Το τελευταίο «επεισόδιο» στο πολύμηνο επιχειρηματικό θρίλερ για τον έλεγχο του μεγαλύτερου ελληνικού κατασκευαστικού ομίλου παίζεται σήμερα στη Γενική Συνέλευση της εταιρείας «Ελλάκτωρ». Από την έκβαση του θα εξαρτηθεί όχι μόνον ποιοι θα πάρουν τα ηνία του πρώην «ομίλου Μπόμπολα», αλλά και ποια θα είναι η περαιτέρω πορεία του και η στρατηγική του.
Μετά από δύο χρόνια διαφωνιών και διενέξεων που οδήγησαν σε ανοιχτή αντιπαράθεση και σε πόλεμο επικράτησης, οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές μεγαλομετόχων (Λεωνίδας Μπόμπολας/Δημήτρης Κούτρας – αδελφοί Καλλιτσάντση) θα δώσουν σήμερα την τελική μάχη, μετρώντας τις δυνάμεις τους – τις μετοχές/ψήφους που διαθέτουν.
Οι πληροφορίες και οι ενδείξεις οδηγούν στην εκτίμηση ότι στη ΓΣ θα ολοκληρωθεί η μεγάλη εσωτερική ανατροπή, με «αποκαθήλωση» της οικογένειας Μπόμπολα από τη διοίκηση και ανάληψη του ελέγχου από την παλιά μετοχική μειοψηφία, η οποία – όπως όλα δείχνουν - κατόρθωσε να γίνει μετοχική πλειοψηφία.
Κοντά στην ισοδυναμία
Η προσπάθεια των αδελφών Καλλιτσάντση, η οποία ξεκίνησε ως «εσωτερικό πραξικόπημα» κατά του πρώην «μεγάλου αφεντικού» - της οικογένειας Μπόμπολα – φαίνεται ότι θα στεφθεί με επιτυχία.
Δαπανώντας περίπου 45 εκατ. ευρώ για αγορές πακέτων μετοχών και σημαντικά επιπλέον ποσά για τη συγκέντρωση μετοχών σε διασπορά, οι αδελφοί Καλλιτσάντση έχουν υπερδιπλασιάσει το συνολικό ποσοστό τους. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του μετοχολογίου κατέχουν συνολικά το 27,3% των μετοχών της «Ελλάκτωρ», υπερτερώντας της οικογένειας Μπόμπολα, που εμφανίζεται να κατέχει περίπου 21,5%.
Με την πλευρά Μπόμπολα συντάσσεται ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Δημ. Κούτρας, ο οποίος κατέχει ποσοστό της τάξεως του 6%.
Ετσι οι δύο αντιμαχόμενες ομάδες μεγαλομετόχων φαίνεται ότι ισοδυναμούν – η διαφορά τους μπορεί να είναι μερικές μετοχές/ψήφοι.
Τραπεζίτες και funds παίρνουν θέση
Σύμφωνα όμως με πληροφορίες και διαρροές που δεν έχουν διαψευσθεί, οι αδελφοί Καλλιστάντση έχουν εξασφαλίσει την υποστήριξη ελληνικών τραπεζών και ξένων χαρτοφυλακίων, που διαθέτουν μεγάλο αριθμό μετοχών. Είναι λοιπόν πολύ πιθανόν η έκβαση της μάχης να εξαρτηθεί από τη στάση ξένων επενδυτών.
Τα ξένα χαρτοφυλάκια – όπως και οι εγχώριοι τραπεζίτες - επιλέγουν πλευρά με βάση τις εκτιμήσεις τους για το ποια ομάδα μεγαλομετόχων είναι σε θέση να οδηγήσει τον όμιλο σε τροχιά ανάκαμψης και να διασφαλίσει την περαιτέρω ανάπτυξη και τη μελλοντική κερδοφορία του.
Οι δύο στρατηγικές
Οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές έχουν διαφορετικές απόψεις και στρατηγικές για την περαιτέρω πορεία του ομίλου Ελλάκτωρ, ο οποίος από τις κατασκευές έχει επεκταθεί σε πολλούς τομείς εργασιών – ενέργεια, real estate, κοινωφελείς υπηρεσίες, διαχείριση απορριμμάτων κλπ.
Ο στρατηγικός σχεδιασμός που προκρίνει η πλευρά Μπόμπολα/Κούτρα περιλαμβάνει αναδίπλωση, αποχώρηση από ορισμένους τομείς εργασιών και επικέντρωση στα κατασκευαστικά έργα.
Αντίθετα, η πλευρά Καλλιτσάντση θέλει περαιτέρω επέκταση σε τομείς όπως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και η αξιοποίηση ακινήτων.
Οι επιχειρηματικοί σχεδιασμοί και οι στρατηγική που προκρίνουν οι δύο μονομάχοι, τέθηκαν υπόψη των τραπεζιτών και των ξένων διαχειριστών χαρτοφυλακίων, που έχουν μεγάλα συμφέροντα στον όμιλο Ελλάκτωρ – ως πιστωτές και ως επενδυτές αντίστοιχα. Σήμερα θα φανεί ποια πλευρά κατόρθωσε να τους πείσει.