Με αυστηρές συστάσεις στην Ελλάδα για τη φύλαξη των συνόρων της και τη δυσφορία υπουργών -κυρίως της Γερμανίας, της Αυστρίας και του Βελγίου, ξεκίνησε η χθεσινή συνάντηση των υπουργών Εσωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Άμστερνταμ, όπου αποφασίστηκε να προχωρήσει η διαδικασία για την επέκταση των συνοριακών ελέγχων για δύο χρόνια. Παρά τις διαβεβαιώσεις της εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι δεν υπάρχει κανένα σχέδιο να αποπεμφθεί η Ελλάδα ούτε να καταργηθεί για δύο χρόνια η Συνθήκη Σένγκεν, είναι βέβαιο πως η Ελλάδα θα έρθει αντιμέτωπη με μεγάλες συνέπειες, αν έως τον Φεβρουάριο δεν έχει έτοιμα τρία hotspots. Αυτή τη στιγμή λειτουργεί μόλις ένα κέντρο υποδοχής στη Μυτιλήνη. Η ολοκλήρωση των hotspots θα δείξει την αποφασιστικότητα της Ελλάδας να αντιμετωπίσει το θέμα.
Ευρωπαϊκές πηγές ανέφεραν χθες ότι η Κομισιόν πρόκειται να δημοσιοποιήσει την ίδια χρονική στιγμή, μέσα Φεβρουαρίου, μια έκθεση για τη λειτουργία του χώρου της Σένγκεν που θα είναι απαραίτητη προκειμένου να αποφασιστεί αν θα δοθεί συνέχεια ή όχι στους προσωρινούς ελέγχους στα εσωτερικά σύνορα που έχουν ορισμένα κράτη- μέλη, όπως η Γερμανία και η Αυστρία. Σε αυτή την έκθεση θα επισημανθούν τα κενά που υπάρχουν στην τήρηση του πρωτοκόλλου της Σένγκεν στα σύνορα της Ελλάδας και θα δίνεται προθεσμία τριών μηνών στην Ελλάδα να διορθώσει τα κενά - και με τη βοήθεια της Frontex ή των εταίρων.
Δυσφορία από Μουζάλα
Απαντώντας στην κριτική, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, τη χαρακτήρισε «άδικη» στο περιθώριο της συνεδρίασης. Σύμφωνα με τον κ. Μουζάλα, τους πρώτους 6 μήνες είχαμε μόνο 12 Eurodac συσκευές για δακτυλικά αποτυπώματα, τώρα έχουμε 68 και καλύπτουμε το 90% των καθημερινών αφίξεων. Επίσης «προχωράμε με γοργούς ρυθμούς την κατασκευή των χώρων φιλοξενίας και τη διάθεση των προς ενοικίαση διαμερισμάτων, αλλά υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση στη συμβολή των εταίρων και στην ενεργοποίηση της απόφασης για μετεγκατάσταση προσφύγων από την Ελλάδα προς άλλες ευρωπαϊκές χώρες».
Συγχρόνως από την πλευρά της, η ΠΓΔΜ μέσω του υπουργού Εξωτερικών της δήλωσε ότι δεν προτίθεται να κλείσει τα σύνορα με την Ελλάδα για την αναχαίτιση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών. Ωστόσο, πρόσθεσε ο κ. Νίκολα Πόποσκι, εάν χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης αυστηροποιήσουν τους ελέγχους, τότε τα Σκόπια θα πράξουν ό,τι είναι απαραίτητο.
Μετά τη λήξη της συνεδρίασης τα πνεύματα φαίνεται να ηρέμησαν και σύμφωνα με τις δηλώσεις του Ελληνα επιτρόπου αρμόδιου για την μετανάστευση, κ. Δημ. Αβραμόπουλου, θέμα για έξοδο της Ελλάδας από την Συνθήκη Σένγκεν «δεν τέθηκε ποτέ», όπως είπε κατηγορηματικά. Ωστόσο, ενδεικτικές του κλίματος που έχει δημιουργηθεί εις βάρος της Ελλάδας, είναι οι δηλώσεις των υπουργών Εσωτερικών της Γερμανίας, Αυστρίας και Βελγίου πριν εισέλθουν στη συνεδρίαση. Και οι τρεις υποστήριξαν ότι είναι ευθύνη της Ελλάδας να προστατεύσει τα εξωτερικά σύνορα της χώρας και της Ευρώπης και ότι αν δεν τα καταφέρει, οι χώρες που βρίσκονται στον δρόμο για Γερμανία θα κλείσουν από μόνες τους τα σύνορα.
«Είναι ξεκάθαρο ότι αν δεν μπορούμε να προστατεύσουμε τα ελληνοτουρκικά σύνορα, τα σύνορα της Σένγκεν θα μεταφερθούν στην κεντρική Ευρώπη. Η Ελλάδα πρέπει να κάνει ό,τι μπορεί το γρηγορότερο δυνατόν για να ασφαλίσει τα σύνορα αυτά» είπε η Aυστριακή υπουργός Γιοχάνα Μικλ Λέιτνερ. Για τον Γερμανό, Τόμας Ντε Μαζιέρ, «πρέπει να επηρεάσουμε την Ελλάδα να κάνει τη δουλειά της και να δούμε αποτελέσματα τις επόμενες εβδομάδες. Για τους Γερμανούς είναι πολύ σημαντικό οι συνοριακοί έλεγχοι να επεκταθούν και μετά τον Μάιο που προβλέπεται σήμερα με τους υφιστάμενους κανόνες».