Αθήνα και Μόσχα «τέντωσαν το σχοινί» όσο άντεχε, στέλνοντας τα μηνύματα που ήθελαν, και τώρα επιχειρούν να αποκλιμακώσουν την ένταση. Την προσπάθεια διευκολύνει η επίδειξη καλής θέλησης και διαλλακτικότητας από ρωσικής πλευράς, η οποία περιορίστηκε σε διαμαρτυρίες και απέφυγε αντίμετρα που θα προκαλούσαν περαιτέρω όξυνση στις διμερείς σχέσεις και πολλαπλές παρενέργειες.
Ανησυχητική κλιμάκωση είχε σημειωθεί νωρίτερα το πρωί με αφορμή ένα tweet του Ρώσου πρεσβευτή στην Αθήνα και εκατέρωθεν ανακοινώσεις σχετικά με το αν η – μάλλον ματαιούμενη - επίσκεψη του ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ θα γινόταν με πρόσκληση του ομολόγου του Ν. Κοτζιά ή κατόπιν αιτήματος της Μόσχας.
Είχε προηγηθεί ένας σαφές μήνυμα της ελληνικής κυβέρνησης, ότι η Ελλάδα θα απαντά αποφασιστικά σε θέματα που αφορούν την εθνική κυριαρχία της, φροντίζοντας παράλληλα να διατηρεί και να ενισχύει τις διμερείς σχέσεις. Η γραμμή αυτή συμφωνήθηκε κατά στη χθεσινοβραδινή συνάντηση Τσίπρα-Κοτζιά και γνωστοποιήθηκε εμμέσως προς τη Μόσχα με διαρροές στα media.
Η ρωσική «απάντηση» ήταν να κληθεί εκ νέου σήμερα στο ΥΠΕΞ ο πρέσβυς της Ελλάδας. Οι πληροφορίες για τα διαμειφθέντα σ’ αυτή τη συνάντηση είναι αντιφατικές. Το σημαντικό πάντως είναι ότι αν και το ρωσικό διάβημα είχε κάποιο τόνο αυστηρότητας και δυσφορίας, δεν συνοδεύτηκε από προειδοποιήσεις ή ανακοινώσεις για αντίμετρα στις απελάσεις Ρώσων διπλωματών από την Ελλάδα.
Σε ανακοίνωση του ρωσικού ΥΠΕΞ αναφέρεται ότι στον πρέσβυ Ανδρέα Φρυγανά «εκφράστηκε αποφασιστική διαμαρτυρία για τις συνεχιζόμενες αντιρωσικές δηλώσεις της ελληνικής πλευράς» μετά την απέλαση δύο Ρώσων διπλωματών και την απαγόρευση εισόδου σε άλλους δύο πρώην διπλωμάτες.
Σθεναρή στάση
Είχε προηγηθεί η γνωστοποίηση μέσω ρωσικών media ότι ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ αναβάλει την επίσκεψή του στην Αθήνα, η οποία ήταν προγραμματισμένη για τον Σεπτέμβριο.
Ελληνικές διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι η επίσκεψη αυτή συμφωνήθηκε κατόπιν ρωσικού αιτήματος και ότι εν πάση περιπτώσει ο Ρώσος ΥΠΕΞ είναι καλοδεχούμενος στην Αθήνα.
Ξένοι διπλωμάτες στην Αθήνα εξέφραζαν την άποψη ότι η ψύχραιμη αλλά σθεναρή στάση της ελληνικής κυβέρνησης ανάγκασε τη Μόσχα να «βάλει νερό στο κρασί της», μη θέλοντας να διακινδυνεύσει τη δημιουργία βαθύτερου ρήγματος στις διμερείς σχέσεις.