Ρώσοι πολιτικοί κόμπασαν σήμερα για τις βαριές ήττες που υπέστησαν τα κόμματα του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν και του Γερμανού καγκελάριου Όλαφ Σολτς στις ευρωεκλογές, και το Κρεμλίνο δήλωσε ότι τα δεξιά κόμματα ενισχύονται στην Ευρώπη.
Ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ δήλωσε ότι τα αποτελέσματα αποτύπωσαν, εν μέρει, και την «ανίκανη πολιτική» των δύο ηγετών να στηρίζουν την Ουκρανία στον πόλεμο με τη Ρωσία.
«Ώρα για παραίτηση. Στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας!», έγραψε ο Μεντβέντεφ στην πλατφόρμα Χ.
Η Βαλεντίνα Ματβιένκο, επικεφαλής της άνω βουλής του ρωσικού κοινοβουλίου, δήλωσε ότι ο Μακρόν και ο Σολτς «υπέστησαν συντριπτική ήττα με τα κόμματά τους που για άλλη μια φορά επιβεβαιώνει την αποτυχία τους ως εθνικών και Ευρωπαίων πολιτικών».
«Επιπλέον, στην περίπτωσή τους αυτό είναι ένα αποτέλεσμα που τους αξίζει, καθώς προκύπτει από πολλά χρόνια απόλυτης αδιαφορίας για τις πραγματικές ανάγκες του λαού και της κοινωνίας», έγραψε η ίδια στο Telegram.
Η Ρωσία εδώ και καιρό φλερτάρει με τους ηγέτες της ευρωπαϊκής δεξιάς όπως με τον Ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Ορμπάν και τη Γαλλίδα Μαρίν Λεπέν, και θέλει να εκμεταλλευθεί τις όποιες ενδείξεις διχασμού στην Ευρώπη που θα μπορούσαν να αποδυναμώσουν τη στήριξη για την Ουκρανία.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι μετά τις ευρωεκλογές, η πλειοψηφία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβουλίου θα συνεχίσει να είναι φιλοευρωπαϊκή και φιλοουκρανική, αλλά η άνοδος των κεντροδεξιών κομμάτων είναι ξεκάθαρη.
«Η δυναμική αυτή είναι εμφανής και φυσικά, παρά το γεγονός ότι οι φιλοευρωπαίοι διατηρούν τις ηγετικές τους θέσεις για την ώρα, με το πέρασμα του χρόνου τα δεξιά κόμματα θα πάρουν τη θέση τους», δήλωσε.
«Παρακολουθούμε στενά αυτές τις διαδικασίες».
Στη Γαλλία, ο Μακρόν προκήρυξε πρόωρες βουλευτικές εκλογές, με τον πρώτο γύρο να λαμβάνει χώρα στις 30 Ιουνίου, αφού το κεντρώο κόμμα του κέρδισε λιγότερο από το μισό του ποσοστού του Εθνικού Συναγερμού της Λεπέν στις ευρωεκλογές.
Ο Πεσκόφ δήλωσε ότι η Ρωσία θα παρακολουθήσει προσεκτικά τις πρόωρες εκλογές, «λαμβάνοντας υπόψιν της, ας πούμε, εξαιρετικά μη φιλική και ίσως εχθρική στάση της γαλλικής ηγεσίας προς τη χώρα μας».