Στο ένα «κατά», τα τέσσερα άκυρα και το ένα λευκό επικεντρώνεται το πολιτικό ενδιαφέρον όσον αφορά το αποτέλεσμα της μεταμεσονύχτιας ψηφοφορίας στη Βουλή σχετικά με την σύσταση προανακριτικής επιτροπής για τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλο.
Έξι βουλευτές της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ δεν πειθάρχησαν στην κομματική γραμμή και δεν ψήφισαν για την παραπομπή του Δ. Παπαγγελόπουλου σε προανακριτική, εκφράζοντας τη διαφορετική θέση τους είτε καταψηφίζοντας την πρόταση της πλειοψηφίας, είτε ρίχνοτας άκυρο ή λευκό.
Πρόκειται για στάση με σαφές πολιτικό μήνυμα διαφωνίας για την επιλογή των ηγεσιών ΝΔ και ΚΙΝΑΛ, το οποίο εγείρει εσωτερικό πρόβλημα στα συγκεκριμένα κόμματα, που στήριξαν τη συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής της Βουλής.
Από τους 180 συνολικά βουλευτές της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ ψήφισαν 178 (απουσίαζαν στο εξωτερικό ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Γιάννης Αντωνιάδης).Υπέρ της σύστασης προανακριτικής ψήφισαν 173 βουλευτές, ενώ βρέθηκαν 4 άκυρα και ένα λευκό.
Κατά ψήφισαν 83, δηλαδή οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ (82, καθώς απουσίαζαν στο εξωτερικό οι Γιώργος Κατρούγκαλος και Θεοδώρα Τζάκρη και οι Νίκος Φίλης, Νεκτάριος Σαντορινιός για λόγους υγείας) και όπως φαίνεται και ένας βουλευτής της ΝΔ ή του ΚΙΝΑΛ. Ήδη το ΚΙΝΑΛ με ανακοίνωσή του χρεώνει τις 6 διαρροές στους καραμανλικούς (διαβάστε εδώ).
Στην μυστική ψηφοφορία δεν έλαβαν μέρος οι βουλευτές του ΚΚΕ, της Ελληνικής Λύσης και του ΜέΡΑ 25.
Τα άδεια υπουργικά έδρανα
Ένα άλλο χαρακτηριστικό της χθεσινής 7ωρης συνεδρίασης της Βουλής ήταν τα άδεια υπουργικά έδρανα. Σχολιάζοντας την εικόνα (ανέβασε και σχετική φωτογραφία στη σελίδα του στο fb) ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγo για δειλία. Συγκεκριμένα ανέφερε:
«Τόσο ο Πρωθυπουργός, όσο και η κυβερνητική πλειοψηφία, το ελάχιστο το οποίο θα όφειλαν να κάνουν απόψε θα ήταν να σταθούν στο ύψος των πολιτικών και κοινοβουλευτικών περιστάσεων. Να βρίσκονται σήμερα εδώ, στη Βουλή και να λάβουν το λόγο. Να αναλάβουν την πολιτική ευθύνη και να εξηγήσουν, να μιλήσουν και να πουν τα επιχειρήματά τους. Αλλά αποφάσισαν να φύγουν από την αίθουσα, να το βάλουν στα πόδια. Γιατί όπως αποδεικνύεται είναι και ρεβανσιστές αλλά και δειλοί ταυτόχρονα».
Αξίζει να σημειωθεί, ότι η επιτροπή συγκροτείται για τέσσερα αδικήματα: Ηθική αυτουργία στο αδίκημα της κατάχρησης εξουσίας κατά φυσική αυτουργία και άμεση συνέργεια δικαστικών λειτουργών, πρόκληση και προσφορά για την τέλεση εγκλήματος, ηθική αυτουργία σε παράβαση καθήκοντος και παράβαση καθήκοντος και τέλος, ηθική αυτουργία σε ψευδή κατάθεση.
Η Ειδική Επιτροπή Προκαταρκτικής Εξέτασης έχει προθεσμία δύο μήνες προκειμένου να παραδώσει το πόρισμα της.