Εν αρχή το χάσμα που δημιουργήθηκε μεταξύ της κυβέρνησης και της κοινωνικής-εκλογικής της βάσης σε σχέση με τα υπεσχημένα. Στη συνέχεια, η απαγοήτευση που προκάλεσε έριξε στο ναδίρ την κοινωνική-πολιτική αποδοχή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Τοποσοστά αποδοχής από την κοινωνία καταγράφει πλέον ιστορικά χαμηλά. Οι υποχωρήσεις, η απουσία στόχων, "οράματος" και προοπτικών, οι φορολογικές επιβαρύνσεις, η κακή διαχείριση σε πολλούς τομείς και τα διογκούμενα προβλήματα βαραίνουν στο "ζύγι" της ελληνικής κοινωνίας.
Η ελληνική κοινωνία θεωρεί βέβαιο πως η κατάσταση το επόμενο 6μηνο θα επιδεινωθεί. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι σε νέα δημοσκόπηση ένα μεγάλο ποσοστό (38%) προτιμά να σχηματισθεί νέα κυβέρνηση από την παρούσα Βουλή, χωρίς να γίνουν εκλογές. Αυτοί οι πολίτες πιστεύουν προφανώς ότι η ανασύνθεση-διεύρυνση του κυβερνητικού σχήματος με συμμετοχή κι άλλων κομμάτων, θα δώσει δυνατότητες για την αντιμετώπιση προβλημάτων και για αποτελεσματικότερη διαχείριση της δύσκολης κατάστασης που διανύει η χώρα.
Σε δημοσκόπηση της Alco για το «Πρώτο ΘΕΜΑ», το 21% των πολιτών που απάντησαν προτιμά εκλογές, ενώ για το 22% προτιμητέα επιλογή είναι να συνεχίσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.
Όσο για την απογοήτευση που κυριαρχεί στην ελληνική κοινωνία, είναι χαρακτηριστικό ότι το 72% των πολιτών εκτιμούν ότι η κατάσταση στη χώρα θα επιδεινωθεί το επόμενο εξάμηνο.
Το 85% των πολιτών δηλώνει ότι δεν αντέχει άλλους φόρους και περικοπές συντάξεων, ενώ επτά στους δέκα βλέπουν ότι η κατάσταση θα χειροτερέψει το επόμενο δίμηνο.
Στον δείκτη εμπιστοσύνης των πολιτών προς την κυβέρνηση το 84% της κοινής γνώμης απαντά αρνητικά στο ερώτημα για την ικανοποίηση τους από την απόδοση της κυβέρνησης έναντι μόλις του 9% που απαντά θετικά.
Η κυβερνητική κατάρρευση αποτυπώνεται ίσως περισσότερο στις απαντήσεις για το ηθικό πλεονέκτημα που το 81% θεωρεί ότι έχασε η κυβέρνηση έναντι του 9% που πιστεύει πως το διατηρεί.
Οσον αφορά τους χειρισμούς στο προσφυγικό το 67% τους θεωρεί λανθασμένους και μόνον ένας στους τέσσερις απαντά ότι είναι σωστοί.
Σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα διαμορφώνεται ο βαθμός εμπιστοσύνης των πολιτών στο πρόσωπο του πρωθυπουργού καθώς το 73% απαντά αρνητικά στο σχετικό ερώτημα και μόλις 16% είναι όσοι δήλωσαν πως τον εμπιστεύονται.
Στην πρόθεση ψήφου, η ΝΔ, με ποσοστό 21,1%, διευρύνει τη διαφορά της έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, που βρίσκεται στο 17,3%. Στο 6,1% ανεβαίνει η Χρυσή Αυγή, ενώ το ΚΚΕ «πέφτει» στο 5%. Ακολουθούν η Δημοκρατική Συμπαράταξη ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ με 3,6%, η Ένωση Κεντρών με 2,6%, οι ΑΝΕΛ και η Λαϊκή Ενότητα με 2,2% και το Ποτάμι με 1,8%.