Ένα βήμα πριν γίνουν κόκκινα βρίσκονται στεγαστικά δάνεια μεγάλου ύψους των ελληνικών τραπεζών, σύμφωνα με τα στοιχεία του Εποπτικού Μηχανισμού της ΕΚΤ. Για να αποφύγουν τα χειρότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, τον Μάιο οι τράπεζες πρόκειται να παρατείνουν το «πάγωμα» στα επιτόκια των στεγαστικών δανείων, ώστε να μην υποστούν σοκ οι δανειολήπτες και αυξηθούν οι καθυστερήσεις.
Παρότι οι δείκτες μη εξυπηρετούμενων δανείων των ελληνικών τραπεζών υποχωρούν και πλησιάζουν, χωρίς ακόμη να έχουν φθάσει, τον μέσο όρο των τραπεζών της ευρωζώνης, τα στεγαστικά δάνεια φαίνεται ότι αποτελούν την «αχίλλειο πτέρνα» των χαρτοφυλακίων τους, καθώς τα στοιχεία δείχνουν ότι μεγάλο μέρος τους έχει περάσει στο Στάδιο 2 των λογιστικών και εποπτικών κανόνων, δηλαδή δεν εξυπηρετούνται κανονικά και έχουν αυξηθεί οι πιστωτικοί κίνδυνοι. Αν φθάσουν στο Στάδιο 3 θα έχουν γίνει «κόκκινα».
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο SSM,
- Το ύψος των δανείων των ελληνικών τραπεζών που βρίσκονται στο Στάδιο 2 φθάνει τα 16,33 δισ. ευρώ και, ως ποσοστό του συνολικού χαρτοφυλακίου δανείων, αντιστοιχούν στο 10,44%, δηλαδή σε ποσοστό υψηλότερο από τον μέσο όρο στην ευρωζώνη (9,29%).
- Όμως, σε ό,τι αφορά τα επιμέρους δάνεια αυτής της ζώνης υψηλού κινδύνου, φαίνεται ότι τα στεγαστικά δεσπόζουν, σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει στις άλλες χώρες της ευρωζώνης, όπου τα «επικίνδυνα» δάνεια είναι κυρίως επιχειρηματικά.
- Ειδικότερα, φαίνεται ότι στεγαστικά δάνεια ύψους 7,6 δισ. ευρώ κατατάσσονται στο Στάδιο 2, ενώ μόνο 6,64 δισ. ευρώ δανείων σε μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις βρίσκονται σε ζώνη κινδύνου.
Όπως φαίνεται στο γράφημα του SSM, όπου τα στεγαστικά απεικονίζονται με πράσινο χρώμα, μεταξύ των δανείων του Σταδίου 2 τα στεγαστικά στην Ελλάδα έχουν δεσπόζουσα θέση και το ποσοστό τους είναι με πολύ μεγάλη διαφορά το υψηλότερο στην ευρωζώνη. Με άλλα λόγια, τα χαρτοφυλάκια των τραπεζών «πονάνε» πρωτίστως στα στεγαστικά δάνεια, που είναι και τα πλέον ευαίσθητα και σε καμία περίπτωση οι τράπεζες δεν θα ήθελαν να ανοίξει ένας νέος κύκλος αθετήσεων από τους δανειολήπτες, που αναπόφευκτα θα κατέληγε και σε πλειστηριασμούς και εξώσεις.
Συμμετοχή επιμέρους κατηγοριών δανείων στο σύνολο των δανείων του Σταδίου 2
Προς το παρόν οι τράπεζες έχουν μετριάσει την πίεση στους δανειολήπτες από τα υψηλά επιτόκια της ΕΚΤ, προχωρώντας, τον περασμένο Μάιο, σε «πάγωμα» των επιτοκίων, ώστε να μην αυξηθεί απότομα το βάρος εξυπηρέτησης των δανείων. Με εκείνη την απόφαση, τα επιτόκια κατά μέσο όρο «πάγωσαν» κάτω από το 3% και αποφεύχθηκε ένα νέο κύμα καθυστερήσεων από τους δανειολήπτες.
Διαπιστώνοντας τα προβλήματα στα χαρτοφυλάκια των στεγαστικών δανείων, οι τράπεζες αφενός παραμένουν εξαιρετικά φειδωλές στις νέες χορηγήσεις δανείων, αφετέρου ετοιμάζονται τους επόμενους μήνες να ανανεώσουν, τουλάχιστον για ένα εξάμηνο ακόμη, το καθεστώς «παγώματος» των επιτοκίων. Στη συνέχεια, ελπίζουν ότι η λύση θα δοθεί από την ίδια την ΕΚΤ, με μειώσεις επιτοκίων από το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, ώστε το 2025 να επανέλθει η κανονικότητα στα κυμαινόμενα επιτόκια των στεγαστικών δανείων.