Οικονομία

ΠΣΕ: Θετική η ραγδαία μείωση του εμπορικού ελλείμματος - Ανησυχία για εξαγωγές


Σημαντική μείωση του ελλείμματος στο εμπορικό ισοζύγιο, αλλά και νέα πτώση των εξαγωγών παρουσίασαν οι εμπορευματικές συναλλαγές της Ελλάδας τον Οκτώβριο.

Η επιδείνωση του διεθνούς οικονομικού κλίματος και η πολεμική σύρραξη στο Ισραήλ εξακολουθούν να επηρεάζουν το εξαγωγικό εμπόριο, το οποίο ωστόσο εξακολουθεί να διατηρεί τον δυναμισμό του κάτω από αντίξοες συνθήκες.

Αυτά επισημαίνει ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων και το Κέντρο Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών (ΚΕΕΜ), με αφορμή τα προσωρινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τον Οκτώβριο, όπου καταγράφεται υποχώρηση στην πορεία των εξαγωγών.

Οι εξαγωγές μειώθηκαν κατά 428 εκατ. ευρώ ή κατά 8,8% και υποχώρησαν στα 4,42 δισ. ευρώ έναντι 4,85 δισ. ευρώ κατά τον ίδιο μήνα του 2022 ενώ και οι εισαγωγές υποχώρησαν, σημαντικά, κατά 1,74 δισ. ευρώ ή κατά 19,4% και άγγιξαν, μόλις, τα 7,21 δισ. ευρώ έναντι 8,96 δισ. ευρώ κατά τον ίδιο μήνα πέρισυ. Ως αποτέλεσμα των παραπάνω κινήσεων, το εμπορικό έλλειμμα μειώθηκε σημαντικά τον Οκτώβριο του 2023 κατά 1,31 δισ. ευρώ ή κατά 32%, στα 2,79 δισ. ευρώ από 4,11 δισ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του 2022.

Σχολιάζοντας την πορεία των ελληνικών εξαγωγών, η πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγών, Χριστίνα Σακελλαρίδη δήλωσε:

«Με ανάμεικτα συναισθήματα υποδεχόμαστε τα αποτελέσματα από την πορεία του εξαγωγικού εμπορίου τον Οκτώβριο. Η νέα μείωση των εξαγωγών ήταν εν πολλοίς αναμενόμενη με δεδομένη την αρνητική συγκυρία στη διεθνή οικονομία αλλά και της πολεμικής σύρραξης στο Ισραήλ. Ωστόσο, δεν παύει να αποτελεί πηγή προβληματισμού και ανησυχίας για τη συνέχεια.

Στον αντίποδα, θετικά μηνύματα εκπέμπονται από την σημαντική μείωση στο έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου. Πρόκειται για διαχρονικό ζητούμενο προς την κατεύθυνση δημιουργίας ενός βιώσιμου μοντέλου ανάπτυξης, το οποίο θα στηρίζεται στην εγχώρια παραγωγή και στις εξαγωγές. Συνεχίζουμε να παρακολουθούμε με ιδιαίτερη προσοχή τις γεωπολιτικές εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή αλλά και τις αποφάσεις που διαμορφώνουν το οικονομικό κλίμα. Οι Έλληνες εξαγωγείς παρ' όλες τις αντιξοότητες (υψηλός πληθωρισμός, ακριβός δανεισμός, γεωπολιτική αστάθεια κα.) διατηρούν το δυναμισμό τους, και παραμένουν από τους πλέον αξιόπιστους προμηθευτές σε παγκόσμιο επίπεδο».

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις