Αγορές

Σε ολισθηρό δρόμο το χρηματιστήριο, μεγάλα κέρδη στα ομόλογα


Σε τροχιά διολίσθησης κινείται σήμερα το χρηματιστήριο και οι βασικοί δείκτες κινούνται στο κόκκινο, καταγράφοντας απώλειες της τάξεως του 0,80%. Εικόνα σταθεροποίησης στις μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές, χωρίς ουσιώδεις μεταβολές σε τιμές μετοχών και δείκτες.

Χρηματιστηριακοί παράγοντες και αναλυτές εκφράζουν συγκρατημένη αισιοδοξία για την περαιτέρω πορεία του ΧΑ, εκτιμώντας ότι οι κινήσεις αναδιάρθρωσης χαρτοφυλακίων θα συνεχίσουν να δίνουν τον τόνο στις συναλλαγές, αυξάνοντας τη μεταβλητότητα. Ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για την κατεύθυνση που θα πάρει η αγορά τις τελευταίες εβδομάδες του έτους, χωρίς να αποκλείεται η πιθανότητα ενός year end mini rally.

Προς το παρόν φαίνεται ότι η αγορά βρίσκεται σε αναζήτηση ισορροπιών, μετά την υπέρβαση του ψυχολογικού ορίου των 900 μονάδων και την ανεπιτυχή απόπειρα διάσπασης της αντίστασης στις 925-930. Η αντίσταση αυτή παραμένει ισχυρή και κατά την εκτίμηση πολλών αναλυτών ο ΓΔ θα κινηθεί βραχυχρόνια μεταξύ 910-930 μονάδων.

Στα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και στη Wall Street οι όγκοι συναλλαγών μειώνονται, ενώ εμφανής είναι η απροθυμία ανάληψης ρίσκου. Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στα θέματα του πληθωρισμού, των επιτοκίων και της ενεργειακής κρίσης. Ανησυχίες προκαλεί η αλματώδης ανάκαμψη της τιμής του φυσικού αερίου, η οποία πάντως υποχωρεί σήμερα κατά 3,3% στα 134,7 ευρώ.

Ιδιαίτερα θετική εικόνα στις αγορές ομολόγων της Ευρωζώνης, όπου συνεχίζεται το μινι ράλι. Οι αποδόσεις του γερμανικού και του γαλλικού 10ετούς υποχωρούν κατά 5 μονάδες βάσης, του ιταλικού κατά 8 μβ. 

Επικεφαλής της κούρσας τα ελληνικά κρατικά χρεόγραφα: Η απόδοση του 10ετούς υποχωρεί 10 μβ και κινείται οριακά χαμηλότερα από το 3,80%. "Βουτιά" 16,3 μβ σημειώνει η απόδοση του 5ετούς, στο 2,87%.

Μετοχές και δείκτες

Η συνεδρίαση στο ΧΑ ξεκίνησε με οριακά θετικό πρόσημο. Γρήγορα οι δείκτες πήραν καθοδική κατεύθυνση, διολισθαίνοντας με αργό ρυθμό. Τώρα βρίσκονται στα χαμηλά ημέρας. Σε μέτρια επίπεδα ο όγκος συναλλαγών και ο τζίρος (21 εκατ. ευρώ σε τρεις ώρες συνεδρίασης).

Ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται στις 915,4 μονάδες με απώλειες 0,0,75%. Ο FTASE25 της μεγάλης κεφαλαιοποίησης χάνει 0,80% στις 2.232,2 μονάδες. "Αντέχει" περισσότερο ο δείκτης των mid caps (-0,30%).

Ο τραπεζικός δείκτης πήγε μέχρι -0,66% και τώρα υποχωρεί κατά 0,60%. Με θετικό πρόσημο Attica Bank +0,8%, Τρ. Ελλάδος 0,4% και οριακά η Πειραιώς. Αμετάβλητη η Alpha, Εθνική -1,1%, Eurobank -0,7%.

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips λίγες μετοχές κινούνται με θετικό πρόσημο και μικρά κέρδη. Σaράντης, ΟΛΠ, Aegean και Jumbo +0,3%.   

Τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ -3,5%, ΤΕΝΕΡΓΑ -3%, Βιοχάλκο -2%, ΟΠΑΠ και Quest -1,7%, Coca-Cola και ΕΥΔΑΠ -1,3%,  ΔΕΗ -1,1%, Ελλάκτωρ -0,4%.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα