Οικονομία

Προϋπολογισμός “ευσεβών πόθων” για ανάκαμψη χωρίς πανδημία


Αισιόδοξες προβλέψεις για την πορεία της οικονομίας και την εξέλιξη των δημοσιονομικών μεγεθών διατυπώνονται στο προσχέδιο του Προϋπολογισμού 2021, χωρίς να παραγνωρίζεται ότι καθοριστική παράμετρος για την επίτευξη των στόχων και την επιβεβαίωση ή μη τών προβλέψεων, θα είναι η εξέλιξη της πανδημίας, η οποία εν πάση περιπτώσει θα καταστήσει αναγκαίες πολλές διορθωτικές παρεμβάσεις.

Το προσχέδιο που κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή περιλαμβάνει δύο σενάρια, βασιζόμενα κυρίως στην εξέλιξη-διάρκεια της πανδημίας και στις οικονομικές και δημοσιονομικές επιπτώσεις της.

Το “αισιόδοξο” σενάριο απηχεί μάλλον “ευσεβείς πόθους της κυβέρνησης”, προβλέποντας ανάκαμψη 7,5% το 2021, με περιορισμό του πρωτογενούς ελλείμματος σε 1% του ΑΕΠ – υπό την προϋπόθεση ότι η υγειονομική κρίση θα λήξει μέσα στους επόμενους μήνες και θα εκταμιευθούν γρήγορα τα κονδύλια από την ΕΕ, που θα χρηματοδοτήσουν μέτρα στήριξης και αναθέρμανσης της οικονομίας.

Στο “δυσμενές” προβλέπεται βραδύτερη αύξηση του ΑΕΠ (+4,5%), με πρωτογενές έλλειμμα 3%, εαν η επιδημία συνεχισθεί με μέτρια ένταση και το δεύτερο τρίμηνο της επόμενης χρονιάς.

Και στις δύο περιπτώσεις, σημαντική θα είναι η επιβάρυνση από τις εξοπλιστικές δαπάνες, που θα ανέλθουν το 2021 σε 2,5 δισ. ευρώ.

Στο προσχέδιο ενσωματώνονται οι πρόσφατες εξαγγελίες της κυβέρνησης για ελαφρύνσεις 1,6 δισ. ευρώ σε μισθωτούς ιδιωτικού τομέα, επαγγελματίες και αγρότες,  με αναστολή της εισφοράς αλληλεγγύης και μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες. 
“Ανάλογα με την πορεία της υγειονομικής κρίσης είναι πιθανόν να αναληφθούν πρόσθετες δημοσιονομικές παρεμβάσεις μέχρι το τέλος του έτους, οι οποίες θα παρουσιαστούν στην Εισηγητική Έκθεση του Προϋπολογισμού του 2021” αναφέρει το ΥΠΟΙΚ στο κείμενο του Προσχεδίου.   

Σε καθεστώς αυξημένης αβεβαιότητας

Ολες οι προβλέψεις  υπόκεινται σε αυξημένη αβεβαιότητα και στο τελικό σχέδιο θα υπάρξουν πολλές τροποποιήσεις. Καταθέτοντας το κείμενο του Προσχεδίου, ο υπουργός Οικονομικών  Χρήστος Σταϊκούρας και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης επισήμαναν ότι καταρτίσθηκε

“υπό το καθεστώς σοβαρής αβεβαιότητας, που συνεπάγεται η ευμετάβλητη πιθανολόγηση του χρόνου λήξης της πανδημίας και επιστροφής της παγκόσμιας οικονομίας σε τροχιά κανονικότητας, σημαντικής ανάταξης και διατηρήσιμης ανάπτυξης".

Αναφέρθηκαν επίσης στο ευρωπαϊκό σχέδιο του Ταμείου Ανάκαμψης, τονίζοντας ότι "οι πόροι αυτοί θα ενισχύσουν την ανάκαμψη της χώρας προσθέτοντας δύο ποσοστιαίες μονάδες στην ανάπτυξη το 2021, ανεβάζοντάς την από το 5,5% (σενάριο βάσης), στο 7,5% (τελική πρόβλεψη Προσχεδίου). Στο δυσμενές σενάριο για την εξέλιξη της πανδημίας, είτε εντός του 2020, είτε στο δεύτερο τρίμηνο του 2021, η ανάπτυξη στο επόμενο έτος θα περιοριστεί σε 4,5% με 5%", αναφέρουν.

Οσον αφορά τις επιπτώσεις της πανδημίας, στο προσχέδιο επισημαίνεται ότι ενδεχόμενη  επιδείνωση των επιδημιολογικών δεδομένων τους εναπομένοντες μήνες του 2020 "θα προκαλέσει επιδείνωση του μακροοικονομικού και δημοσιονομικού αποτελέσματος για το 2020 και (λιγότερο) το 2021". 

Μέτρα ανάκαμψης

Το κυβερνητικό οικονομικό επιτελείο εκτιμά ότι η "η δυναμική ανάκαμψη που προβλέπεται για το 2021, διευκολύνεται από τα μέτρα μείωσης του φορολογικού και ασφαλιστικού βάρους και ενθάρρυνσης της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας, που περιλαμβάνονται στο προσχέδιο προϋπολογισμού.

Αφορούν μεταξύ άλλων τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά τρεις μονάδες από 1.1.2021, την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και τη δυνατότητα προσλήψεων χωρίς ασφαλιστικές εισφορές για έξι μήνες.  Η ανάκαμψη διευκολύνεται επίσης από τα εκτεταμένα μέτρα στήριξης του 2020, που έχουν δημοσιονομικές επιπτώσεις και το 2021”

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα