλεγχο των παραβάσεων του προηγούμενου εδαφίου εντός δύο (2) φορολογικών ετών από τη διαπίστωσή τους σε οποιαδήποτε επαγγελματική εγκατάσταση του υπόχρεου, η λειτουργία της επαγγελματικής εγκατάστασης στην οποία διενεργήθηκε ο έλεγχος αναστέλλεται αμελλητί για δέκα (10) ημέρες.

Ωστόσο, υπάρχουν και επιχειρήσεις, στις οποίες λόγω της φύσης της δραστηριότητας, δεν μπορεί να επιβληθεί το «λουκέτο». Μεταξύ αυτών είναι τα ξενοδοχεία, τα κάμπινγκ, οι επιχειρήσεις ενοικίασης αυτοκινήτων, μοτοσυκλετών, σκαφών και αεροσκαφών, οι οίκοι ευγηρίας, οι γιατροί, οι φυσιοθεραπευτές, οι κλινικές ή θεραπευτήρια, εκπαιδευτήρια, σχολές, φροντιστήρια, εργαστήρια ελευθέρων σπουδών, παιδικοί-βρεφονηπιακοί σταθμοί, οι δικηγόροι και οι λογιστές. Παράδειγμα, δεν μπορεί να κλείσει ένα ξενοδοχείο και να πεταχτούν στο δρόμο οι πελάτες ή πολύ περισσότερο, να μπει λουκέτο, σε έναν οίκο ευγηρίας.

Στις κατηγορίες αυτές, αντί της αναστολής λειτουργίας επιβάλλεται, κατά περίπτωση, ειδικό χρηματικό πρόστιμο ως εξής:

  • Εφόσον διαπιστώνεται η μη έκδοση ή η ανακριβής έκδοση πλέον των δέκα (10) προβλεπόμενων παραστατικών πώλησης, ή, ανεξαρτήτως του πλήθους, η αξία των αγαθών ή των υπηρεσιών για τα οποία δεν εκδόθηκε παραστατικό πώλησης ή αυτό εκδόθηκε ανακριβώς υπερβαίνει τα πεντακόσια (500) ευρώ, επιβάλλεται πρόστιμο από 1.000 έως 2.500 ευρώ.
  • Εφόσον διαπιστωθεί εκ νέου, από τον ίδιο μερικό επιτόπιο έλεγχο η μη έκδοση ή η ανακριβής έκδοση τουλάχιστον τριών (3) παραστατικών πώλησης, ανεξαρτήτως αξίας αυτών, στην ίδια ή σε άλλη επαγγελματική εγκατάσταση του υπόχρεου, επιβάλλεται πρόστιμο από 2.501 έως 5.000 ευρώ.
  • Εφόσον, σε κάθε επόμενη διαπίστωση από τον ίδιο μερικό επιτόπιο έλεγχο των παραβάσεων του προηγούμενου εδαφίου εντός δύο (2) φορολογικών ετών από τη διαπίστωσή τους σε οποιαδήποτε επαγγελματική εγκατάσταση του υπόχρεου, η λειτουργία της επαγγελματικής εγκατάστασης στην οποία διενεργήθηκε ο έλεγχος, επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 5.000 ευρώ.
     
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα