Διεθνή

Προς αναζήτηση βιώσιμου γεωργικού μοντέλου η Γαλλία


 Την πρόθεσή του να εκπονήσει σχέδιο νόμου για την εξισορρόπηση των εμπορικών συμβάσεων, μεταξύ αγροτών και παραγωγών, υπό την προϋπόθεση ότι θα αναδιοργανώσουν τις αλυσίδες παραγωγής τους, εξέφρασε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, όπως μεταδίδει η Euractiv Γαλλίας.

Βασική φιλοδοξία του προέδρου είναι η εξεύρεση τρόπων για την αντιμετώπιση της εξαθλίωσης του αγροτικού επαγγέλματος, ενώ ταυτόχρονα εκφράζει την ανάγκη να προχωρήσει σε σημαντικές μεταβολές του συγκεκριμένου τομέα για την διαχείριση κοινωνικών και περιβαλλοντικών αναγκών

 «Πρέπει να επανεξετάσουμε συλλογικά το γεωργικό τομέα της Γαλλίας» τόνισε ο κ. Μακρόν, επιβεβαιώνοντας εκ νέου τη δέσμευσή του να προχωρήσει στην ενίσχυση της παραγωγής «των βιολογικών ή τοπικών προϊόντων κατά 50% έως το 2022». Αυτός ο στόχος θα επιτρέψει τη διαμόρφωση νέων, βιώσιμων παραγωγικών μοντέλων στη Γαλλία και ταυτόχρονα την αναβίωση της γεωργίας και των προϊόντων διατροφής.

Μπρατισλάβα: Ολοκληρώθηκε η Σύνοδος Κορυφής καταναλωτών

Διεθνής συνάντηση υψηλού επιπέδου πραγματοποιήθηκε στη Μπρατισλάβα (13 Οκτωβρίου), έχοντας ως βασική θεματική τη διπλή ποιότητα τροφίμων στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το παρόν έδωσαν εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, υπουργοί Γεωργίας και Οικονομίας των κρατών μελών της ΕΕ, εκπρόσωποι του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, καθώς επίσης ενώσεις καταναλωτών και παραγωγών.

Σύμφωνα με άρθρο της Euractiv Πολωνίας, οι χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης αντιτίθενται στη διαφοροποίηση της εμφάνισης των ίδιων προϊόντων.

Πάντως, το προσεχές Ευρωπαϊκό Συμβούλιο (19-20 Οκτωβρίου) αποτελεί μια ευκαιρία να παρουσιαστεί η έννοια της εναρμόνισης της ποιότητας των προϊόντων σε ολόκληρη την Ένωση, από την πλευρά της Σλοβακίας, με εκτενείς αναφορές σε συγκεκριμένα παραδείγματα εξαπάτησης των καταναλωτών.

 Ιταλία: Δημιουργία καινοτόμων εργαλείων για την προώθηση του αγροτικού τομέα

 Σε συνέντευξή του στη Euractiv Ιταλίας, ο υπουργός Γεωργίας, Μαουρίτσιο Μαρτίνα, ανέφερε ότι οι "Περιοχές για τα Τρόφιμα" αποτελούν νέο εργαλείο στη διάθεση των γεωργικών επιχειρήσεων, των πολιτών, των οργανώσεων και των τοπικών αρχών, προκειμένου να σφυρηλατηθούν σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα σχέδια ανάπτυξης και να επιτευχθεί η άμεση πρόσβαση στην ειδική χρηματοδότηση. Ταυτόχρονα, η Ιταλία θα προχωρήσει στο σχεδιασμό οδικού χάρτη για την ανάπτυξη της βιοτεχνολογίας, με απώτερο στόχο την προστασία του εισοδήματος των γεωργών από την κρίση και την ανάπτυξη της διεθνούς συνεργασίας στον αγροτικό τομέα.

«Προτεραιότητές μας είναι οι νέοι και η υποστήριξη των στρατηγικών αλυσίδων παραγωγής. Εργαζόμαστε προς αυτή την κατεύθυνση, για να ολοκληρώσουμε τις επιλογές που έγιναν τα τελευταία χρόνια, με μείωση των φόρων 2 δις ευρώ στους αγρότες μέσω της ακύρωσης της IMU, της IRAP και του φόρου γεωργικού εισοδήματος, ανέφερε ο Ιταλός υπουργός.

   Σκεπτικοί απέναντι στην ένταξή τους στην ΕΕ οι πολίτες των Βαλκανίων

 Ιδιαίτερα επιφυλακτικοί για το ενδεχόμενο άμεσης προσχώρησης των χωρών τους στην ΕΕ εμφανίζονται πολίτες της περιοχής των Βαλκανίων, σύμφωνα με έρευνα του Balkan Barometer 2017.

Η Euractiv Σερβίας αναφέρει ότι από τα ευρήματα της έρευνας διαπιστώθηκε ότι η Σερβία είναι η λιγότερο ενθουσιώδης χώρα στην περιοχή όσον αφορά την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.

 Το Συμβούλιο Περιφερειακής Συνεργασίας (RCC), αναφέρει ότι το 2015 το 27% των ερωτηθέντων στα Βαλκάνια πίστευε ότι θα ενταχθούν στην ΕΕ έως το 2020. Το 2016, η γνώμη αυτή εκφράστηκε από το 24%, ενώ στην τελευταία δημοσκόπηση μειώθηκε στο 19%. Εν τω μεταξύ, το 28% των ερωτηθέντων πιστεύουν ότι η ένταξη δεν θα πραγματοποιηθεί ποτέ.

 Έντονες ανησυχίες εκφράζουν και οι εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου. Μόλις πάνω από το ήμισυ (57%) πιστεύουν ότι η ένταξη στην ΕΕ θα έχει θετικό αντίκτυπο στην επιχειρηματική τους δραστηριότητα, ενώ το 7% διατυπώνει την αντίθεσή του.

Η ίδια έρευνα υπογραμμίζει ότι το 67% των πολιτών της περιοχής των Βαλκανίων ανησυχεί για την ανεργία, ενώ το 46% για την οικονομία. Η διαφθορά αποτελεί ένα από τα κύρια προβλήματα για το 32% των ερωτηθέντων στην περιοχή, σε αντίθεση με το 27% το 2016 και το 15% το 2015. Η πλειονότητα των πολιτών στα Βαλκάνια (58%) είναι δυσαρεστημένοι με την κατάσταση στην κοινωνία, ενώ ένας στους επτά είναι ικανοποιημένος.

Σύμφωνα με τους πολίτες της νοτιοανατολικής Ευρώπης,  όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, η διαφθορά είναι περισσότερο παρούσα στα πολιτικά κόμματα, ακολουθούμενη από τη δικαιοσύνη, τους εργαζόμενους στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης και τους τελωνειακούς υπαλλήλους, ενώ το 73% πιστεύει ότι η καταπολέμηση της διαφθοράς από τις αρχές είναι αναποτελεσματική.

Τέλος, το 67% των πολιτών της περιοχής δεν εμπιστεύεται το δικαστικό σώμα, το 71% το Κοινοβούλιο και το 69% την κυβέρνηση. Στη Σερβία και τη Βοσνία Ερζεγοβίνη το ποσοστό για όλες αυτές τις κατηγορίες αγγίζει περίπου το 80%.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις