Αγορές

Rebound στα χρηματιστήρια -Ράλι ομολόγων- Κέρδη στο ΧΑ


Οι διαρροές από κυβερνήσεις δυτικών χωρών για επικείμενη "εκτόνωση" στην Ουκρανία και άμβλυνση της ενεργειακής κρίσης προκαλούν μεταστροφή κλίματος στις αγορές. Εντυπωσιακή ανοδική αντίδραση βρίσκεται σε εξέλιξη στα χρηματιστήρια και στις αγορές ομολόγων της Ευρωζώνης, ενώ το ΧΑ έκλεισε νωρίτερα με αξιόλογα κέρδη (ΓΔ +1,42%), ακολουθώντας τη διεθνή τάση.

Αλμα +2,15% πραγματοποιεί αυτή την ώρα ο Dow Jones στη Wall Street,  οι ευρωπαϊκοί χρηματιστηριακοί δείκτες που βρίσκονταν το πρωί στο κόκκινο υπερκάλυψαν τις απώλειες, οι προσδοκίες αναθερμαίνονται.

 Πλήρης ανατροπή σκηνικού σημειώνεται στις αγορές κρατικών χρεογράφων της Ευρωζώνης, με τις τιμές να ανακάμπτουν θεαματικά και τις αποδόσεις να βυθίζονται αντιστοίχως.

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς τίτλου πέφτει αυτή την ώρα κατά 17,5(!) μονάδες βάσης, υποχωρώντας από 2,15% οριακά χαμηλότερα από 1,95%. Ανάλογη αποκλιμάκωση σημειώνεται στις αποδόσεις των γαλλικών, ολλανδικών και άλλων ομολόγων της Ευρωζώνης. Περίπου 21 μβ υποχωρεί του ιταλικού.

Στο μινι ράλι ανάκαμψης μένουν πίσω τα ελληνικά κρατικά χρεόγραφα, που βρέθηκαν το πρωί υπό πίεση και η απόδοση του 10ετούς ανέβαινε έως 9 μονάδες βάσης. Στη λήξη των συναλλαγών υποχωρούσε 2 μβ κάτω από το κλείσιμο της Παρασκευής.

Η βελτίωση του κλίματος στις αγορές χρεογράφων και στα χρηματιστήρια συναρτάται εν μέρει με την συνεχιζόμενη αποκλιμάκωση της τιμής του φυσικού αερίου, που υποχώρησε σήμερα κατά 8% στα 173,55 ευρώ. Αντίθετα, ανησυχίες προκαλεί η ανάκαμψη της τιμής του αργού πετρελαίου. Το brent  ανεβαίνει αυτή την ώρα κατά 4,5%, στα 89 δολάρια  το βαρέλι

.Ομως, μετά τα ενεργειακά, τον πληθωρισμό, τις αυξήσεις επιτοκίων και τους φόβους για ύφεση, νέα πηγή ανησυχιών αποτελεί ο ελβετικός τραπεζικός κολοσσός Credit Suisse, που έχει περιέλθει σε δεινή θέση και χρειάζεται επειγόντως κεφαλαιακές "ενέσεις" για να αποφύγει τα χειρότερα. Αναλυτές μιλούν για συστημικό κίνδυνο που απειλεί το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Μετοχές και δείκτες

Στο ΧΑ το ενδιαφέρον επικεντρώθηκε σήμερα στα στοιχεία του συμπληρωματικού προϋπολογισμού και στις προβλέψεις που περιλαμβάνονται στο προσχέδιο του 2023.

Τις πρώτες ώρες της συνεδρίασης οι βασικοί δείκτες κινήθηκαν στο κόκκινο με μικρές διακυμάνσεις. Στη συνέχεια ενισχύθηκαν σταδιακά και τερμάτισαν στα υψηλή ημέραςσαψκβ.

O Γενικός Δείκτης πήγε από τις 787,23 μονάδες (-0,72%) μέχρι τις 804,78 (+1,50%). Εκλεισε στις 804,19 μονάδες με άνοδο 1,42%.

Ο FTASE25 της μεγάλης κεφαλαιοποίησης κέρδισε 1,58% τερματίζοντας στις 1.934,47 μονάδες. Οριακή μεταβολή +0,12% σημείωσε ο δείκτης των mid caps.

Ο τραπεζικός δείκτης πήγε από -1,61% μέχρι +0,79% και έκλεισε στο απόλυτο υψηλό ημέρας. Στην πρώτη θέση η Alpha (+3%). Attica Bank +1%, Πειραιώς +0,3%. Αμετάβλητη η Eurobank, στο κόκκινο Τρ. Ελλάδος -0,6%, Εθνική -0,2%.

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips ξεχώρισαν ΟΛΠ +5,5%, Μυτιληναίος +4,4%, ΔΕΗ και ΟΤΕ +3,3%,  Motor Oil +2,6%, ΕΛΠΕ +2,4%, Τιτάν +2%, ΟΠΑΠ +1,6%, ΤΕΝΕΡΓΑ και ΕλβάλΧαλκόρ +1,5%.
Στο κόκκινο μόνον η Quest (-0,5%).

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα