Σε χαμηλούς ρυθμούς κινείται σήμερα η χρηματιστηριακή αγορά, μετά την εκρηκτική άνοδο που προκάλεσαν χθες οι πληροφορίες-ενδείξεις ότι ΔΝΤ-ΕΚΤ κατέληξαν σε συμβιβασμό και ότι στις ελληνικές τράπεζες δεν θα γίνουν έλεγχοι ποιότητας ενεργητικού πριν από τα προγραμματισμένα stress test του 2018. Οι ακραίες στρεβλώσεις στις αποτιμήσεις των τραπεζών διορθώθηκαν χθες κατά μεγάλο μέρος, μεγάλα ποσοστά μετοχών τους άλλαξαν χέρια στη διάρκεια των τελευταίων ημερών, νέες ισορροπίες διαμορφώνονται σταδιακά.
Ομως, παρά την απομάκρυνση του δυνητικού κινδύνου ανακεφαλαιοποιήσεων, οι τράπεζες παραμένουν πηγή αβεβαιότητας για την αγορά, καθώς στο προσκήνιο έρχονται τώρα τα ζητήματα της διαχείρισης κόκκινων δανείων, ενώ εντείνεονται οι πιέσεις από τους ευρωπαϊκούς Θεσμούς και τον SSM για πώληση και εκκαθάριση προβληματικών χαρτοφυλακίων.
Οι μετοχές του κλάδου παραμένουν στο επίκεντρο της προσοχής, αποτελώντας βαρόμετρο για την πορεία της αγοράς, καθώς μάλιστα είναι το βασικό αντικείμενο ενασχόλησης των ξένων funds που δραστηριοποιούνται στο ΧΑ.
Χρηματιστηριακοί παράγοντες εκτιμούν ότι η αγορά βρίσκεται τώρα στο μεταίχμιο μεταξύ σταθεροποίησης και ενός ακόμη κύκλου βραχυχρόνιας ανάκαμψης, που θα περιορίσει περαιτέρω τις πρόσφατες μεγάλες απώλειες των βασικών δεικτών.
Αναλυτές επισημαίνουν ότι οι επόμενες αντιστάσεις για τον ΓΔ και τον FT25 βρίσκονται 3%-5% πάνω από τα σημερινά επίπεδα, ενώ οι τεχνικές ενδείξεις συνηγορούν σε περαιτέρω άνοδο.
Καθοριστική παράμετρος θα είναι η ζήτηση που θα εκδηλωθεί τις επόμενες μέρες - η οποία θα εξαρτηθεί κυρίως από τις "διαθέσεις" των διαχειριστών ξένων χαρτοφυλακίων.
Προς το παρόν, η προσφορά είναι περιορισμένη, καθώς τα περισσότερα χαρτοφυλάκια που αγόραζαν μαζικά στη διάρκεια της μεγάλης πτώσης και αποκομίζουν πλέον σημαντικά βραχυχρόνια κέρδη, κινούνται με μεσομακροπρόθεσμο επενδυτικό ορίζοντα.
Η εικόνα στο ταμπλό δείχνει στάση αναμονής. Η συναλλακτική κίνηση είναι υποτονική, ενώ το 75%(!) του τζίρου έχει πραγματοποιηθεί σε τραπεζικές μετοχές.
Ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται αυτή την ώρα κατά 0,70% στις 760 μονάδες. Ο FT25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης κερδίζει 0,90% στις 2.001 μονάδες.
Ανοδο 1,55% σημειώνει ο τραπεζικός δείκτης. Προηγείται η Eurobank (+2,1%). Ακολουθούν Εθνική +1,7%, Πειραιώς, Alpha και Attica +1,5%.
Στο ταμπλό των εμποροβιομηχανικών και λοιπών blue chips ξεχωρίζει η Lamda με +4,5%, λόγω των κυβερνητικών διαβεβαιώσεων ότι θα προχωρήσει οπωσδήποτε το project του Ελληνικού. Μυτιληναίος και Coca-Cola +1,5%, Τιτάν, ΟΠΑΠ, Φουρλής +1%.
Στη μεσαία κεφαλαιοποίηση ανοδικά με μεγάλο όγκο συναλλαγών κινείται η MIG (+2%).