Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ κατηγόρησε σήμερα τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι ότι «δεν κατανοεί τη σοβαρότητα της κατάστασης και δεν ενδιαφέρεται για τον λαό του».
Σε συνέντευξη που παραχώρησε σε τηλεοπτικό δίκτυο της Λευκορωσίας, ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας είπε ότι οι ιδέες του Ζελένσκι είναι επίσης ενδεικτικές του «ρατσισμού» από τον οποίο διακατέχεται η ουκρανική κυβέρνηση, χωρίς να διευκρινίσει περαιτέρω.
Ο ουκρανός πρόεδρος είχε ταχθεί πρόσφατα υπέρ της δημιουργίας ενός διεθνούς δικαστηρίου, ενώπιον του οποίου θα λογοδοτούσε η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία της Ρωσίας για την εισβολή στην Ουκρανία και τα εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν εκεί.
Ο Σεργκέι Λαβρόφ δεν παρέλειψε να επικρίνει έντονα τη Δύση. Η «υστερική αντίδραση» στην «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» (σ.σ. όπως αποκαλεί η Μόσχα την εισβολή στην Ουκρανία) επιβεβαίωσε, κατά τον Λαβρόφ, τη θέση του Κρεμλίνου ότι ο πόλεμος ήταν «απολύτως απαραίτητος».
Με την ανάληψη στρατιωτικής δράσης, η Μόσχα κατέστρεψε τα «γεωπολιτικά παιχνίδια της Δύσης», που φιλοδοξούσε να μετατρέψει την Ουκρανία σε μόνιμη απειλή για τη Ρωσία, σύμφωνα με δηλώσεις του Λαβρόφ που μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.
Δεν θα απορροφηθεί η Λευκορωσία
Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν διαβεβαίωσε απόψε ότι η Ρωσία δεν σκοπεύει «να απορροφήσει» τη Λευκορωσία, τον στενότερο σύμμαχό της, που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη Μόσχα για τον ανεφοδιασμό της με φυσικό αέριο και πετρέλαιο.
«Η Ρωσία δεν έχει συμφέρον να απορροφήσει κανέναν. Αυτό, πολύ απλά, δεν έχει νόημα», είπε ο Πούτιν στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Μινσκ μαζί με τον Λευκορώσο ομόλογό του, τον Αλεξάντερ Λουκασένκο.
Ο Ρώσος πρόεδρος επισήμανε τους στενούς δεσμούς των δύο χωρών που είναι «στρατηγικοί εταίροι» και αντιστέκονται «αποτελεσματικά» στις δυτικές κυρώσεις μολονότι αδιευκρίνιστοι «εχθροί» ήθελαν να σταματήσουν την ολοκλήρωση της Ρωσίας με τη Λευκορωσία. Πρόσθεσε ότι στις σημερινές «ουσιαστικές» συνομιλίες που είχε με τον Λουκασένκο, Μόσχα και Μινσκ συμφώνησαν να ενισχύσουν τη συνεργασία τους σε όλους τους τομείς και κυρίως στον τομέα της άμυνας. Πρόκειται για «κοινά μέτρα για την εγγύηση της ασφάλειας» των δύο χωρών, την «αμοιβαία παράδοση όπλων» αλλά και την από κοινού κατασκευή οπλικών συστημάτων, συνέχισε.
Η Ρωσία θα συνεχίσει επίσης να εκπαιδεύει Λευκορώσους πιλότους για να πετούν τα λευκορωσικά αεροσκάφη σοβιετικής κατασκευής που είναι ικανά να φέρουν πυρηνικές βόμβες.
«Δοκιμάσαμε αυτά τα αεροσκάφη στη Ρωσία και τα προετοιμάζουν τώρα» είπε από την πλευρά του ο Λουκασένκο, υπογραμμίζοντας ότι «δεν πρόκειται για απειλή εναντίον κανενός». Οι Λευκορώσοι «δεν μπορούν να προστατεύσουν μόνοι τους την ανεξαρτησία της Λευκορωσίας», χωρίς τη Ρωσία πρόσθεσε. «Και αν κανείς πιστεύει ότι μπορεί να μας χωρίσει σήμερα, να μας διαρρήξει, δεν θα τα καταφέρουν» είπε.
Αν και η Ρωσία χρησιμοποίησε το έδαφος της Λευκορωσίας για να εξαπολύσει την επίθεσή της εναντίον της Ουκρανίας, στα τέλη Φεβρουαρίου, ο λευκορωσικός στρατός δεν συμμετείχε μέχρι τώρα σε μάχες στο ουκρανικό έδαφος. Στα μέσα Οκτωβρίου οι δύο χώρες ανακοίνωσαν τη συγκρότηση μιας κοινής στρατιωτικής δύναμης με αποκλειστικά «αμυντικούς» σκοπούς, σύμφωνα με το Μινσκ.