Σημαντικές απώλειες σημειώνουν τα βασικά χρηματιστήρια στην Ευρώπη, με αρνητικό πρωταγωνιστή τον τραπεζικό κλάδο. Οι μεγαλύτερες βέβαια απώλειες σημειώνονται στο ελληνικό χρηματιστήριο, όπου ο ΓΔ πέφτει στις 427,5 μον. (-4,92%)
Ο γερμανικός DAX καταγράφει απώλειες κατά 2,66% στις 8.778 μονάδες, ενώ ο γαλλικός CAC 40 χάνει 3,7% στις 3.911 μονάδες. Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημειώνει πτώση 3,5% στις 304 μονάδες. Εν τω μεταξύ τα futures στον Dow Jones χάνουν περίπου 200 μονάδες. Από τις μεγαλύτερες πτώσεις σημειώνουν η Ρωσία (-4,3%), η Ισπανία (-4,2%) και η Πορτογαλία (-4,1%). Το brent σημειώνει πτώση 2,3% στα 30,25 δολ. το βαρέλι.
Στο ταμπλό, η μετοχή της Societe Generale κατακρημνίζεται στο -11% ενώ η μετοχή της Deutsche Bank υποχωρεί εκ νέου κατά 7,41%. Στην Ιταλία, η μετοχή της UBi Banca κινείται πτωτικά κατά 15% ενώ σε αρνητικό έδαφος βρίσκονται και οι Banco Popolare και Μοnte dei Paschi.
Ενώ ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις εμφανίστηκε σήμερα καθησυχαστικός για τις ευρωπαϊκές τράπεζες, λέγοντας «δεν θα έλεγα ότι υπάρχει ανησυχία για τον τραπεζικό κλάδο», τα λόγια του δεν είχαν κάποια επίδραση στους επενδυτές.
Xθες, η πρόεδρος της Federal Reserve, Τζάνετ Γέλεν εξέφρασε τον προβληματισμό της σχετικά με την παγκόσμια οικονομία, λέγοντας στην κατάθεσή της στο Κογκρέσο ότι «οι χρηματοπιστωτικές συνθήκες είναι λιγότερο υποστηρικτικές προς την ανάπτυξη». Ωστόσο, έδωσε το μήνυμα ότι η Fed δεν θα υπαναχωρήσει από τη σταδιακή αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων. «Η κεντρική τράπεζα παρακολουθεί την κατάσταση και τηρεί στάση αναμονής» συνέχισε, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο νέας αύξησης των αμερικανικών επιτοκίων εντός του 2016.
Να σημειωθεί ότι σημαντική συρρίκνωση εμφάνισαν οι ζημιές της Total για το τέταρτο τρίμηνο του 2015. Συγκεκριμένα, οι ζημιές της πετρελαϊκής εταιρείας διαμορφώθηκαν στα 1,63 δισ. δολάρια έναντι 5,66 δισ. δολαρίων το αντίστοιχο τρίμηνο του 2015.
Σημαντική άνοδο σημείωσαν τα κέρδη της Alcatel – Lucent για το 2015. Τα κέρδη της εταιρείας τηλεπικοινωνιών ενισχύθηκαν στα 589 εκατ. ευρώ (0,18 δολάρια/μετοχή) έναντι 271 εκατ. ευρώ το 2014. Τα έσοδα παράλληλα, αυξήθηκαν κατά 13% στα 4,16 δισ. ευρώ.
Τέλος, κατά 15 μονάδες βάσης μείωσε παράλληλα, η κεντρική τράπεζα της Σουηδίας το επιτόκιο αναχρηματοδότησης, προσδοκώντας σε τόνωση των πληθωριστικών τάσεων. Συγκεκριμένα, το βασικό επιτόκιο διαμορφώθηκε στο -0,50% από -0,35% που ήταν προηγουμένως.
Οι αξίες που σημειώνουν τη μεγαλύτερη πτώση σήμερα (τιμές, ημερήσια μεταβολή%, εβδομαδιαία μεταβολή% και μεταταβοή% από την αρχή του έτους).