Το Ριάντ απέκλεισε οποιαδήποτε εξομάλυνση των σχέσεων με το Ισραήλ αν δεν έχει υπάρξει ίδρυση παλαιστινιακού κράτους με ανακοίνωση Τύπου της διπλωματίας της που δόθηκε στη δημοσιότητα τις πρώτες πρωινές ώρες, λίγο μετά τις δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου κατά τους οποίους η επίτευξη συμφωνίας για αυτό «θα γίνει».
«Η Σαουδική Αραβία θα συνεχίσει ακούραστα τις προσπάθειές της για την ίδρυση ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους με πρωτεύουσά του την Ανατολική Ιερουσαλήμ και δεν θα αποκτήσει διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ χωρίς αυτό», τόνισε το υπουργείο Εξωτερικών του σουνιτικού βασιλείου σε ανακοίνωσή του που δημοσιοποίησε μέσω X.
Υπογράμμισε ακόμη πως απορρίπτει κάθε προσπάθεια εξαναγκαστικού εκτοπισμού των Παλαιστινίων.
Μερικές ώρες νωρίτερα, κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου των κ.κ. Τραμπ και Νετανιάχου στον Λευκό Οίκο, τόσο ο πρόεδρος των ΗΠΑ, όσο και ο ισραηλινός πρωθυπουργός τόνισαν πως η συμφωνία είναι «εφικτή» και θα συναφθεί, «θα γίνει».
Το Ισραήλ ενεπλάκη σε πόλεμο εναντίον του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας μετά την άνευ προηγουμένου έφοδο του στρατιωτικού βραχίονά του στο νότιο τμήμα της ισραηλινής επικράτειας την 7η Οκτωβρίου 2023. Έπειτα από δεκαέξι μήνες πολέμου, ο μικρός παραθαλάσσιος θύλακος έχει υποστεί πελώρια καταστροφή. Συμφωνία κατάπαυσης του πυρός ανάμεσα στα μέρη τέθηκε σε ισχύ και γενικά τηρείται από τη 19η Ιανουαρίου.
Ο κ. Τραμπ, όπως και ο Δημοκρατικός προκάτοχός του Τζο Μπάιντεν, συνεχίζει την πίεση για να αποκτήσουν διπλωματικές σχέσεις το σουνιτικό βασίλειο με το εβραϊκό κράτος. Όμως η Σαουδική Αραβία ανέστειλε τις συνομιλίες για αυτό μετά το ξέσπασμα του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας και προοδευτικά ανέβασε πολύ τους τόνους.
Η κυβέρνηση Νετανιάχου εναντιώνεται στη «λύση των δύο κρατών», το σχέδιο για την επίλυση της ισραηλινοπαλαιστινιακής σύγκρουσης που προβλέπει την εγκαθίδρυση παλαιστινιακού κράτους, παρότι τάσσεται υπέρ το μεγαλύτερο μέρος της διεθνούς κοινότητας.
Το 2020, η πρώτη κυβέρνηση Τραμπ διαδραμάτισε ρόλο μεσολαβήτριας στις λεγόμενες συμφωνίες του Αβραάμ, μέσω των οποίων απέκτησαν διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μαρόκο και το Μπαχρέιν.
Οι συμφωνίες είχαν δημιουργήσει την εποχή προσδοκίες για την εξομάλυνση των σχέσεων με τη Σαουδική Αραβία, που δεν αναγνωρίζει το Ισραήλ αλλά διαπραγματεύεται από το 2020 την προσέγγιση με αντάλλαγμα συμφωνία με τις ΗΠΑ που θα εγγυάται την ασφάλειά της, καθώς και αμερικανική βοήθεια στο πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας της χώρας.