Αγορές

Ράλι στα χρηματιστήρια με καύσιμο την πλεονάζουσα ρευστότητα


Μετά από τρεις μήνες “καχεξίας” και έντονων διακυμάνσεων οι αγορές έψαχναν πρόσχημα-άλλοθι για να κινηθούν ανοδικά, προσελκύοντας το λιμνάζον χρήμα που πρέπει κάπου να τοποθετηθεί και τους ποταμούς ρευστότητας που διοχετεύουν στο σύστημα οι κεντρικές τράπεζες.

Το βρήκαν σήμερα στα στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ, που δείχνουν ότι η αμερικανική οικονομία δημιούργησε τον Ιούνιο 4,76 εκατ. θέσεις εργασίας – ένδειξη ότι συνέρχεται από το μεγάλο σοκ της πανδημίας.

Στη δημιουργία θετικού κλίματος συνέβαλαν και οι πληροφορίες ότι οι φαρμακευτικές Pfizer και BioTech έχουν παρασκευάσει εμβόλια που δοκιμάζονται με θετικά μέχρι στιγμής αποτελέσματα.

Πρόκειται για επίπλαστη ευφορία που δεν δικαιολογείται από τα δεδομένα και τις προοπτικές της οικονομίας σε παγκόσμιο, ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο. Οι επιπτώσεις της πανδημίας δεν έχουν φανεί ακόμη σε όλο το εύρος και οποιεσδήποτε προβλέψεις για το βάθος και τη χρονική διάρκεια  της ύφεσης αποτελούν εικασίες παρά βάσιμη εκτίμηση.

Τα στοιχεία για την πορεία της  ευρωπαϊκής και της παγκόσμιας οικονομίας δεν συνηγορούν βέβαια σε αισιόδοξες εκτιμήσεις-προβλέψεις. Ομως οι μεγάλοι παίκτες και οι διαχειριστές κεφαλαίων που κινούν τα χρηματιστήρια, προτιμούν να δουν τώρα “το ποτήρι μισογεμάτο”, ποντάροντας σε θετικές εξελίξεις. Ωσπου να αποκομίσουν αξιόλογα κέρδη – εν συνεχεία θ' αλλάξουν οπτική.

Μεγάλα κέρδη στην Ευρώπη

Κόντρα στην αβεβαιότητα για το εύρος και τη χρονική διάρκεια των επιπτώσεων της πανδημίας στην παγκόσμια οικονομία, τα μεγάλα διεθνή χρηματιστήρια τρέχουν σήμερα σε ρυθμούς ράλι – και το ΧΑ ακολουθεί.

Η μεγάλη άνοδος ξεκίνησε από τα ευρωπαϊκά και η σκυτάλη έχει περάσει στη Wall Street,  που εμφανίζεται προς το παρόν πιό συγκρατημένη. Αλμα +3,10% πραγματοποιεί ο DAX στη Φρανκφούρτη, στο +2,90% ο γαλλικός CAC40, +4,15%  ο ισπανικός IBEX, κατά 1,60% ενισχύεται ο FTSE100  στο Λονδίνο. Στη Wall Street o Dow Jones κερδίζει αυτή την ώρα 1,80%.

Στο ΧΑ οι βασικοί δείκτες κινήθηκαν σε ανοδική κατεύθυνση καθ' όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης και τερμάτισαν κοντά στα υψηλά ημέρας. Αρνητικό στοιχείο η συναλλακτική άπνοια και ο χαμηλός τζίρος (45 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 9 εκατ. στις μετασυνεδριακές συναλλαγές), που υποδηλώνουν  αποχή-στάση αναμονής των μεγάλων χαρτοφυλακίων 

 Μετοχές και δείκτες

Χρηματιστηριακοί παράγοντες εκτιμούν ότι το “τράβηγμα” της αγοράς σε υψηλότερα επίπεδα τιμών δεν θα έχει μεγάλη χρονική διάρκεια. Αναμένουν γρήγορο “γύρισμα” και αύξηση της μεταβλητότητας με την προσέγγιση της επόμενεης αντίστασης στις 675-677 μονάδες.

Ο Γενικός Δείκτης τερμάτισε σήμερα στις 662 μονάδες με κέρδη 3,21%, στο άνω όριο της περιοχής αντίστασης στις 657-663 μονάδες.
Ο FTASE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε άνοδο 3,47% στις 1.603,13 μονάδες.

Ο τραπεζικός δείκτης πήγε +5,28% και έχασε μέρος των κερδών του το τελευταίο ημίωρο. Εκλεισε με άνοδο 3,13% στις 381,77 μονάδες. Πρώτη στον κλάδο η Εθνική με +5,8%. Ακολούθησαν Πειραιώς +3,4%, Alpha +2,6%, Attica +2,4%, Eurobank +1,7%,  Τρ. Ελλάδος +1%.
Με θετικό  πρόσημο όλα τα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips. ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ +7,2%, ΟΠΑΠ +6,6%, ΔΕΗ +6%, Μυτιληναίος +4,7%,  Jumbo +4,3%, ΑΔΜΗΕ και Σαράντης +4,1%, ΟΤΕ, Βιοχάλκο και Lamda +2,3%, +3,8%, Τιτάν +3,6%.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε επίσης