Μετά από πέντε εβδομάδες ανόδου το χρηματιστήριο βρίσκεται στο μεταίχμιο μεταξύ διόρθωσης και σταθεροποίησης, ενώ οι μεσοπρόθεσμες προοπτικές διαγράφονται ιδιαίτερα θετικές. Τα συμπτώματα κόπωσης είναι πλέον εμφανή και οι βασικοί δείκτες κινούνται με έντονες διακυμάνσεις, αλλάζοντας ενδοσυνεδριακά πολλές φορές κατεύθυνση. Η μεταβλητότητα αυξάνεται, καθώς οι ισχυρές προσδοκίες μεταφράζονται σε νέες τοποθετήσεις και σε αγοραστική ζήτηση, ενώ παράλληλα τα υψηλά βραχυχρόνια κέρδη αποτελούν ισχυρό δέλεαρ για ρευστοποιήσεις.
Ξένα funds, εγχώρια χαρτοφυλάκια και ιδιώτες με διαθέσιμο χρήμα για τοποθετήσεις εστιάζουν τώρα στη «μεγάλη εικόνα» που διαμορφώνεται για τις προοπτικές της αγοράς και των επιχειρήσεων, καθώς οι δημοσιονομικές ισορροπίες αποκαθίστανται, η αναπτυξιακή δυναμική ενισχύεται και στον επιχειρηματικό χώρο βρίσκονται σε εξέλιξη έντονες διεργασίες.
Σε αντίθεση με τις μεσομακροπρόθεσμες προοπτικές, στοίχημα αποτελεί η βραχυχρόνια πορεία του ΧΑ, μετά το παρατεταμένο year-end rally που συνεχίσθηκε και το πρώτο 10ήμερο Ιανουαρίου.
Οι βασικοί δείκτες και τα περισσότερα blue chuips βρίσκονται πολλές μέρες τώρα σε υπεραγορασμένα επίπεδα και ένα "γύρισμα" θα αποτελούσε φυσιολογική εξέλιξη. Μέχρι τώρα η "εκτόνωση" γίνεται με ενδοσυνεδριακές διορθώσεις, που αναζωογονούν την ζήτηση.
Σήμερα η συνεδρίαση ξεκίνησε με μικρά κέρδη και εν συνεχεία οι δείκτες πήραν καθοδική κατεύθυνση. Το τελευταίο ημίωρο εκδηλώνεται ισχυρή αντίδραση και οι απώλειες περιορίζονται.
Ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται αυτή την ώρα στα επίπεδα του χθεσινού κλεισίματος, κοντά στις 847 μονάδες, έχοντας κινηθεί ενδοσυνεδριακά από -0,32% μέχρι +0,55%.
Ουσιαστικά αμετάβλητος και ο FTASE25 (-0,02%) στις 2.174,3 μονάδες. Οριακά θετικός (+0,08%) ο Mid40 της μεσαίας κεφαλαιοποίησης.
Ο τραπεζικός δείκτης πήγε από -0,49% μέχρι +1,23% και τώρα ισορροπεί ακριβώς στο χθεσινό κλείσμο, χωρίς μεταβολή. Τρ. Ελλάδος +1,2%, Attica +0,8%, Πειραιώς +0,5%, αμετάβλητη η Εθνική, Alpha -0,3%, Eurobank -0,5%.
Στα εμποροβιομηχανικά blue chips προηγείται η ΕΥΔΑΠ με +3,3%. Από 0,5% έως 1% κερδίζουν ΔΕΗ, Τιτάν, και ΟΛΠ
Στον αντίποδα ΤΕΝΕΡΓΑ -1,8%, Βιοχάλκο -1,6%,, ΑΔΜΗΕ -1,4%, ΕΛΠΕ, Motor Oil και Jumbo -0,8%.
Στον αντίποδα ΤΕΝΕΡΓΑ -1,7%, Τιτάν -1,2%, Σαράντης -1%, ΟΠΑΠ -0,7%.