Χρηστικά

Σαρωτικοί έλεγχοι της Εφορίας στα «κλειστά» ακίνητα


Στο μικροσκόπιο οι τραπεζικοί λογαριασμοί και καταναλώσεις ρεύματος αναζητώντας κρυφά έσοδα από Airbnb και κανονικές μισθώσεις

Σαρωτικούς ελέγχους των ιδιοκτητών ακινήτων, που έχουν δηλώσει ως «κλειστές» κατοικίες στο Taxisnet πραγματοποιεί η Εφορία, με στόχο τον εντοπισμό κρυφών μισθώσεων τύπου Airbnb ή και κανονικών μισθώσεων, οι οποίες δεν δηλώνονται την Εφορία.

Η έκρηξη των βραχυχρόνιων μισθώσεων φέτος, με τις πληρότητες να φτάνουν στο 100%, σε πολλές περιοχές της χώρας, άναψε το «πράσινο» φως στην ΑΑΔΕ, για τη διενέργεια πυκνών φορολογικών ελέγχων στους ιδιοκτήτες των ακινήτων και ειδικά κατοικιών, που εμφανίζονται, στην εφορία, ως ξενοίκιαστες. Οι έλεγχοι είναι δύο κατηγοριών:

Στην πρώτη κατηγορία, στόχος είναι οι ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν εντάξει τα ακίνητά τους στις πλατφόρμες βραχυχρόνιων μισθώσεων Airbnb, Booking, VRBO κ.λπ. και παράλληλα έχουν δηλώσει τις μισθώσεις στην ειδική εφαρμογή του Taxisnet.

Σε αυτούς, ο έλεγχος επικεντρώνεται στο αν δηλώνονται όλες οι μισθώσεις ή αποκρύπτονται ορισμένες, προκειμένου να μειωθεί το δηλωθέν εισόδημα και φυσικά ο φόρος εισοδήματος.

Στη δεύτερη κατηγορία των ελεγχόμενων είναι όσοι εμφανίζονται να έχουν στην κατοχή τους κατοικίες, πέραν της κύριας και της δευτερεύουσας, οι οποίες δηλώνονται ως «κλειστές» και, πως, δεν ενοικιάζονται.

Στόχος των ελεγκτών θα είναι η επαλήθευση των «κλειστών» διαμερισμάτων και πράγματι κρατούν κλειστά τα διαμερίσματα που κατέχουν, παρά τα υψηλά ενοίκια και τις υψηλές αποδόσεις των βραχυχρόνιων μισθώσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, θα επιλεγούν ακίνητα σε ακριβές και τουριστικές περιοχές που δηλώνονται ως κλειστά και θα ελεγχθούν δειγματοληπτικά με βάση τις καταναλώσεις τους ηλεκτρικού ρεύματος, από συνεργεία της Εφορίας, αλλά κυρίως θα ελεγχθούν οι κινήσεις των τραπεζικών λογαριασμών και των πιστωτικών καρτών των ιδιοκτητών.

Τα πρόστιμα

Στους παραβάτες θα καταλογιστούν τσουχτερά πρόστιμα, φόροι και προσαυξήσεις με κατ΄ εκτίμηση ενοίκια. Σε ότι αφορά στις βραχυχρόνιες μισθώσεις, εφόσον εντοπίζονται ακίνητα, τα οποία είτε δεν εγγράφηκαν στο «Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής», είτε αναρτήθηκαν σε ψηφιακές πλατφόρμες χωρίς εμφανή αναγραφή του Αριθμού Μητρώου Ακινήτου (Α.Μ.Α.) Βραχυχρόνιας Διαμονής ή του Ειδικού Σήματος Λειτουργίας (Ε.Σ.Λ.) ή του Μοναδικού Αριθμού Γνωστοποίησης (Μ.Α.Γ.) αποστέλλονται στις αρμόδιες Δ.Ο.Υ. τα στοιχεία των ακινήτων και «Διαχειριστών», από όπου προκύπτει το είδος της παράβασης και η ημερομηνία διαπίστωσής τους.

Ο ιδιοκτήτης καλείται εντός 10 ημέρων προς ακρόαση στην Εφορία προκειμένου να δώσει εξηγήσεις. Για τους παραβάτες, το αυτοτελές πρόστιμο 5.000 ευρώ επιβάλλεται για κάθε μία από τις εξής παραβάσεις:

  • Παράλειψη εγγραφής στο «Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής»
  • Μη εμφανή αναγραφή του αριθμού εγγραφής στο «Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής» στην ανάρτηση του «Ακινήτου» στις ψηφιακές πλατφόρμες καθώς και σε κάθε άλλο μέσο προβολής,
  • Μη εμφανή αναγραφή του αριθμού του Ειδικού Σήματος Λειτουργίας (Ε.Σ.Λ.) ή του Μοναδικού Αριθμού Γνωστοποίησης (Μ.Α.Γ.) στην ανάρτηση του «Ακινήτου» στις ψηφιακές πλατφόρμες καθώς και σε κάθε άλλο μέσο προβολής, από τους «Διαχειριστές» για τους οποίους δεν υπάρχει υποχρέωση εγγραφής στο «Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής».
  • Το πρόστιμο επιβάλλεται στον «Διαχειριστή» και σε περίπτωση που δεν προκύπτει ότι ο «Διαχειριστής» είναι υπεκμισθωτής ή τρίτος, το πρόστιμο επιβάλλεται σε βάρος του κύριου ή του επικαρπωτή του ακινήτου.
  • Σε περίπτωση υποτροπής εντός του έτους από την έκδοση της πράξης επιβολής του προστίμου και εφόσον έχει παρέλθει το 15ημερο ως προθεσμία για την ολοκλήρωση των ενεργειών συμμόρφωσης του «Διαχειριστή», το πρόστιμο επιβάλλεται στο διπλάσιο (10.000 ευρώ) και στην περίπτωση κάθε επόμενης ίδιας παράβασης στο τετραπλάσιο του αρχικώς επιβληθέντος δηλαδή 20.000 ευρώ.
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα