Ενώ οι αγρότες βρίσκονται ξανά με το πόδι στο γκάζι των τρακτέρ, έτοιμη να προβούν σε νέες κινητοποιήσεις, η κυβέρνηση επιχειρεί να τους προλάβει στη… στροφή και να κατευνάσει την αγωνιστική τους διάθεση, προσφέροντας ρύθμιση για κόκκινα αγροτικά δάνεια.
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής, ότι η κυβέρνηση θέτει σε δημόσια διαβούλευση μια ρύθμιση που αφορά 700 μη εξυπηρετούμενα δάνεια συνεταιρισμών και 21.000 αγροτών. Η εν λόγω νομοθετική διάταξη θα περιλαμβάνει «κουρέματα» και δυνατότητα αναχρηματοδότησης στοιχείων που μπορεί να είναι βιώσιμα.
Απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη, ο κ. Μητσοτάκης υπενθύμισε συγκεκριμένα μέτρα μείωσης της φορολογίας των αγροτών και πως η κυβέρνηση άκουσε τα αιτήματα των παραγωγών πέρσι όταν βγήκαν στα μπλόκα. «Τους φώναξα στο Μαξίμου και άκουσα τα αιτήματά τους. Άκουσα 2+1 αιτήματα. Η μονιμοποίηση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο. Έγινε από αυτή την κυβέρνηση. Αν κατάλαβα καλά είπατε να παίρνει το πετρέλαιο αφορολόγητο στην αντλία. Ναι, να αγοράζει όσο θέλει. Αυτό είναι η συνταγή για να εκτοξευθεί το λαθρεμπόριο και το προτείνετε με τόσο μεγάλη άνεση όταν ο μηχανισμός του ΕΦΚ έγινε σε συνεννόηση με τους εκπροσώπους του πρωτογενούς τομέα», τόνισε.
Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι το πρώτο αίτημα ικανοποιήθηκε και το δεύτερο αφορούσε το κόστος ενέργειας για το οποίο η κυβέρνηση εφάρμοσε το πρόγραμμα ΓΑΙΑ. «Αν εσείς τώρα έχετε κάποιο μαγικό τρόπο να μειώσετε την τιμή στα 5 ή 3 λεπτά ή τζάμπα, μετακομίστε στα έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ. Το τρίτο αίτημα ήταν αποζημίωσης, ειδικά στο ζήτημα της Θεσσαλίας», σημείωσε. Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι μόνο ο ΕΛΓΑ έχει καταβάλει 294 εκατ. σε αγρότες και κτηνοτρόφους. «Ας μιλήσουμε με ειλικρίνεια αν επί άλλων εποχών ο ΕΛΓΑ έκανε καταβολές αποζημιώσεις με αυτή την ταχύτητα», ανέφερε ο πρωθυπουργός.
Σκοπός μας είναι να αυξηθεί η παραγωγικότητα και η προστιθέμενη αξία των προϊόντων μας
Ο πρωθυπουργός συνεχίζοντας την ομιλία του στη Βουλή, σημείωσε ότι πριν από ένα χρόνο η Ελλάδα πρότεινε τη σύσταση ειδικού ταμείου για τις φυσικές καταστροφές γιατί το ευρωπαϊκό ταμείο είναι εξαιρετικά περιορισμένο. «Εκεί που μπορούμε να συμφωνήσουμε με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι ότι δεν μπορούμε να αντιμετωπίζουμε την αγροτική παραγωγή με όρους άλλης εποχής εστιάζοντας πότε στις επιδοτήσεις, πότε σε ρυθμίσεις. Σκοπός μας να αυξηθεί η παραγωγικότητα και η προστιθέμενη αξία των προϊόντων μας», υπογράμμισε.
Τι είπε για την αναμόρφωση του ΕΛΓΑ
«Ας κοιταχτούμε όλοι μας με ειλικρίνεια στα μάτια. Αυξημένες καλύψεις θα σημαίνει και αυξημένες εισφορές», ανέφερε ο πρωθυπουργός σχετικά με τον ΕΛΓΑ. «Πράγματι όταν βλέπω τις αποζημιώσεις διαπιστώνω ότι σε δύο περιφερειακές ενότητες καταβάλλονται οι μισές συνολικά αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ. Αυτή τη συζήτηση για την αναμόρφωση του ΕΛΓΑ να την κάνουμε μαζί και να πάμε σε νέο κανονισμό», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Εμείς θα έρθουμε με πρόταση και αν υπάρχουν καλύτερες ιδέες εδώ είμαστε να τις συζητήσουμε. Το ζήτημα της ασφάλισης έναντι φυσικών καταστροφών είναι τεράστιο παγκόσμιο πρόβλημα. Είδατε τι έγινε στην Καλιφόρνια. Θα υπάρχουν φυσικές καταστροφές οι οποίες απλά δεν θα ασφαλίζονται από την ιδιωτική αγορά και αυτό είναι πρόβλημα», συνέχισε.
Ο πρωθυπουργός για τα ζητήματα των υδάτων είπε ότι η κυβέρνηση δημιούργησε τον οργανισμό ύδρευσης των υδάτων της Θεσσαλίας. «Χρειάζεται συνολική διαχείρισης και για άρδευση και για σημαντικά αντιπλημμυρικά έργα. Γνωρίζετε ότι θα χρειαστούν 5 και 10 χρόνια. Δεν είναι απλά. Χρειάζονται πολύ χρόνο για να υλοποιηθούν. Έχουμε 4 δις για σημαντικά αρδευτικά έργα. Πρέπει να ξεκινήσουμε από έργα τα οποία είχαν σχεδιαστεί κολοβά, μισοτελειωμένα», επισήμανε.
«Μας είπατε ότι αυξήθηκαν οι εισαγωγές των αγροτικών προϊόντων. Οι εξαγωγές τι έκαναν; 6,6 δις το 2019. 10,8 δις ευρώ σήμερα. Αυτό σας δίνει εικόνα εγκατάλειψης; Η μισή αλήθεια είναι μερικές φορές χειρότερη από ένα ολόκληρο ψέμα. Και κάτι άλλο. Πάμε να δούμε πόσοι εργάζονται στον πρωτογενή τομέα. Από το 2000 έως το 2023 έχουμε 66.000 περισσότερους απασχολούμενους με μεγαλύτερη συμβολή των νέων. Απόδειξη ότι οι επιλογές μας, παρά τις δυσκολίες, γίνονται σημαντικά βήματα στη σωστή κατεύθυνση», πρόσθεσε.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως αυτό που παλιά ονομάζαμε αγροτιά πρέπει σήμερα να γίνει σύγχρονος πυλώνας, συνδεδεμένος με τον τουρισμό και να δίνει έμφαση στις εξαγωγές. «Να πείσουμε τους αγρότες ότι χρειάζεται σημαντική αλλαγή και σημαντικές επενδύσεις και εμείς έχουμε αναλάβει τέτοιες πρωτοβουλίες», συνέχισε.
Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι έχουμε από τα χαμηλότερα ποσοστά κατάρτισης των αγροτών στην Ευρώπη και στο γεγονός ότι η κυβέρνηση ίδρυσε 6 νέα δημόσια αγροτικά ΙΕΚ ενώ μίλησε και για την ανάγκη να έχουμε περισσότερα συνεργατικά σχήματα.
«Έχουμε δρομολογήσει προγράμματα οργανωμένων συνεργασιών με χώρες όπως η Αίγυπτος – έχουμε τους πρώτους 5000 – το ίδιο ισχύει με το Μπαγκλαντές. Να γίνονται μετακλήσεις για εκεί που έχουμε ανάγκη για εργατικά χέρια. Πρέπει να έχουμε γρήγορη, απλή διαδικασία η οποία να δημιουργεί με ασφάλεια νόμιμους δίαυλους μετανάστευσης», συνέχισε.
Επίσης είπε ότι πρέπει να στηριχθεί περισσότερο η μεταποίηση και πως μεταξύ άλλων στο ελληνικό κρασί συντελείται σήμερα μια επανάσταση. «Είναι πολύ αφοριστικό να έρχεστε και να περιγράφετε μια εικόνα απόλυτης καταστροφής και εγκατάλειψης», πρόσθεσε.