Σε αναζήτηση νέων εμπορικών συμφωνιών με χώρες εκτός ΕΕ κατευθύνεται η Βρετανία μετά το Brexit τον Μάρτιο του 2019, χρησιμοποιώντας ως πρότυπο τις εμπορικές συμφωνίες που ήδη έχουν συναφθεί εντός της Ένωσης.
Μιλώντας από την Ιαπωνία, όπου πραγματοποιεί ταξίδι με στόχο να καθησυχάσει τους επενδυτές σχετικά με την προοπτική της βρετανικής οικονομίας μετά το Brexit, η Μέι επεσήμανε ότι το πρώτο βήμα για να αναχθεί και πάλι η χώρα της σε παγκόσμιο ηγέτη στο ελεύθερο εμπόριο είναι να αντιγράψει τις εμπορικές συμφωνίες της ΕΕ.
«Υπάρχει προφανώς ένας μεγάλος αριθμός εμπορικών συμφωνιών που έχει συνάψει η ΕΕ με άλλες χώρες και εξετάζουμε την πιθανότητα να ακολουθηθούν ως πρότυπο, σίγουρα σε αρχικό στάδιο, για τις διμερείς εμπορικές συμφωνίες με τη Βρετανία», εξήγησε η Βρετανίδα πρωθυπουργός λίγο πριν συναντηθεί με τον Ιάπωνα ομόλογό της Shinzo Abe.
«Πιστεύω ότι θα παράσχουμε βεβαιότητα στις επιχειρήσεις και αυτό είναι που ζητούν», τόνισε η Mέι, προσθέτοντας ότι αργότερα η Βρετανία θα μπορεί να αλλάξει τους όρους των εμπορικών αυτών συμφωνιών.
«Μόλις αποχωρήσουμε από την ΕΕ, ακόμη κι αν ξεκινήσουμε με βάση μια ήδη υπάρχουσα εμπορική συμφωνία που έχει μια χώρα με την Ένωση, η Βρετανία και η εν λόγω χώρα θα αποφασίσουν αν επιθυμούν να επαναδιαπραγματευθούν και να αλλάξουν τους όρους αυτούς μελλοντικά», εξήγησε.
Η ΕΕ έχει συνάψει εμπορικές συμφωνίες με τρίτες χώρες, όπως η Ελβετία και η Νότια Κορέα, ενώ βρίσκεται στη φάση της οριστικοποίησης μιας συμφωνίας με την Ιαπωνία.
Μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία του διαζυγίου της από την ΕΕ η Βρετανία δεν μπορεί να συνάψει εμπορικές συμφωνίες με τρίτες χώρες και ακόμη δεν είναι ξεκάθαρο πόσο εύκολα ή πόσο γρήγορα θα μπορέσουν οι μετατραπούν σε διμερείς οι συμφωνίες της ΕΕ με άλλες χώρες.
Η Μέι τόνισε, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, ότι πιέζει για την ολοκλήρωση της εμπορικής συμφωνίας μεταξύ της Ιαπωνίας και της ΕΕ, η οποία στη συνέχεια θα μπορέσει να χρησιμεύσει ως πρότυπο για τη μελλοντική διμερή συμφωνία Βρετανίας-Ιαπωνίας.