Bυθίζεται σε νέο χαμηλό έτους το Χρηματιστήριο. Το ισχυρό κύμα ρευστοποιήσεων που εκδηλώθηκε χθες όπου κατεγράφη η δεύτερη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση 4,12% το 2016 συνεχίζεται και σήμερα.
Η κυβέρνηση βρίσκεται σε δύσκολη θέση και καθυστερεί σημαντικά η αξιολόγηση της Ελληνικής οικονομίας. Ταυτόχρονα η κορύφωση των απεργιακών κινητοποιήσεω, αλλά και η επαναφορά του grexit από τον Β. Σόιμπλε εντείνουν το κλίμα.
Η υποχώρηση της συναλλακτικής δραστηριότητας στο Χρηματιστήριο, καταδεικνύει τη στάση αναμονής των Επενδυτών ενόψει των μεταρρυθμίσεων στο ασφαλιστικό, οι οποίες θα δοκιμάσουν τη συνοχή του κυβερνητικού συνασπισμού των 153 Βουλευτών.
Καίτοι οι ξένοι επενδυτές που συναντήθηκαν με μέλη της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης, στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας, εμφανίσθηκαν ικανοποιημένοι με αυτά που άκουσαν (αυτό άλλωστε αποτυπώθηκε στην Εγχώρια Αγορά Κρατικών χρεογράφων, με την απόδοση της διετίας να υποχωρεί κατά 2% στο 11,64%), ο Γενικός Δείκτης κινείται σε χαμηλότερα επίπεδα, καθώς η αβεβαιότητα ενισχύθηκε από τις επαναλαμβανόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις και από τις υψηλές απαιτήσεις των Θεσμών.
Ερωτηματικό αποτελούν οι κινήσεις της Κυβέρνησης στις περιπτώσεις εκείνες που δεν μπορέσει να υπερασπισθεί τις “κόκκινες” γραμμές της, ή που κλιμακωθούν επικίνδυνα οι Κοινωνικές αντιδράσεις (ακόμα και ύπαρξη κάποιου είδους ατυχήματος), καθώς δε μπορεί να αποκλειστεί η πιθανότητα προσφυγής στη λαϊκή ετυμηγορία.
Σε κάθε περίπτωση αυτό που μπορεί να διαγνωσθεί με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, είναι ότι οι Θεσμοί δεν επιθυμούν να διευκολύνουν την Κυβέρνηση, είτε στην κόντρα της με τους Ασφαλισμένους, ή στο σχεδιασμό που έχει κάνει, απαιτώντας να προχωρήσουν οι Μεταρρυθμίσεις πριν την αξιολόγηση της Ελληνικής Οικονομίας.
Σε αυτό το σημείο αξίζει να σημειωθεί η συμπεριφορά των Θεσμών το 2014, όπου ενώ επιτεύχθηκε το προαπαιτούμενο του πρωτογενούς πλεονάσματος, δεν υπήρξε διαπραγμάτευση για τη μείωση, ή αναδιάρθρωση, του χρέους.
Κατά συνέπεια, στην περίπτωση εκείνη που περάσουν οι Μεταρρυθμίσεις και υπάρξει θετική αξιολόγηση της Ελλάδας, που λογικά θα οδηγήσει σε αναβάθμιση της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας και από τους δύο άλλους οίκους αξιολόγησης, δε μπορεί να προεξοφληθεί μια αναδιάρθρωση του Ελληνικού χρέους.
Στατιστικά συνεδρίασης
Ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες -3,02% στιςε 512,85 μονάδες. Στις 139,14 μονάδες ο FTSE 25 με πτώση -4,35%. Πτώση -7,84% ο τραπεζικός δείκτης στις 34,22 μονάδες. Στα 14,9 εκατ. ευρώ η αξία των συναλλαγών.
Πτώση -6,67% η Alpha Bank στα 1,54 ευρώ, -8,33% η Πειραιώς στα 0,143 ευρώ, -10,29% η Eurobank στα 0,582 ευρώ, -7,11% η Εθνική στα 0,209 ευρώ.
Απώλειες -5,95% η ΔΕΗ, -3,33% η Intralot, -2,9% η Motor Oil, -2,53% o OTE, -1,07% o Τιτάνας, -3,53% τα ΕΛΠΕ.