Αγορές

Ρωσία: Άνοιγμα στο Λονδίνο για επαναπατρισμό ρωσικών κεφαλαίων


Η έκκληση που είχε απευθύνει πρόσφατα ο Πρόεδρος Πούτιν σε Ρώσους μεγαλοεπιχειρηματίες που ζουν και δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό, να επενδύσουν τα κεφάλαια τους σε ευρωομόλογα που θα εκδώσει το ρωσικό υπουργείο οικονομικών, είχε αναμφίβολα σχέση με τις ενδεχόμενες αμερικανικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας, αλλά και με τους φόβους της ρωσικής επιχειρηματικής ελίτ, που έχει επενδύσει στο εξωτερικό, η οποία φοβάται τις συνέπειες των κυρώσεων.

Πηγές προσκείμενες στην ρωσική προεδρία, τις οποίες επικαλούνται ρωσικά μέσα ενημέρωσης, ισχυρίζονται ότι ο Ρώσος πρόεδρος είχε προειδοποιήσει τα τελευταία χρόνια τον επιχειρηματικό κόσμο για τους κινδύνους που ενέχει η επιλογή τους, να αναπτύσσουν ως επί το πλείστον την επιχειρηματική και επενδυτική δραστηριότητα τους στην Δύση, σε περίπτωση όξυνσης των σχέσεων της Ρωσίας με την Δύση. Ανεξάρτητα όμως από τις προειδοποιήσεις αυτές, φαίνεται πως η προσπάθεια επαναπατρισμού ρωσικών κεφαλαίων και επιχειρηματιών συνεχίζεται.

Ο συνήγορος των ρώσων επιχειρηματιών παρά την ρωσική προεδρία Μπορίς Τιτόφ, ένας εκ των υποψηφίων για τις επικείμενες προεδρικές εκλογές, το Σάββατο 3 Φεβρουαρίου συναντήθηκε στο Λονδίνο με ρώσους επιχειρηματίες που εκκρεμούν σε βάρος τους στην Ρωσία δικαστικές υποθέσεις, υποσχόμενος να συμβάλλει ώστε να εξετασθούν οι δυνατότητες επαναπατρισμού τους. Στην συνάντηση παρευρέθηκαν περίπου 30 άτομα και σύμφωνα με την εφημερίδα RBK η συνάντηση αυτή διήρκεσε περίπου τρεις ώρες. Μεταξύ τους ήταν ο πρώην συνιδιοκτήτης της εταιρείας «Marta» Γκεόργκι Τροφίλοφ, ο πρώην ιδιοκτήτης της τράπεζας «Trust» Ιλιά Γιούροφ, ο Ρομάν Ζέλμαν συνιδιοκτήτης τη αλυσίδας εστιατορίων του Λονδίνου Global Craftsmen Group, ο πρώην αντιπρόεδρος της Rosneft Ανατόλι Λοκτιόνοφ, ο συνιδρυτής της «Evroset» Γιεβγκένι Τσιτσβάρκιν, καθώς και ο πρώην μάνατζερ της «Alpha group» Βλαντίμιρ Ασούρκοφ.

Η πρωτοβουλία αυτή του Τιτόφ, σύμφωνα με τον σύμβουλο επί πολιτικών θεμάτων Ντμίτρι Φετίσοφ εντάσσεται στη πολιτική εθνικοποίησης της επιχειρηματικής ελίτ που ακολουθεί το Κρεμλίνο. Θεωρεί μάλιστα ότι το Κρεμλίνο θα κάνει οτιδήποτε για τον επαναπατρισμό των ρωσικών κεφαλαίων στην Ρωσία, καθώς υποθέτει ότι στο τμήμα της λεγόμενης «Λίστας του Κρεμλίνου», το οποίο δεν έχει δει το φως της δημοσιότητας ακόμη, υπάρχουν στοιχεία που αφορούν τα κεφάλαια που έχει η ρωσική ελίτ στο εξωτερικό.

«Αυτό, θα επιτρέψει να αποφευχθούν οι πιέσεις στους μεγαλοεπιχειρηματίες, λέει ο Φετίσοφ, εκτιμώντας ότι το ζήτημα αυτό είναι ιδιαίτερα επίκαιρο μπροστά στο ενδεχόμενο να σκληρύνουν οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας, και πως ο Τιτόφ έκανε αυτή την ανακοίνωση στο Λονδίνο, είτε χωρίς να το καταλαβαίνει, είτε με απευθείας παράκληση του Κρεμλίνου.

Οι κυρώσεις περιόρισαν τις δυνατότητες να επενδυθούν δυτικά κεφάλαια στη ρωσική οικονομία, λέει ο πολιτικός σύμβουλος Αντρέι Ορλόφ, επισημαίνοντας ότι γι αυτόν ακριβώς τον λόγο η ρωσική κυβέρνηση είναι αναγκασμένη να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις εκείνες που απαιτούνται για να επιστρέψουν τα κεφάλαια αυτά στην χώρα.

Κατά την άποψη του η ρωσική κυβέρνηση θα μπορούσε να προτείνει στον Τιτόφ να εισηγηθεί στους έκπτωτους ρώσους επιχειρηματίες να επιστρέψουν στην Ρωσία μεταφέροντας την επενδυτική τους δραστηριότητα εκεί, με εγγύηση την ελευθερία τους. Ο Ορλόφ βέβαια θεωρεί πως ο Μπορίς Τιτόφ δεν έχει το εκτόπισμα εκείνο για να βοηθήσει τους διαφυγόντες στο Λονδίνο μεγαλοεπιχειρηματίες.

«Ωστόσο, εν όψει των εκλογών ο Τιτόφ πρέπει να θέσει θέματα που θα κεντρίσουν τους ψηφοφόρους» λέει ο Ορλόφ , επισημαίνοντας ότι «ο Τιτόφ δεν προκαλεί αλλεργία στην Δύση και αντιμετωπίζεται από τους πολιτικές και επιχειρηματικές ελίτ της Μεγάλης Βρετανίας ως κρατικός αξιωματούχος με τον οποίο μπορεί να κάνεις να συνεργαστεί» και «μπορεί να γίνει δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ των δύο χωρών».

Ο επαναπατρισμός των Ρώσων επιχειρηματιών που ζουν στην Μεγάλη Βρετανία δεν θα παίξει κανένα ρόλο στην οικονομική ανάπτυξη της Ρωσίας, εκτιμά ο διευθυντής επιστημονικής έρευνας του Ινστιτούτου Γκαϊντάρ Σεργκέι Ντρομπισέφσκι. Στο ερώτημα, πώς θα επηρεάσει ο επαναπατρισμός των Ρώσων επιχειρηματιών τη ρωσική οικονομία, που τέθηκε κατά την διάρκεια συνέντευξης τύπου στο Διεθνές Ειδησεογραφικό Πρακτορείο «Η Ρωσία Σήμερα», ο Ντρομπισέφσκι είπε χαρακτηριστικά: «Κατά την άποψη μου με κανένα τρόπο. Δηλαδή η μετακίνηση ορισμένων φυσικών προσώπων, ακόμη και αν είναι πλούσιοι, από την άποψη του μεγέθους της όλης οικονομίας, είναι ούτως ή άλλως ένα ασήμαντο μέγεθος για την ανάπτυξη και για κάποιους άλλους δείκτες».

Ο Τιτόφ δήλωσε επίσης ότι παρέδωσε στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν επιστολή με τον κατάλογο των επιχειρηματιών που βρίσκονται στην Μεγάλη Βρετανία και επιθυμούν να επιστρέψουν στην Ρωσία και πώς σ' αυτόν τον κατάλογο υπάρχουν περισσότερα από 10 ονόματα. Ωστόσο ο εκπρόσωπος τύπου του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε σήμερα ότι στο Κρεμλίνο δεν έχουν δει προς το παρόν την επιστολή, αλλά μόλις φθάσει θα μελετηθεί και θα σταλεί στις αντίστοιχες υπηρεσίες.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις