Αγορές

Χρηματιστήρια: Ο πνιγμένος απ' τα μαλλιά του πιάνεται


Οι αγορές "είδαν φως" από Κίνα

“Ο πνιγμένος απ΄τα μαλλιά του πιάνεται” - και οι αγορές που ήταν βυθισμένες στη “μαυρίλα” και την απαισιοδοξία για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας,  αρπάζονται τώρα από τα πρώτα στοιχεία για επανεκκίνηση-αναθέρμανση της βιομηχανικής παραγωγής στην Κίνα.

Την ώρα που η πανδημία κορυφώνεται σε Ευρώπη-ΗΠΑ, εστιάζουν στις μόνες θετικές  ενδείξεις, προκειμένου να αντλήσουν δύναμη και υπομονή – και να γράψουν βέβαια βραχυχρόνια κέρδη-βάλσαμο.

Η είδηση-καταλύτης αφορά τον δείκτη μεταποιητικής δραστηριότητας στην Κίνα, ο οποίος ανέβηκε στις 52 μονάδες τον Μάρτιο, από το ιστορικό χαμηλό των 35,7 που είχε σημειώσει τον Φεβρουάριο.

Το κλίμα αλλάζει στα χρηματιστήρια και οι ευρωπαϊκοί δείκτες σημειώνουν σήμερα μεγάλη άνοδο, παίρνοντας τη σκυτάλη από τη Wall Street. Με +2,60% ξεκίνησε ο DAX, κέρδη της τάξεως του 1,7% σε Λονδίνο και Παρίσι. Ανακάμπτουν επίσης οι τιμές του πετρελαίου, ενώ πιέζονται τα ομόλογα της Ευρωζώνης  - με εξαίρεση τα ελληνικά και τα ιταλικά που ενισχύονται.

Ομως η εικόνα μπορεί να αλλάξει άρδην τις επόμενες ώρες, καθώς οι εξελίξεις στο μέτωπο του κορονοϊού και οι προβλέψεις για μεγάλη ύφεση σε ΗΠΑ-Ευρώπη ρίχνουν βαριά σκιά στις αγορές.

Εντυπωσιακό comeback

Στο ΧΑ συνεχίζεται το μίνι ράλι, που έχει  αποφέρει +22% στον ΓΔ από τις 17 Μαρτίου και πάνω από 35% στον τραπεζικό.

Ισχυρή προωθητική δύναμη στο ελληνικόχηματιστήριο τα μέτρα που λαμβάνονται για τη στήριξη της οικονομίας και των επιχειρήσεων, η χαλάρωση των κεφαλαιακών κανόνων για τις τράπεζες και οι προσοκίες που καλλιεργούνται εν αναμονή ανακοίνωσης των ετήσιων αποτελεσμάτων τους.
Απαλλαγμένοι από τις πιέσεις των επιθετικών κερδοσκόπων των hedge funds μετά την απαγόρευση του short selling, εγχώριοι και ξένοι επενδυτές που διατηρούν ισχυρές θέσεις σε τράπεζες και βιομηχανικά  blue chips, αξιοποιούν την ευκαιρία για να ενισχύσουν τις αποτιμήσεις, βελτιώνοντας την καθαρή θέση και τις αποδόσεις των χαρτοφυλακίων τους.

Βασικό “εργαλείο” σ'αυτή την προσπάθεια είναι οι τραπεζικές μετοχές. Ο κλαδικός τους δείκτης απογειώνεται στο +7,45%, έχοντας σημειώσει νωρίτερα υψηλό +8,39%.
 Κατά 3,65% ενισχύεται ο Γενικός Δείκτης, κινούμενος στις  579 μονάδες.

Στο τραπεζικό ταμπλό Εθνική και Πειραιώς πήγαν νωρίτερα +14% και τώρα  τα κέρδη τους έχουν περιορισθεί σε 8% και 10,5% αντίστοιχα. Ανοδο της τάξεως του 8% σημειώνουν  Alpha και Attica Bank. Στο +3% η Eurobank.

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips  ΔΕΗ +7,5%, Coca-Cola, Ελλάκτωρ και Jumbo +5,5%, Aegean  και Lamda +5%, ΕΛΠΕ +4%, Μυτιληναίος +3,6%.
Στο κόκκινο μόνον ΕΥΔΑΠ και ΕΧΑΕ, με απώλειες 1,7% και 1,3% αντίστοιχα.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα