Υγεία

Ρομποτικά γάντια και ρούχα με στόχο την εκπαίδευση ατόμων με κινητικά προβλήματα


Ρομποτικά γάντια αλλά και ρομποτικά ρούχα, τα οποία, με τη χρήση της εικονικής πραγματικότητας, στοχεύουν να εκπαιδεύουν άτομα που αντιμετωπίζουν κινητικές δυσκολίες, αναπτύσσουν ερευνητικές ομάδες, που συναντήθηκαν στο ThessRoboGlove Forum, στο πλαίσιο του ετήσιου Διεθνούς Συνεδρίου Νευροεπιστημών (15-17 Σεπτεμβρίου).

Πρόκειται για καινοτόμες πρωτοποριακές συσκευές, ελάχιστες από τις οποίες είναι εμπορικά διαθέσιμες.

Το Συνέδριο, το οποίο διεξήχθη στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, συνδιοργάνωσαν η Εταιρεία Εφαρμοσμένης Νευροεπιστήμης (Society of Applied Neuroscience-SAN) και το Εργαστήριο Ιατρικής Φυσικής και Ψηφιακής Καινοτομίας του Τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ.

Όπως επεσήμανε πριν την έναρξη του συνεδρίου ο διευθυντής του Εργαστηρίου Ιατρικής Φυσικής και Ψηφιακής Καινοτομίας του Τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ, καθηγητής Παναγιώτης Μπαμίδης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, φορώντας το ρομποτικό γάντι θα μπορεί ένα άτομο που έχει δυσκολία κινήσεων, δυσκολία λεπτών κινήσεων κ.ά. να εκπαιδευτεί με τη χρήση της εικονικής πραγματικότητας.

«Μιλάμε για ένα ιατρικό πρόβλημα που έρχεται η τεχνολογία να το βελτιώσει και να του δώσει μια λύση. Οπότε, στο πλαίσιο του ThessRoboGlove Forum θα γίνει μία επίδειξη και πρακτική δοκιμή και άσκηση των συμμετεχόντων στο πώς θα χρησιμοποιηθεί, πώς θα το προγραμματίσει καλύτερα, πώς θα το αξιοποιήσει, πού να το εφαρμόσει κάποιος κλπ» προσθέτει ο κ. Μπαμίδης.

«Το ThessRoboGlove Forum είναι μία συνάντηση των ερευνητικών ομάδων, οι οποίες αναπτύσσουν ρομποτικά γάντια ή ρομποτικά ρούχα για το πάνω μέρος του κορμού για διάφορες παθήσεις και διάφορες κλινικές καταστάσεις. Ο σκοπός είναι να μπορέσουμε να συγκρίνουμε την ερευνητική εμπειρία, να συνδυάσουμε τις γνώσεις και τις εμπειρίες των διαφορετικών ομάδων και να αντιμετωπίσουμε κοινές προκλήσεις που έχει η ανάπτυξη αυτών των συγκεκριμένων ρομποτικών. Γενικά σαν συσκευές είναι πρωτοπόρες, είναι καινοτόμες. Δεν υπάρχουν πολλές του είδους διεθνώς στη βιβλιογραφία. Ελάχιστες έχουν εμπορική εκμετάλλευση και πολλές φορές ερευνητικές ομάδες κάνουν παράλληλες διαδικασίες ανάπτυξης και προσπαθούν να λύσουν τα ίδια προβλήματα. Οπότε, αυτή η πρωτοβουλία αποσκοπεί στο να φέρει κοντά τις ερευνητικές ομάδες, οι οποίες κάνουν τέτοιου είδους πρότζεκτς -αρχικά στη Βόρεια Ελλάδα και στην υπόλοιπη Ελλάδα- έτσι ώστε να συν-προωθήσουν την ανάπτυξη αυτών των συσκευών.

Στη Θεσσαλονίκη υπάρχουν τουλάχιστον τρεις ερευνητικές ομάδες που αναπτύσσουν ρομποτικά γάντια, οι οποίες συμμετείχαν στο ThessRoboGlove Forum και προσπαθούμε να βρεθούμε σε επικοινωνία και με τις υπόλοιπες» σημείωσε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο νευροχειρουργός, αντιπρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Βιοϊατρικής Τεχνολογίας, μεταδιδακτορικός ερευνητής στη νευρική αποκατάσταση, Αλκίνοος Αθανασίου, ο οποίος είναι εκ των συνδιοργανωτών του ThessRoboGlove Forum.

Στο πλαίσιο του Διεθνούς Συνεδρίου Νευροπιστημών ανακοινώθηκαν οι τελευταίες επιστημονικές εξελίξεις στο πεδίο της Εφαρμοσμένης Νευροεπιστήμης και των καινοτόμων εφαρμογών. Το επιστημονικό πρόγραμμα του Συνεδρίου περιλάμβανε θέματα που αφορούν τη νευρομηχανική και τις εφαρμογές της, τη νευροπλαστικότητα και τις τεχνικές προσομοίωσης για τη βελτίωση της γνωστικής λειτουργίας, τη νευροαπεικόνιση, τις νευρολογικές διαταραχές αλλά και τις προκλήσεις της νευροεπιστήμης σήμερα.

Πραγματοποιήθηκαν επίσης συμπόσια και ερευνητικά εργαστήρια γύρω από τη Βιοπληροφορική και την Νευροπληροφορική, γύρω από τη διαστημική ιατρική και γύρω από τη σημασία της θεραπείας με νευροβιοανάδραση στην κατάχρηση αλκοόλ και ουσιών.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα