Αρχίζει να φαίνεται η πιθανότητα συμφωνίας από τα κράτη – μέλη της ΕΕ, σχετικά με την ανώτατη τιμή 60 δολαρίων το βαρέλι στο ρωσικό πετρέλαιο.
Σύμφωνα με το Bloomberg, τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης βλεπουν με θέρμη ένα πλαφόν στα 60 δολάρια.
Η ΕΕ, όπως αναφέρουν πηγές, φέρεται να εξετάζει μηχανισμό που θα επιτρέπει τακτικές αξιολογήσεις και πιθανές αναθεωρήσεις του πλαφόν, ανά δύο μήνες και θα ξεκινήσει από τα μέσα του επόμενου μήνα, ενώ τονίζεται πως θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία αναφορικά με οποιαδήποτε αλλαγή του ανώτατου ορίου, η οποία θα πρέπει τοποθετείται τουλάχιστον 5% κάτω από τα μέσα επιτόκια της αγοράς.
Αξίζει να αναφερθεί πως οποιαδήποτε συμφωνία σε επίπεδο ΕΕ, χρειάζεται στήριξη όλων των κρατών – μελών και της G7.
Όπως αναφέρει το Bloomberg και οι δύο τάσεις της ΕΕ θέλουν ζητούν το πλαφόν να περιλαμβάνει μηχανισμό αναθεώρησης. Η Ελλάδα ζητά κάθε δύο μήνες, ενώ μαζί με Μάλτα και Κύπρο, θέλουν εγγυήσεις ότι η ναυτιλιακή βιομηχανία δεν θα υφίσταται διακρίσεις απέναντι σε διεθνείς ανταγωνιστές λόγω του πλαφόν. Στον αντίποδα, Πολωνία και χώρες της Βαλτικής επιζητούν ειδικότερη πρόοδο με νέο πακέτο κυρώσεων.
Αξίζει να αναφερθεί πως η G7 θα θέσει το ανώτατο όριο πριν τη Δευτέρα, όταν ισχύσουν οι κυρώσεις της ΕΕ για το ρωσικό πετρέλαιο.
Το σχέδιο του ανώτατου ορίου στις τιμές του ρωσικού αργού θα απαγορεύει ναυτιλιακές και άλλες υπηρεσίες που απαιτούνται για τη μεταφορά ρωσικού πετρελαίου, εκτός εάν τα φορτία αγοράζονται κάτω από το πλαφόν.
Παράλληλα, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ μίλησε για την επιβολή πλαφόν, υπογραμμίζοντας πως δεν ενδιαφέρεται για το επίπεδο του προτεινόμενου ανώτατου ορίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της G7 στις τιμές του ρωσικού πετρελαίου, ενώ πρόσθεσε πως η Ρωσία θα προχωρά σε συμφωνίες απευθείας με τους αγοραστές. Ο Ρώσος ΥΠΕΞ επεσήμανε η Μόσχα δεν θα προμηθεύει πετρέλαιο σε χώρες που υποστήριξαν ένα τέτοιο ανώτατο όριο τιμών.