Τράπεζες

Ψάλτης: «Η Alpha Bank στηρίζει τις επιχειρήσεις να κάνουν το άλμα της πράσινης μετάβασης υιοθετώντας κριτήρια ESG»


Στις ευκαιρίες και τις προκλήσεις που χαρακτηρίζουν την πράσινη μετάβαση της ελληνικής οικονομίας, αλλά και στην ετοιμότητα της Alpha Bank να στηρίξει ενεργά την πράσινη επιχειρηματικότητα και την αειφόρο ανάπτυξη, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων, ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank, Βασίλης Ψάλτης, από το βήμα του τέταρτου Athens Investment Forum 2021.

Σε συζήτηση με τον δημοσιογράφο και εκδότη, Νίκο Χατζηνικολάου, στην ενότητα του Φόρουμ υπό τον τίτλο «Η μετάβαση στην πράσινη ενέργεια - Προκλήσεις και Ευκαιρίες. Ο ρόλος του Ταμείου Ανάκαμψης» ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank, μιλώντας για το ζήτημα της ενεργειακής κρίσης, εκτίμησε ότι το φαινόμενο της ανόδου των τιμών στην ενέργεια οφείλεται σε δύο παράγοντες; Στον συγκυριακό, που συνδέεται με την παγκόσμια οικονομική ύφεση που προκάλεσε η πανδημία, απορρυθμίζοντας τις αγορές πολλών προϊόντων και ως εκ τούτου δημιουργώντας μία σειρά από αναταράξεις που συνδέονται με τη μετάβαση στην κανονικότητα, κυρίως λόγω της απότομης αύξησης στη ζήτηση έναντι της μειωμένης προσφοράς, αλλά και στον πιο δομικό παράγοντα που σχετίζεται με τη σταδιακή υιοθέτηση ενός νέου παραγωγικού μοντέλου, που βασίζεται περισσότερο σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, με αποτέλεσμα την αύξηση του κόστους παραγωγής που μετακυλίεται στην αγορά ενέργειας.

Ο κ. Ψάλτης υπογράμμισε ότι το ζήτημα του ενεργειακού κόστους είναι τεράστιας σημασίας για τρεις λόγους: Πρώτον, διότι «η αύξηση των τιμών σε βασικά προϊόντα και κυρίως στην ενέργεια, ενδέχεται να επιβαρύνει σημαντικά τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς συμπιέζοντας εν τέλει την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών, με την ελληνική κυβέρνηση να λαμβάνει ήδη μέτρα στήριξης των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων», δεύτερον «διότι ο πληθωρισμός στις τιμές ενέργειας θα επηρεάσει τη δυναμική της ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας και το αυξημένο κόστος των πρώτων υλών και των μεταφορών θα συμπιέσουν τα περιθώρια κέρδους των ελληνικών επιχειρήσεων» και τρίτον, «διότι υπάρχει ο κίνδυνος η εξέλιξη και η ένταση του ενεργειακού προβλήματος, να επηρεάσουν, να επιβραδύνουν ή να επιταχύνουν την πράσινη μετάβαση».

«Κατά τη διάρκεια των μεγάλων μεταβολών υπάρχει πάντοτε το λεγόμενο ρίσκο μετάβασης. Πιστεύω όμως ότι ο κίνδυνος της αδράνειας είναι μεγαλύτερος. Οφείλουμε, ως τράπεζες, ως οικονομία και κοινωνία, να επιμείνουμε - και γιατί όχι να επιταχύνουμε - την πορεία μας προς ένα πιο καθαρό ενεργειακό μίγμα, αξιοποιώντας και την γεωγραφική θέση της πατρίδας μας. Σκεφτείτε πως αν είχαμε επιταχύνει το βηματισμό μας την περασμένη δεκαετία προς αυτήν την κατεύθυνση, πιθανά σήμερα θα είχαμε αποφύγει την επιβάρυνση του καταναλωτή από τις καταστροφές εξαιτίας των ακραίων καιρικών φαινομένων», σημείωσε χαρακτηριστικά ο CEO της Alpha Bank.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις