Προβληματίζεται η τρόικα για τις δημοσιονομικές συνέπειες που θα έχει ο λογαριασμός της λύσης της κυπριακού, διαμηνύοντας ότι τυχόν κακοί χειρισμοί πιθανόν να επιβάλουν την ανάγκη σημαντικής δημοσιονομικής αναπροσαρμογής.
Την ίδια στιγμή που σε πολιτικό επίπεδο γίνεται λόγος για λογαριασμό €25-30 δισεκατομμυρίων για τις αποζημιώσεις στο περιουσιακό, ανώτατα τεχνοκρατικά στελέχη των θεσμών που συμμετείχαν σχεδόν σε όλες τις αξιολογήσεις του προγράμματος προσαρμογής της Κύπρου επισημαίνουν στη StockWatch τον προβληματισμό τους για την οικονομική βιωσιμότητα της λύσης.
Οι θεσμοί της ΕΕ ακροθιγώς διαμηνύουν στην κυπριακή Δημοκρατία ότι επιβάλλεται να γίνει προληπτικός σχεδιασμός ως προς το κόστος της λύσης, για να μην προκληθούν ελλείμματα και χρέη που ενδεχομένως να οδηγήσουν την ομόσπονδη Κύπρο σε πρόγραμμα.
Στις Βρυξέλλες αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον η μελέτη την οποία επεξεργάζονται το ΔΝΤ και η Παγκόσμια Τράπεζα σε σχέση με τις οικονομικές ανάγκες και το ύψος της χρηματοδότησης της λύσης, διότι, όπως τονίζουν, η ολοκλήρωση της σχετικής μελέτης, από τους εν λόγω διεθνείς θεσμούς, θα ακολουθήσει η εμπλοκή της ΕΕ σε ότι αφορά το κομμάτι της εναρμόνισης του ομόσπονδου κράτους και της τ/κ συνιστώσας πολιτείας.
Όπως σημειώνουν, θα χρειαστεί αναβάθμιση και εκσυγχρονισμός των δομών της τουρκοκυπριακής συνιστώσας πολιτείας, μία διαδικασία η οποία θα πρέπει να ελέγχεται στο πλαίσιο της εναρμόνισης με το ευρωπαϊκό κεκτημένο.
Προβληματισμός υπάρχει όχι μόνο για το υψηλό χρέος της τουρκοκυπριακής κοινότητας αλλά και η μεγάλη εξάρτηση από εμβάσματα από την Τουρκία. Τα εμβάσματα υπολογίζεται ότι καλύπτουν ένα μεγάλος μέρος του προϋπολογισμού της κοινότητας και σε περίπτωση λύσης πρέπει να σχεδιαστεί ο τρόπος κάλυψης τους.
Οι αποζημιώσεις το δύσκολο κομμάτι
Αν και υπάρχει ανησυχία και για τη δημοσιονομική κατάσταση της τουρκοκυπριακής κοινότητας, από τις Βρυξέλλες διαμηνύεται πως το πιο δύσκολο κομμάτι του κόστους της λύσης είναι η παροχή αποζημιώσεων καθώς αυτή τη στιγμή, όπως υποδεικνύουν, ουδείς μπορεί με ακρίβεια να προσδιορίσει το ύψος του κόστους.
Διευκρινίζεται πως το κόστος της εναρμόνισης της τ/κ συνιστώσας πολιτείας, μπορεί σε μεγάλο βαθμό να υπολογιστεί, το κόστος όμως των αποζημιώσεων που θα παραχωρηθούν, είναι σχεδόν αδύνατο να υπολογιστεί όταν ακόμη δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία επί του εδαφικού.
Μία συμφωνία επί του εδαφικού είναι βέβαιο ότι θα προβλέπει το ύψος των αποζημιώσεων, αλλά και σε ποιες τιμές θα εκτιμηθούν οι περιουσίες, τόσο στις ελεύθερες περιοχές, όσο και στις κατεχόμενες.
Ήδη στην ελληνοκυπριακή κοινότητα γίνεται λόγος για πιθανότητα νέου μνημονίου, κάτι που σηματοδότησε με δηλώσεις του στην κυριακάτικη Σημερινή ο Αβέρωφ Νεοφύτου.
Εντός και εκτός Κύπρου αναγνωρίζεται ότι το κόστος δεν θα μπορεί να επωμιστούν οι χώρες που στηρίζουν τη λύση, και ήδη γίνεται λόγος για χρήση των μελλοντικών εσόδων από το φυσικό αέριο.
Από τις Βρυξέλλες το μήνυμα που στέλλεται είναι η ανάγκη να ισοσκελιστεί ο προϋπολογισμός των δύο συνιστωσών πολιτειών, ώστε να μην προκύψουν προβλήματα που θα εκτροχιάσουν την εφαρμογή της λύσης.
Οι εκτιμήσεις των Βρυξελλών είναι ότι βραχυπρόθεσμα οι τ/κ θα έχουν σημαντικά οφέλη προερχόμενα από διάφορα περιφερειακά ταμεία περιλαμβανομένων και των αγροτικών της ΕΕ, ενώ γενικά για την Κύπρο οι θετικές επιπτώσεις θα είναι σε βάθος χρόνου.
TECHin
Ο μαγνητικός Βόρειος Πόλος κινείται ταχύτερα από ποτέ! Πώς αυτό μπορεί να αλλάξει τον κόσμο μας
Ο μαγνητικός Βόρειος Πόλος, η αόρατη πυξίδα του πλανήτη μας, πάντα κινείται, αλλά πλέον έχει επιταχύνει με τρόπους που προκαλούν αναστάτωση στους επιστήμονες. Από αργός και σταθερό ...