Πολιτική

Σε δοκιμασία αντοχών το χρηματιστήριο


Ενα τεστ αντοχών και δυναμικής βρίσκεται σε εξέλιξη στο χρηματιστήριο,μετά τη διήμερη ανοδική αντίδραση που ανέκοψε την παρατεταμένη διολίσθηση, αποτρέποντας τη διαμόρφωση αρνητικού κλίματος. Σε επίπεδα κρίσιμων βραχυχρόνιων αντιστάσεων κινούνται οι βασικοί δείκτες, καταγράφοντας μικρές απώλειες. Υποτονική η συναλλακτική κίνηση, στα συνήθη για την εποχή επίπεδα ο τζίρος.

 Χρηματιστηριακοί παράγοντες  εκτιμούν ότι η αγορά βρίσκεται σε φάση αναζήτησης κατεύθυνσης και δεν έχει αποκτήσει σαφή τάση. Η μεταβλητότητα είναι υψηλή παρά τον μικρό  τζίρο - ή ίσως και εξαιτίας αυτού, καθώς οι τιμές αλλάζουν εύκολα με λίγες συναλλαγές.

Ανάλογη εικόνα παρουσιάζει και η αγορά κρατικών ομολόγων, όπου η διακύμανση τιμών-αποδόσεων είναι έντονη, ιδιαίτερα στους μεσοβραχυχρόνιους τίτλους.

Στο ΧΑ, απουσία άλλων καταλυτών, το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στην αξιολόγηση των οικονομικών αποτελσμάτων μεγάλων εισγμένων εταιρειών - σήμερα του ΟΤΕ - και σε εξελίξεις που αφορούν τις ιδιωτικοποιήσεις.

 Ενδεικτικό αποτέλεσμα οι πιέσεις στη μετοχή της ΔΕΗ (-2%), μετά την απόφαση της Κομισιόν για υιοθέτηση χαμηλότερων ορίων  εκπομπής ρύπων. Με τα νέα όρια βγαίνουν εκτός κοινοτικών προδιαγραφών πολλές μονάδες  ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ.

Προβληματισμός και για τις τράπεζες, που έχουν να διαχειρισθούν το μεγάλο πρόβλημα των κόκκινων δανείων και την ρύθμιση επιχειρηματικών δανείων μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού.

Η συνεδρίαση ξεκίνησε με θετικά πρόσημα, αλλά στη συνέχεια οι δείκτες βρέθηκαν γρήγορα στο κόκκινο.

Ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται τώρα στις 824,5 μονάδες, με απώλειες 0,20%. Τεχνικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η ζώνη 825-835 μονάδων είναι η περιοχή όπου θα τεθεί σε δοκιμασία η δυναμική της αγοράς και θα κριθεί αν θα αποκτήσει βραχυχρόνια ανοδική τάση.

Ο FT25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης υποχωρεί ανεπαίσθητα (-0,06%) στις 2.151,7 μονάδες. Στο -0,30% ο Mid40 των mid caps.

Ο τραπεζικός δείκτης χάνει περίπου 0,75%, κινούμενος στις 1.056 μονάδες. Από τις μετοχές του κλάδου με θετικό πρόσημο μόνον η Ελλάδος (+0,6%). Eurobank -1,7%, Alpha και Πειραιώς  -0,4%,%, Εθνική -0,3%, Attica -2,9%.

Στο ταμπλό των εμποροβιομηχανικών και λοιπών blue chips ΕΛΠΕ +1,4%, Τιτάν +1,3%,  Jumbo και Coca-Cola +1%, Motor Oil +0,4%. Στον αντίποδα ΔΕΗ -2%, ΟΛΠ -1,4%, Aegean -1%.

Στη μεσαία κεφαλαιοποίηση ξεχωρίζουν με μεγάλο όγκο συναλλαγών Q&R και Νηρέας (=1%).

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις