Χρηστικά

Σε διαβούλευση το ν/σ για τα καταπατημένα ακίνητα – Πώς θα δίδονται οι τίτλοι κυριότητας


Τις επόμενες ημέρες θα τεθεί προς διαβούλευση το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για την τακτοποίηση του χάους που επικρατεί με τα καταπατημένα ακίνητα του Δημοσίου.

Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, που θα κατατεθεί στη Βουλή στις αρχές καλοκαιριού, θα προβλέπει τη θέσπιση ενός πλαισίου κινήτρων προς τους καταπατητές, οι οποίοι θα μπορούν να αποκτούν τους τίτλους κυριότητας των ακινήτων, έναντι ενός τιμήματος το οποίο θα διαμορφώνεται υπό  συγκεκριμένα κριτήρια. Το σημείο «κλειδί» για το υπολογισμό της αξίας του τίτλου κυριότητας, θα είναι η τρέχουσα αντικειμενική αξία του ακινήτου. Παράλληλα στο πλαίσιο της παροχής κινήτρων, θα προσφέρεται και έκπτωση η οποία θα υπολογίζεται βάσει των εξής δεδομένων: τη χρονική διάρκεια της καταπάτησης, το είδος του ακινήτου και την οικονομική κατάσταση του καταπατητή. 

Θα δίδεται, μάλιστα, η δυνατότητα στον καταπατητή να εξοφλεί το τίμημα σε δόσεις, που κατά περιπτώσεις μπορεί να ξεπερνούν τις 100, ενώ θα προβλέπονται εκπτώσεις σ’ όσους εξοφλήσουν εφάπαξ ή σε λίγες δόσεις. Επίσης,  αισθητά χαμηλό θα είναι το τίμημα για τους πολίτες με αποδεδειγμένη οικονομική αδυναμία, για ευπαθείς ομάδες όπως πολύτεκνοι και ανάπηροι και για περιπτώσεις που επί του καταπατημένου ακινήτου έχει ανεγερθεί πρώτη κατοικία. Ειδικά για την εξαγορά αγροτικών εκτάσεων θα πρέπει να αποδεικνύεται ότι ο κάτοχος είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότης. 

To ΥΠΟΙΚ προσδοκά ότι με την αξιοποίηση των καταπατημένων ακινήτων, θα εισρεύσει στα κρατικά ταμεία ένα σημαντικό ποσό, που σύμφωνα με τους υπολογισμούς δύναται να φτάσει το 1 δισ.ευρώ.
 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα