Σε επίπεδα που είχαν να υποχωρήσουν πριν ξεσπάσει η κρίση, το 2009, έπεσαν σήμερα οι αποδόσεις των ελληνικών κρατικών τίτλων, καθώς προκαλεί ευφορία στην αγορά η σχεδιαζόμενη ανταλλαγή των ομολόγων του PSI με νέους τίτλους, ενώ οι αναλυτές μεγάλων οίκων, όπως η Citi, προεξοφλούν «καθαρή» έξοδο από το μνημόνιο.
Την ώρα που η ευρωπαϊκή αγορά ομολόγων δέχεται αρκετές πιέσεις και οι αποδόσεις αυξάνονται, εξαιτίας των προβλέψεων για αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων, τα ελληνικά ομόλογα κινούνται αντίθετα στο ρεύμα, όπως σημειώνει το Reuters, με τις αποδόσεις τους να υποχωρούν σημαντικά, καθώς οι επενδυτές περιμένουν ότι σύντομα θα προχωρήσει η γιγαντιαία άσκηση διαχείρισης παθητικού, δηλαδή η ανταλλαγή των ομολόγων του PSI με νέους τίτλους.
Το πρακτορείο υπογραμμίζει ότι για πρώτη φορά τα τελευταία 3,5 χρόνια υποχώρησε κάτω από 6% η απόδοση του ομολόγου που λήγει το 2042. Αισθητή είναι, την ίδια ώρα, η πτώση της απόδοσης στη δεκαετία, που βρέθηκε σήμερα στο 5,064%, δηλαδή χαμηλότερα από την αντίστοιχη απόδοση των καλών ημερών του 2009, πριν ξεσπάσει η κρίση.
Σε αυτό το κλίμα, ακόμη και αναλυτές που έχουν συνηθίσει την αγορά σε απαισιόδοξες αναλύσεις για την Ελλάδα, τώρα εμφανίζονται πολύ πιο αισιόδοξοι για τις προοπτικές της οικονομίας.
Χαρακτηριστική η περίπτωση της Citi, που τονίζει σε νέα ανάλυσή της ότι είναι πολύ πιθανή η «καθαρή» έξοδος της Ελλάδας από το πρόγραμμα, τον Αύγουστο του 2018 και τονίζει ότι αναμένεται ελάφρυνση του χρέους, με επιμήκυνση της περιόδου χάριτος του δανείου από τον EFSF, η οποία ενδέχεται να συνδεθεί με την πορεία του ΑΕΠ (μικρότερη ανάπτυξη, μεγαλύτερη επιμήκυνση).
Σε μια καθησυχαστική για όσους επενδυτές ενδιαφέρονται για ελληνικά ομόλογα αναφορά, η Citi υπογραμμίζει ότι κίνδυνος «κουρέματος» των ιδιωτών είναι πολύ περιορισμένος.
«Το ποσοστό χρέους που έχουν ιδιώτες επενδυτές είναι μικρό, λίγο πάνω από το 15% του συνολικού χρέους, ή 30% του ΑΕΠ. Η Ελλάδα εφάρμοσε την μεγαλύτερη αναδιάρθρωση χρέους στην ιστορία το 2012 και η περίπτωση μιας ακόμα αναδιάρθρωσης που θα πλήξει τους ιδιώτες επενδυτές είναι μάλλον ισχνή», υπογραμμίζει ο οίκος.
«Η μέση ωρίμανση του ελληνικού χρέους είναι πολύ μεγάλη, πάνω από τα 18 έτη, κάτι που σημαίνει ότι οι χρηματοδοτικές ανάγκες τα επόμενη τρία έτη είναι πολύ μικρότερες σε σχέση με την περίπτωση της Πορτογαλίας το 2014», προσθέτει.
Επίσης, σημειώνει ότι η Ελλάδα θα βγει με «προστασία» στις αγορές, καθώς στη λήξη του προγράμματος θα είναι αναξιοποίητα 45 δισ. ευρώ από το δάνειο του τρίτου μνημονίου και μέρος αυτών των κεφαλαίων θα διατεθούν από τους πιστωτές για τη στήριξη της μετάβασης στην χρηματοδότηση από τις αγορές (είτε με τη μορφή μαξιλαριών ρευστότητας σε ειδικούς λογαριασμούς ή ως προληπτική πιστωτική γραμμή).