Εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας ακόμα και με λιγότερες από 151 ψήφους βουλευτών, προβλέπει η πρόταση της ΝΔ που κατατέθηκε στην Επιτροπή της Βουλής για την Αναθεώρηση του Συντάγματος.
Συγκεκριμένα, η πρόταση της ΝΔ για την αναθεώρηση άρθρου 32 παρ. 4 του Συντάγματος, στην κατεύθυνση αποσύνδεσης της εκλογής Προέδρου Δημοκρατίας από τη διάλυση της Βουλής και τις πρόωρες εκλογές προβλέπει τα εξής:
- Στο πρώτο στάδιο τρείς ψηφοφορίες, στις οποίες για την εκλογή ΠτΔ απαιτείται αυξημένη πλειοψηφία, κατά σειρά: 200-200-180 ψήφους βουλευτών, όπως ίσχυε και πριν την συνταγματική αναθεώρηση.
- Σε περίπτωση μη εκλογής, τέταρτη ψηφοφορία, στην οποία χρειάζεται απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου των βουλευτών, δηλαδή 151 ψήφους.
- Αν και πάλι δεν εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας, πέμπτη ψηφοφορία, ως ύστατη λύση, με απαιτούμενη σχετική πλειοψηφία. Που σημαίνει ότι θα εκλέγεται ο υποψήφιος που θα συγκεντρώσει τον μεγαλύτερο αριθμό ψήφων επί των συμμετεχόντων βουλευτών, ακόμα και κάτω των 151.
Σε περίπτωση ισοψηφίας, θεωρείται ότι έχει εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκείνος που συγκέντρωσε μεγαλύτερο αριθμό ψήφων στην πρώτη ψηφοφορία της προηγούμενης παραγράφου, και, σε περίπτωση ισοψηφίας κατά την ψηφοφορία εκείνη, εκλέγεται ο πρεσβύτερος στην ηλικία μεταξύ των δύο υποψηφίων.
Σημειώνεται, ότι στην προηγούμενη, προτείνουσα Βουλή η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τροποποίηση του συνταγματικού άρθρου 32 παρ. 2 είχε λάβει 221 ψήφους και συνεπώς για την έγκρισή της απαιτούνται 151 ψήφοι βουλευτών. Άρα η ΝΔ, με κοινοβουλευτική δύναμη 158 βουλευτών, μπορεί να περάσει την πρότασή της, χωρίς να χρειάζεται συμμαχίες.
Αντιδράσεις από ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ
Με την πρόταση της ΝΔ διαφωνεί ο ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζοντας ότι δεν λαμβάνει υπόψη της το συναινετικό κλίμα που πρέπει να περικλείει το θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Ο ειδικός αγορητής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Τζανακόπουλος, υπεραμύνθηκε της πρότασης του κόμματος του για άμεση εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από το λαό, σε περίπτωση που αποβούν άκαρπες οι διαδοχικές κοινοβουλευτικές ψηφοφορίες. Όπως είπε, «αυτή είναι η ύστατη λύση και όχι ο κανόνας, αφού η Βουλή πάντα καταλήγει στο πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας».
Αντιδράσεις υπάρχουν και από την πλευρά του ΚΙΝΑΛ.
Την πεποίθηση πως η πρόταση της ΝΔ για τον τρόπο εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας, ευτελίζει τη διαδικασία ανάδειξης του, εξέφρασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής, Ανδρέας Λοβέρδος, με συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, τονίζοντας ότι το ισχύον Σύνταγμα προβλέπει σχετική πλειοψηφία αλλά μετά τη διάλυση της Βουλής και τις εκλογές. «Στόχος ήταν να αποφύγουμε την κυβερνητική αστάθεια και όχι να φτάσουμε σε διατάξεις σαν αυτές που τελικά πρότεινε η Νέα Δημοκρατία επί ισοψηφίας να εκλέγεται ο πρεσβύτερος υποψήφιος. Διαμαρτυρόμαστε ως κόμμα γι΄ αυτά», επισημαίνει ο Α.Λοβέρδος.
Υπενθυμίζεται, ότι οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες για την ανάδειξη του Προέδρου Δημοκρατίας της περιόδου 2020 -2025 θα ξεκινήσουν τον επόμενο Φεβρουάριο, μετά την συνταγματική αναθεώρηση.