Ενώ τα ελληνικά ομόλογα σημειώνουν αλλεπάλληλα ιστορικά ρεκόρ χαμηλών αποδόσεων, οι μετοχές «παίρνουν την κάτω βόλτα» και το βραχυχρόνιο ρίσκο στο χρηματιστήριο αυξάνεται. Αφορμές η εκλογική αβεβαιότητα και οι εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά, που αξιοποιούνται ως πρόσχημα για μία επιθυμητή διόρθωση-αποθέρμανση της αγοράς, πριν ξεκινήσει ο νέος ανοδικός κύκλος.
«Σύμμαχος» σ’ αυτή την προσπάθεια το κλίμα που διαμορφώνεται στις ευρωπαϊκές αγορές, όπου εξατμίσθηκε γρήγορα ο ενθουσιασμός για την προοπτική μιάς νέας ποσοτικής χαλάρωσης – ενδεχόμενο που άφησε ανοιχτό ο πρόεδρος της ΕΚΤ.
Στο ΧΑ αρνητική επίδραση είχε σήμερα και το επιτυχές εγχείρημα της Τρ. Πειραιώς, που βγήκε στις χρηματαγορές με ομόλογο Tier II, μετά από μια σχεδόν 10ετία ουσιαστικού αποκλεισμού των ελληνικών τραπεζών. Το «αλμυρό» επιτόκιο (9,75%) με το οποίο η τράπεζα άντλησε 400 εκατ. ευρώ, ερμηνεύθηκε στο ΧΑ ως ένδειξη επιφυλακτικότητας των διεθνών επενδυτών – αν και οι προσφορές υπερκάλυψαν δυόμιση φορές την έκδοση.
Ηταν ένας από τους λόγους για τις ισχυρές πιέσεις που εκδηλώθηκαν σήμερα στις τραπεζικές μετοχές, με αποτέλεσμα να συρθούν σε πτωτική τροχιά κι άλλα blue chips.
Τον τόνο έδωσαν πάλι οι κινήσεις επιθετικών χαρτοφυλακίων, που προσπαθούν να αξιοποιήσουν τη μεταβλητότητα και τις διακυμάνσεις. Οι κινήσεις τους συναρτώνται και με το επικείμενο τριπλό κλείσιμο των Παραγώγων την Παρασκευή.
Κρίσιμες θα είναι οι δύο επόμενες συνεδριάσεις, κατά τις οποίες θα φανεί αν η αγορά παίρνει το δρόμο της διόρθωσης, ή μπορεί να βρεί στηρίγματα στα τρέχοντα επίπεδα τιμών και αν η αβεβαιότητα με τα ελληνοτουρκικά θα συνεχίσει να επιδρά καταλυτικά στη διαμόρφωση κλίματος.
Μετοχές και δείκτες
Η συνεδρίαση ξεκίνησε με μικρά κέρδη, που εξανεμίστηκαν γρήγορα. Οι δείκτες κινήθηκαν στη συνέχεια σε καθοδική κατεύθυνση, με μικρές διακυμάνσεις.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,09% στις 844,00 μονάδες. Ενδοσνεδριακά κινήθηκε μεταξύ 841,18 μονάδων (-1,42%) και 856,19 (+0,34%).
Ο FTASE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης έχασε επίσης 1,09%, τερματίζοντας στις 2.144,00 μονάδες.
Ο τραπεζικός δείκτης υποχώρησε κατά 2,24% στις 773,68 μονάδες. έχοντας ξεκινήσει με +0,84% και βυθιζόμενος στη συνέχεια μέχρι -3,18%.
Στο τραπεζικό ταμπλό συνεχίζει την κούρσα η Attica Bank (+10,7%), που καταγράφει σωρευτικά κέρδη 185%(!!) σε τρεις εβδομάδες. Με θετικό πρόσημο και η Τρ. Ελλάδος (+2,7%). Στον αντίποδα Εθνική -4,3%, Πειραιώς -3,1%, Alpha -1,8%, Eurobank -1,2%..
Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips μόνο 4 μετοχές διατήρησαν θετικό πρόσημο. Τιτάν +4%,Βιοχάλκο +1,7%, Σαράντης +0,5%, Aegean +0,1%.
Με τις μεγαλύτερες απώλειες ΟΛΠ -2,4%, Ελλάκτωρ και Cenergy -2%, ΔΕΗ -0,9%, ΟΠΑΠ και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ -1,7%, ΕΛΠΕ και Φουρλής -1,5%.