Πολιτική

Που επενδύουν τώρα οι fund managers - Και τι σήματα δίνουν οι επιλογές τους


Την αισιοδοξία για ανοδική πορεία των μετοχών διεθνώς τους επόμενους μήνες υποστηρίζει η τελευταία έρευνα BAML των διαχειριστών κεφαλαίων παγκοσμίως (οι οποίοι συνολικά διαχειρίζονται 600 δισ. δολάρια), η οποία θεωρείται ένας από τους καλύτερους τρόπους μέτρησης του επενδυτικού κλίματος, καθώς αντανακλά το πώς τα μεγάλα χαρτοφυλάκια κατανέμουν τα κεφάλαιά τους σε διάφορες κατηγορίες ενεργητικού. 

Συνοπτικά:

Με τις τιμές των μετοχών σε χαμηλά «πανικού» το Φεβρουάριο, «το ρευστό ήταν βασιλιάς» στα χαρτοφυλάκια των διαχειριστών κεφαλαίων, διαμορφούμενο στα υψηλότερα επίπεδα από το 2001 (και ως εκ τούτου υψηλότερα και από κάθε στιγμή του bear market του 2008-2009). Η παγκόσμια κατανομή στις μετοχές είχε μειωθεί από το 40% σε μόλις 5% σε δύο μήνες. Από το 2009, χαμηλότερα έχουν βρεθεί μόνο στα μέσα του 2011 και τα μέσα του 2012, περιόδους που καταγράφηκαν αξιοσημείωτα χαμηλά στις τιμές των μετοχών εν μέσω bull market.

Από τότε, οι τιμές των μετοχών σε όλο τον κόσμο έχουν αυξηθεί κατά 12% κατά μέσο όρο. Παρ’ όλα αυτά, οι επενδυτές παραμένουν επιφυλακτικοί: τα ρευστά διαθέσιμα παραμένουν υψηλά και η κατανομή σε μετοχές έχει αυξηθεί λίγο.

Τα δεδομένα αυτά υποστηρίζουν την αισιοδοξία για αύξηση των τιμών των μετοχών τους επόμενους μήνες.

Το Μάρτιο η κατανομή κεφαλαίων σε αμερικανικές μετοχές παραμένει κοντά σε χαμηλά 8 ετών, επίπεδο από το οποίο το αμερικανικό χρηματιστήριο αναμένεται να συνεχίσει να υπεραποδίδει, όπως τους προηγούμενους 11 μήνες.

Η Ευρώπη παραμένει σημαντικά overweight. Οι αναδυόμενες αγορές παραμένουν underweight, ωστόσο η κατανομή κεφαλαίων σε αυητές αυξήθηκε σημαντικά το τελευταίο δίμηνο.

Το δολάριο, το Φεβρουάριο θεωρούταν ότι ήταν στο πιο υπερτιμημένο επίπεδο των τελευταίων εννέα ετών. Υπό παρόμοιες συνθήκες, το αμερικανικό νόμισμα έχει χάσει αξία.
Το Μάρτιο ο Δείκτης Δολαρίου έχει υποχωρήσει κατά 5%.

Τα στοιχεία δείχνουν μία αντιθετική τάση: όταν οι τιμές των μετοχών υποχωρούν, αυξάνεται η κατανομή κεφαλαίων σε μετρητά και μειώνεται στις μετοχές. Αυτό κάποια στιγμή διαμορφώνει «σήμα αγοράς». Όταν οι τιμές των μετοχών αυξάνονται, συμβαίνει το αντίθετο, διαμορφώνοντας σήμα πώλησης.

Αναλυτικά – συγκριτικά:

Μετρητά: Τα επίπεδα ρευστού των διαχειριστών κεφαλαίων το Φεβρουάριο ήταν 5,6%, το υψηλότερο μετά την πανικό της 11ης Σεπτεμβρίου 2001. Πρόκειται για μία ακρότητα, που συνήθως έχει αποδειχθεί πολύ bullish για τις μετοχές.
Το Μάρτιο, το ποσοστό του ρευστού στα χαρτοφυλάκια υποχώρησε στο 5,1%, που ακόμα είναι υψηλό και υποστηρικτικό για περαιτέρω κέρδη στις μετοχές.

Παγκόσμιες μετοχές: Οι διαχειριστές κεφαλαίων ήταν μόλις +5% overweight σε μετοχές το Φεβρουάριο. Από το 2009 η σχετική κατανομή ήταν χαμηλότερη μόνο στα μέσα του 2011 και τα μέσα του 2012, που καταγράφηκαν τα χαμηλά του bull market.
Το Μάρτιο η κατανομή αυξήθηκε λίγο μόνο, στο +13% overweight, που αποτελεί τυπική απόκλιση 0,7% κάτω του μέσου.
Σε σχέση με τα ομόλογα, τα εμπορεύματα και το ρευστό, η κατανομή σε μετοχές παραμένει κοντά στα χαμηλά που σχηματίστηκαν στα μέσα του 2010, του 2011 και του 2012.
Αυτό είναι υποστηρικτικό για περαιτέρω κέρδη στις μετοχές.

Μετοχές ΗΠΑ: Η έκθεση στο αμερικανικό χρηματιστήριο παραμένει κοντά στο χαμηλό οκτώ ετών (-13% underweight). Παρά τη χαμηλή έκθεση, οι αμερικανικές μετοχές έχουν υπεραποδώσει τους τελευταίους 11 μήνες. Θεωρούνται υπο-αγορασμένες και αναμένεται να συνεχίσουν να υπεραποδίδουν των αντίστοιχων ευρωπαϊκών.

Μετοχές Ευρώπη: Η έκθεση σε μετοχές της Ευρωζώνης (+41% overweight) παραμένει τυπική απόκλιση πάνω από τον μέσο, θέτοντας τις ευρωπαϊκές μετοχές σε κίνδυνο συνεχιζόμενης υπο-απόδοσης.

Μετοχές Ιαπωνία: Η κατανομή κεφαλαίων στο ιαπωνικό χρηματιστήριο μειώθηκε στο +15% overweight, που είναι το χαμηλότερο από τις αρχές του 2014. Αυτό είναι ουδέτερο (neutral). Το Τόκιο υπο-αποδίδει σταθερά τους τελευταίους 4 μήνες.

Μετοχές Αναδυόμενων Αγορών: Τον Ιανουάριο η κατανομή κεφαλαίων στις αναδυόμενες αγορές υποχώρησε στο δεύτερο χαμηλότερο επίπεδο στην ιστορία της έρευνας (-33% underweight), ένα άκρο συγκρινόμενο μόνο σε αντίστοιχο των αρχών του 2014, από το οποίο η περιοχή άρχισε να υπεραποδίδει ισχυρά για το επόμενο εξάμηνο.
Από τότε η κατανομή κεφαλαίων αυξήθηκε στο -11% underweight, το οποίο είναι ακόμα 1,3 τυπική απόκλιση κάτω από τον μακροχρόνιο μέσο. Η περιοχή υπεραποδίδει του υπόλοιπου κόσμου μέχρι στιγμής το 2016 και διατηρεί δυναμική περαιτέρω ανόδου.

Παγκόσμια ομόλογα: Οι διαχειριστές είναι -37% underweight στα ομόλογα, μεγηάλη αύξηση σε σχέση με το -64% underweight του Δεκεμβρίου, το οποίο ήταν χαμηλό δύο ετών.
Η τρέχουσα κατανομή είναι η υψηλότερη από το Νοέμβριο του 2012. Τα ομόλογα υπεραπόδωσαν στους 10 μήνες πριν το τρέχον ράλι των μετοχών που ξεκίνησε τον προηγούμενο μήνα.
Σημειώστε ότι τα ομόλογα ιστορικά αρχίζουν να υποαποδίδουν, όταν η κατανομή αυξάνεται στο -20% underweight.

Εμπορεύματα: Η κατανομή στα εμπορεύματα το Φεβρουάριο ήταν κοντά σε ένα από τα χαμηλότερα επίπεδα στην ιστορία της έρευνας (-29% underweight). Μία χαμηλή κατανομή στα εμπορεύματα συνδυάζεται με απαισιοδοξία για την παγκόσμια οικονομία και τις αναδυόμενες αγορές.
Το Μάρτιο η κατανομή αυξήθηκε σε υψηλό 9 μηνών (-13% underweight).

Τομείς: Οι διαχειριστές είναι overweight στα μετρητά, τις εταιρίες κοινής ωφέλειας, το δολάριο, καθώς και σε κάποιους “high beta” κλάδους. Είναι πιο overweight στα ομόλογα απ’ ότι στις μετοχές. Συνολικά, αυτή είναι μία αμυντική τοποθέτηση.

Δολάριο: Από το 2006 οι διαχειριστές κεφαλαίων που συμμετέχουν στην έρευνα BAML προβλέπουν πολύ καλά πότε το δολάριο είναι υπερτιμημένο. Το Μάρτιο του 2015 το θεώρησαν υποτιμημένο για πρώτη φορά από το 2009. Ο Δείκτης Δολαρίου υποχώρησε τότε τους επόμενους δύο μήνες από το 100 στο 93.
Και πάλι το Φεβρουάριο θεώρησαν το δολάριο υπερτιμημένο (το υψηλότερο από το Νοέμβριο του 2006) και από τότε δείκτης έχει χάσει 5%

 
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις