Διεθνή

Προβλέψεις για αύξηση των εξαγωγών πετρελαίου του Ιράν μετά το Νοέμβριο


Οι εξαγωγές πετρελαίου του Ιράν μειώθηκαν απότομα από τότε που ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε στα μέσα της χρονιάς ότι θα επέβαλε εκ νέου κυρώσεις στην Τεχεράνη, αλλά με τις εξαιρέσεις ανά χείρας οι μεγάλοι αγοραστές της ισλαμικής δημοκρατίας ήδη σχεδιάζουν να αυξήσουν και πάλι τις παραγγελίες τους.

Ο αρχικός στόχος των κυρώσεων ήταν να μειωθούν οι εξαγωγές πετρελαίου του Ιράν όσο το δυνατόν περισσότερο, προκειμένου να κατασταλούν το πυρηνικό και βαλλιστικό του πρόγραμμα και να καμφθεί η στήριξή του προς οργανώσεις μαχητών ιδιαίτερα στη Συρία, την Υεμένη και τον Λίβανο.

Οι εξαιρέσεις, ωστόσο, που δόθηκαν στους μεγαλύτερους πετρελαϊκούς πελάτες του Ιράν – Κίνα, Ινδία, Νότια Κορέα, Ιαπωνία, Ιταλία, Ελλάδα, Ταϊβάν και Τουρκία – που τους επιτρέπουν να εισάγουν τουλάχιστον κάποιες ποσότητες πετρελαίου για ακόμα 180 ημέρες, θα μπορούσε να σημαίνει ότι οι εξαγωγές θα αρχίσουν να αυξάνονται μετά τον Νοέμβριο. Αυτή η ομάδα των οκτώ αγοραστών λαμβάνει έως και τα τρία τέταρτα των πετρελαϊκών εξαγωγών του Ιράν, σύμφωνα με στοιχεία του κλάδου.

«Η απόφαση των ΗΠΑ (να δώσει εξαιρέσεις) αντιπροσωπεύει μια μετακίνηση, προς το παρόν, από τον δεδηλωμένο στόχο για μείωση των πετρελαϊκών εξαγωγών του Ιράν στο μηδέν», δήλωσε ο Πατ Θάκερ, περιφερειακός διευθυντής Μέσης Ανατολής και Αφρικής στο The Economist Intelligence Unit.

Οι εξαιρέσεις μείωσαν τους φόβους για έλλειψη στην προσφορά πετρελαίου, αίροντας τις πέσεις προς τις εταιρίες, τις κυβερνήσεις και τις οικονομίες σε όλο τον κόσμο που παλεύουν με το αυξανόμενο κόστος καυσίμων.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, που βρίσκεται αντιμέτωπος με τις κρίσιμες ενδιάμεσες εκλογές που ίσως κοστίσουν στους Ρεπουμπλικάνους τον έλεγχο του αμερικανικού Κογκρέσου, δήλωσε χθες ότι θέλει να επιβάλει κυρώσεις στο πετρέλαιο του Ιράν σταδιακά, επικαλούμενος τις ανησυχίες για σοκ στις αγορές και αύξηση των παγκόσμιων τιμών.

Ως αποτέλεσμα των πιέσεων πριν την επιβολή κυρώσεων από την Ουάσινγκτον, οι πετρελαϊκές εξαγωγές του Ιράν τον Νοέμβριο ίσως να μην ξεπεράσουν το 1 εκατ. βαρέλια την ημέρα, σύμφωνα με εκτιμήσεις της βιομηχανίας, και θα φθάσουν σε ποσότητα που θα αντιστοιχεί στο ένα τρίτο των υψηλών επιπέδων που καταγράφηκαν στα μέσα του 2018.

«Οι αμερικανικές κυρώσεις αναμένεται να μειώσουν τις εξαγωγές ιρανικού αργού στο 1,1 εκατ. βαρέλια την ημέρα τον Νοέμβριο», σύμφωνε με την S&P Global Platts Analytics.

Ο υπουργός Εμπορίου της Ιαπωνίας Χιροσίγκε Σεκ, ωστόσο, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, δήλωσε σήμερα ότι οι Ιάπωνες αγοραστές ιρανικού πετρελαίου αναμένεται να ξεκινήσουν και πάλι τις εισαγωγές από την ισλαμική δημοκρατία αφού η χώρα εξασφάλισε εξαίρεση από τις αμερικανικές κυρώσεις.

Η Platts ανέφερε επίσης σήμερα ότι η Νότια Κορέα θα μπορεί να αγοράσει περίπου 4 εκατ. βαρέλια τον μήνα (130.000 βαρέλια την ημέρα) ιρανικού αργού και συμπυκνώματος πετρελαίου στο πλαίσιο της εξαίρεσης από τις αμερικανικές κυρώσεις. Η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα, και οι δύο στενοί σύμμαχοι των ΗΠΑ, συμμορφώθηκαν με τη γραμμή της Ουάσινγκτον και σταμάτησαν να αγοράζουν αργό από το Ιράν.

Η Ινδία, ο δεύτερος μεγαλύτερος πελάτης ιρανικού αργού, επίσης σταμάτησε τις παραγγελίες πριν τις κυρώσεις, ελπίζοντας ότι η προσπάθειά της να περιορίσει την εξάρτηση από την Τεχεράνη θα αποδώσει καρπούς στην Ουάσινγκτον και θα της εξασφαλίσει εξαίρεση μόλις τεθούν πάλι σε ισχύ οι κυρώσεις. Ακόμα και η Κίνα, που έχει εμπλακεί σε ένα εμπορικό πόλεμο με τις ΗΠΑ, υπέκυψε στις πιέσεις από την Ουάσινγκτον και μείωσε τις εισαγωγές.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα