TECHin

Repair Cafés: Αντίδοτο στην υπερκατανάλωση ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών


Αντίδοτο στην υπερκατανάλωση ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών, χιλιάδες εκ των οποίων καταλήγουν στα σκουπίδια, ενώ θα μπορούσαν να επισκευαστούν, φιλοδοξούν να αποτελέσουν και στην Ελλάδα τα Repair Café και τα Κέντρα Διαλογής και Ταξινόμησης (ΚΔΤ), αντλώντας έμπνευση και από αυτό που έχει γίνει σύγχρονη μόδα σε αρκετές χώρες της Σκανδιναβίας. "Το φαινόμενο της υπερκατανάλωσης είναι παγκόσμιο, ακόμη περισσότερο σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Στην Ελλάδα, πριν από μερικά χρόνια, αγοράζαμε νέες συσκευές κατά κεφαλήν πολύ περισσότερο και από αυτή την αντίστοιχη ποσότητα της Γερμανίας" ανέφερε μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ- ΜΠΕ, "Πρακτορείο 104,9 FM", ο Χάρης Αγγελακόπουλος, υπεύθυνος του έργου ανάπτυξης και επίδειξης μοντέλων πρόληψης και επαναχρησιμοποίησης Αποβλήτων Ηλεκτρικού και Ηλεκτρονικού Εξοπλισμού (ΑΗΗΕ), γνωστού με την επωνυμία "ReWeee".

Κατά τον ίδιο, ακόμη και αν "φαίνεται αυτή τη στιγμή ότι υπάρχει μια ομαλοποίηση της αγοράς", καθώς ο αριθμός των συσκευών που αγοράζουμε είναι πλέον κατά κεφαλήν περίπου στο μέσο ευρωπαϊκό επίπεδο", υπάρχει χώρος για βελτίωση. Έτσι, πέρα από τις μειωμένες αγορές του είδους και προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος, στην Ελλάδα θα λειτουργήσουν για πρώτη φορά δύο Κέντρα Διαλογής και Ταξινόμησης (ΚΔΤ) ΑΗΗΕ στις περιφέρειες Αττικής και Κεντρικής Μακεδονίας, η εγκατάσταση των οποίων θα ξεκινήσει τον Απρίλιο του 2019, αλλά και τα λεγόμενα "Repair Cafés".

To ReWeee είναι ένα πρόγραμμα συγχρηματοδοτούμενο από την ΕΕ και συγκεκριμένα από το "LIFE", που χρηματοδοτεί ευρωπαϊκά έργα- λύσεις περιβαλλοντικών "προβλημάτων". Το πρόγραμμα αφορά τη δημιουργία υποδομών αλλά και της κουλτούρας που απαιτείται για τη μείωση των αποβλήτων ηλεκτρονικού εξοπλισμού. Στο τριετές πρόγραμμα συμμετέχουν ο Ελληνικός Οργανισμός Ανακύκλωσης, το Πράσινο Ταμείο, το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, η Ελληνική Εταιρία Ανακύκλωσης κι ένα consortium εταιριών ειδικών στη διαχείριση των ειδικών ρευμάτων αποβλήτων.

Τα πιλοτικά Repair Café

"Προσπαθούμε να δημιουργούμε την κουλτούρα να μην πετάει ο πολίτης τις συσκευές του πριν καταλάβει ότι αυτές μπορούν να χρησιμοποιηθούν ξανά", τόνισε αναφερόμενος στις συγκεκριμένες εκδηλώσεις-εργαστήρια ο κ.Αγγελακόπουλος, ενώ περιέγραψε την προσπάθεια να δημιουργηθούν κι άλλα Repair Cafés "είτε σε ΟΤΑ είτε σε δήμους είτε υπό την επίβλεψη του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης στο επίπεδο της επικράτειας". Τα πρώτα συμπεράσματα ήταν θετικά. "Ήρθαν αρκετοί άνθρωποι να καταλάβουν από ειδικούς τεχνικούς και να δουν τι μπορούν να κάνουν. Έτσι κατάλαβαν ότι πράγματι με μικρές κινήσεις και πάντα σε ένα ασφαλές πεδίο μπορούν να δώσουν τις συσκευές τους (στα repair cafés), έτσι ώστε να επεκτείνουν το χρόνο ζωής τους" σημείωσε, υπενθυμίζοντας ότι στην Ελλάδα έχουν δημιουργηθεί περί τις έξι-επτά πιλοτικές εγκαταστάσεις.

Στο πλαίσιο του πιλοτικού προγράμματος "θεωρείται ότι επισκευάστηκε ένα ποσοστό περίπου 10% όπως μαθαίνουμε από το product mix που μας έρχεται", ανέφερε ο υπεύθυνος του έργου αναφερόμενος στα δεδομένα μέχρι και το τέλος του 2018. "Σίγουρο είναι όμως ότι δημιουργείται η κουλτούρα στους πολίτες ότι με μικρές κινήσεις είναι δυνατόν να μην πετάμε τις συσκευές μας και να τις χρίζουμε απόβλητα. Μπορούμε να τις δωρίσουμε ή να τις επισκευάσουμε" συμπλήρωσε.

Κέντρα Διαλογής και Ταξινόμησης (ΚΔΤ) ΑΗΗΕ

Σημαντικός στόχος του συγκεκριμένου έργου όμως είναι και η δημιουργία των Κέντρων Διαλογής και Ταξινόμησης (ΚΔΤ) ΑΗΗΕ στην περιφέρεια Αττικής και σε αυτή τη Κεντρικής Μακεδονίας, "στην Αττική αλλά και στη Θεσσαλονίκη". Αυτά θα είναι κέντρα "πολύ μεγαλύτερης εμβέλειας, ώστε να τα επισκέπτεται ο κόσμος και να αφήνει τις συσκευές του, να μαθαίνει πώς θα τις επισκευάσει", εξήγησε ο κ.Αγγελακόπουλος, ενώ θα επιδιωχθεί στα συγκεκριμένα σημεία "γενικότερα εξειδικευμένες εταιρίες διαχείρισης αποβλήτων να επισκευάζουν τις συσκευές, για να μπορέσουμε να δούμε πώς μπορεί να πάει όλο αυτό το πρόγραμμα". Στα πρώτα κέντρα θα γίνεται η συγκέντρωση, η διαλογή και η ταξινόμηση των ΑΗΗΕ, ανάλογα με την κατάστασή τους, με σκοπό να ακολουθήσει προετοιμασία για επαναχρησιμοποίηση ή επεξεργασία.

Στη δε Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ήδη έχει χωροθετηθεί το Κέντρο Διαλογής και Ταξινόμησης (ΚΔΤ) με χώρο που, όπως εξήγησε ο κ.Αγγελακόπουλος, έχει παρασχεθεί από το δήμο Ωραιοκάστρου. Ο συγκεκριμένος δήμος συμμετείχε, όπως εξήγησε ο υπεύθυνος για το ReWeee "σε ελεύθερη πρόσκληση σε διαγωνισμό να παρέχει τον χώρο, που είχε προκηρύξει το Πράσινο Ταμείο, συνδικαιούχος του έργου". Έτσι θα παρέχει αυτόν τον χώρο σε μια εξειδικευμένη εταιρία διαχείρισης αποβλήτων, ώστε να συγκεντρώνονται εκεί παλιές συσκευές και να εξετάζονται σε τακτά χρονιά διαστήματα εφόσον μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν.

"Ο χώρος αυτός αποτελεί ταυτόχρονα και χώρο ξενάγησης και εκπαίδευσης των πολιτών, αλλά και χώρο ανταλλαγής συσκευών μέσω ειδικής πλατφόρμας που ήδη έχει στο πρόγραμμα ReWeee, το http://www.reweee.gr", πρόσθεσε ο κ.Αγγελακόπουλος, που εξήγησε πως η εγκατάσταση "θα ξεκινήσει από τον Απρίλιο του 2019" ενώ αντίστοιχη εγκατάσταση υπάρχει και στην περιοχή του Ασπροπύργου στην Αττική, που θα ξεκινήσει επίσης στο ίδιο χρονικό διάστημα, στο πλαίσιο του έργου.

Ο στόχος κατά τον Έλληνα ειδικό είναι ο χώρος αυτός να μπορέσει να λειτουργήσει ως σημείο ανταλλαγής ηλεκτρονικών αποβλήτων, ενώ ευρύτερος στόχος είναι να εξεταστεί μεγάλος αριθμός συσκευών: "Θεωρούμε ότι πάνω από 1000 τόνοι ηλεκτρονικών συσκευών θα μπορούν ανά έτος να περάσουν από τον χώρο στην Κεντρική Μακεδονία ώστε να εξεταστούν και τα οικονομικά δεδομένα και να υπάρξει το συμπέρασμα για το αν αυτό το πρόγραμμα είναι οικονομικά βιώσιμο και μετέπειτα να επεκταθεί στην επικράτεια με άλλες εγκαταστάσεις" καταλήγει.
 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα