Διεθνή

Ρωσία: Εκεχειρία στην Ουκρανία δεν θα επέτρεπε στη χώρα να επιτύχει τους στόχους της


Μια εκεχειρία στην Ουκρανία δεν θα επέτρεπε στη Ρωσία να επιτύχει τους στόχους της "ειδικής στρατιωτικής της επιχείρησης" επί του παρόντος, ανακοίνωσε σήμερα το Κρεμλίνο λίγο μετά την έκκληση που έκανε για άμεση εκεχειρία χωρίς προϋποθέσεις ο στενότερος σύμμαχος της Μόσχας, ο Λευκορώσος πρόεδρος Αλεξάντρ Λουκασένκο.

Παράλληλα, ο Λουκασένκο έκανε έκκληση Μόσχα και Κίεβο να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για μια ειρηνευτική συμφωνία διαρκείας.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είπε ότι η Μόσχα έλαβε υπόψη της τα σχόλια του Λουκασένκο και ότι ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν θα το συζητήσει μαζί του την ερχόμενη εβδομάδα. Επισήμανε όμως ότι οι στόχοι της Ρωσίας στην Ουκρανία δεν μπορούν να επιτευχθούν επί του παρόντος μέσω της κατάπαυσης του πυρός.

"Σε ό,τι αφορά την Ουκρανία τίποτα δεν αλλάζει, η ειδική στρατιωτική επιχείρηση συνεχίζεται γιατί σήμερα αυτός είναι ο μόνος τρόπος που έχουμε για να επιτύχουμε τους στόχους μας", είπε ο Πεσκόφ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, κάποια σημεία του σχεδίου το οποίο πρότεινε η Κίνα για να υπάρξει ειρήνη στην Ουκρανία είναι "μη πραγματοποιήσιμα για την ώρα εξαιτίας της απροθυμίας-ή μάλλον της αδυναμίας-της ουκρανικής πλευράς να παρακούσει τους προϊσταμένους της και τους διοικητές της".

Αυτή ήταν μια αναφορά στους ισχυρισμούς της Μόσχας--που δεν υποστηρίζονται από αποδεικτικά στοιχεία--ότι οι δυτικοί υποστηρικτές της Ουκρανίας έχουν διατάξει το Κίεβο να μην επιδιώξει κατάπαυση του πυρός.

"Αυτοί οι διοικητές, όπως γνωρίζουμε, δεν βρίσκονται στο Κίεβο και επιμένουν να συνεχιστεί ο πόλεμος", είπε ο Πεσκόφ.

Η Ρωσία έχει δηλώσει ανοιχτή για ειρήνη, αλλά έχει ξεκαθαρίσει ότι αυτό μπορεί να γίνει μόνο με τους δικούς της όρους.

Υποστηρίζει ότι το Κίεβο θα πρέπει να αποδεχτεί την "νέα πραγματικότητα" επί του πεδίου, όπου η Ρωσία έχει καταλάβει και ισχυρίζεται ότι έχει προσαρτήσει πάνω από το ένα έκτο του ουκρανικού εδάφους.

Η Ουκρανία έχει ζητήσει να αποσύρει η Ρωσία τα στρατεύματά της ως προϋπόθεση για μια ειρηνευτική συμφωνία και λέει ότι όποια προσωρινή εκεχειρία απλά θα επέτρεπε στις ρωσικές δυνάμεις να ανασυνταχθούν για μελλοντικές στρατιωτικές ενέργειες.

Η Μόσχα λέει ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί της χρησιμοποιούν την Ουκρανία στο πλαίσιο ενός "υβριδικού πολέμου" με στόχο να επιτύχουν στρατηγική ήττα της Ρωσίας. Από την πλευρά τους, η Ουκρανία και η Δύση αντιτείνουν ότι οι ισχυρισμοί της Ρωσίας είναι μια αβάσιμη δικαιολογία για την εισβολή της.

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε επίσης ότι η Ρωσία σχεδιάζει να ασκήσει όλα τα δικαιώματά της στα Ηνωμένα Έθνη καθώς αναλαμβάνει τον Απρίλιο την εναλλασσόμενη προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας,.

Χθες Πέμπτη, οι ΗΠΑ κάλεσαν την Ρωσία να "λειτουργήσει επαγγελματικά" όταν αναλάβει τον ρόλο αυτόν λέγοντας ότι δεν υπάρχει τρόπος να αποκλειστεί η Μόσχα από τη θέση αυτή.

΄Ολοι οι διαπιστευμένοι ξένοι δημοσιογράφοι μπορούν να συνεχίσουν να εργάζονται στη Ρωσία, είπε ο Πεσκόφ αναφερόμενος στη σύλληψη από την FSB με την κατηγορία της κατασκοπείας ενός δημοσιογράφου της Wall Street Journal.

Σύμφωνα με το Κρεμλίνο, ο Ίβαν Γκερσκόβιτς πραγματοποιούσε κατασκοπεία "υπό την κάλυψη" της δημοσιογραφικής του ιδιότητας. Η Ρωσία δεν έχει δώσει στοιχεία στη δημοσιότητα που να στηρίζουν τις κατηγορίες αυτές--οι πρώτες που διατυπώνονται εναντίον αμερικανού δημοσιογράφου μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου--τις οποίες διαψεύδει και η WSJ.

"Όλοι οι δημοσιογράφοι που έχουν έγκυρα διαπιστευτήρια εδώ--εννοώ οι ξένοι δημοσιογράφοι--μπορούν να εξακολουθούν να ασκούν το δημοσιογραφικό επάγγελμα στη χώρα. Δεν αντιμετωπίζουν κάποιους περιορισμούς και εργάζονται καλά", είπε ο Πεσκόφ στους δημοσιογράφους.

Ο Πεσκόφ επανέλαβε μάλιστα τον ισχυρισμό ότι ο Γκερσκόβιτς "συνελήφθη επ' αυτοφόρω", αλλά αρνήθηκε να δώσει λεπτομέρειες για την υπόθεση, η οποία κρατείται μυστική ακόμη και από την νομική ομάδα του δημοσιογράφου.

Ο ίδιος κάλεσε την Ουάσινγκτον να μην αντιδράσει απελαύνοντας ρώσους δημοσιογράφους που εργάζονται στις ΗΠΑ.

Ενώ ένας αριθμός ρώσων δημοσιογράφων έχει φυλακιστεί στη διάρκεια των δύο δεκαετιών από τότε που ο Πούτιν ανήλθε στην εξουσία, ξένοι δημοσιογράφοι οι οποίοι έχουν μπει στο στόχαστρο των αρχών απλώς απελαύνονταν.

πηγή: ΑΠΕ

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα