Πολιτική

Σκληρό παζάρι με τους δανειστές - Πού συμφωνούν και πού όχι


Τι ζητά το κουαρτέτο και τι επιδιώκει η κυβέρνηση - Την Τρίτη συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις

Σκληρό μπρα ντε φερ ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους δανειστές βρίσκεται σε εξέλιξη μετά τις διαβουλεύσεις της Κυριακης, που έδειξαν πως οι δύο πλευρές κινούνται σε εντελώς διαφορετικά μήκη κύματος. Αύριο, Τρίτη, οι δύο πλευρές θα επιχειρήσουν να γεφυρώσουν το χάσμα που τους χωρίζει από την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, αλλά οι οιωνοί δεν είναι ευνοϊκοί. Ωστόσο, την ίδια ώρα που το οικονομικό επιτελείο και η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας δίνουν μάχη για το αφορολόγητο, για τις επικουρικές και τα δημοσιονομικά, το Μέγαρο Μαξίμου επιδιώκει ταξίδι του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα στη Νέα Υόρκη και συνάντηση με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ελληνας πρωθυπουργός αντιμετωπίζει θετικά το ενδεχόμενο να μεταβεί στη Νέα Υόρκη το διήμερο 21 - 22 Απριλίου, προκειμένου να πάρει μέρος στην τελετή υπογραφής της Συμφωνίας για το Κλίμα, που επιτεύχθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο στο Παρίσι. Άλλωστε, οι ΗΠΑ έχουν τονίσει την ανάγκη να ολοκληρωθεί άμεσα η αξιολόγηση. Ο υπουργός Οικονομικών, Τζακ Λιου στις 26 Φεβρουαρίου, στη Σαγκάη, είχε τονίσει στον Γερμανό ομόλογό του, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ότι είναι ανάγκη να ολοκληρωθεί άμεσα η αξιολόγηση της Ελλάδας στο πλαίσιο του τρίτου προγράμματος, ενώ σημείωσε και την ανάγκη να καταστεί βιώσιμο το χρέος. Την επομένη ημέρα, 27 Φεβρουαρίου, ο κ. Λιου συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Ελληνα πρωθυπουργό. Σύμφωνα με κυβερνητικό non paper της ημέρας εκείνης, ο κ. Τσίπρας ενημέρωσε τον κ. Λιου για την ανάγκη να ολοκληρωθεί γρήγορα η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, καθώς η Ελλάδα έχει ολοκληρώσει τα προαπαιτούμενα και έχει καταθέσει ολοκληρωμένες προτάσεις. Με την ευκαιρία της εκδήλωσης για το κλίμα ο πρωθυπουργός θα αξιοποιήσει την ευκαιρία θέτοντας στο τραπέζι πολιτικά και οικονομικά θέματα, αλλά και ζητήματα γεωπολιτικής.

Σκληρό παζάρι για το αφορολόγητο όριο


Στις διαπραγματεύσεις της Κυριακής οι Θεσμοί παρέμειναν αμετακίνητοι στην αρχική τους πρόταση για μείωση του έμμεσου αφορολόγητου ορίου κάτω των 9.550 ευρώ και την ελληνική πλευρά να δίνει μάχη για να μην περάσει η πρόταση των δανειστών.

Η κυβέρνηση επιμένει πως δεν πρέπει να "ψαλιδιστεί" το αφορολόγητο όριο, καθώς και οι μισθοί στην Ελλάδα έχουν υποχωρήσει σημαντικά.

Όπως ανέφερε κορυφαία κυβερνητική πηγή μετά την ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων της Κυριακής "εμείς κοιτάμε να μην μειωθεί το αφορολόγητο, αλλά εάν μειωθεί κατά 100-200 ευρώ θα είναι επιτυχία".

Κατά τη διάρκεια των χθεσινών διαπραγματεύσεων, η ελληνική πλευρά παρουσίασε τη δική της πρόταση για το φορολογικό, η οποία όμως δεν φάνηκε να συγκινεί τους θεσμούς. Η ελληνική πρόταση προέβλεπε διατήρηση του αφορολόγητου ορίου στα 9.550 ευρώ, σε συνδυασμό με κάποιες "χειρουργικής φύσεως" αλλαγές στους φορολογικούς συντελεστές. 

Υπενθυμίζεται εδώ πως η πρόταση - σοκ του κουαρτέτου περιλαμβάνει μείωση του αφορολόγητου ορίου, άρα μείωση της έκπτωσης φόρου των 2.100 ευρώ (που χορηγείται μέσω του αφορολόγητου των 9.550 ευρώ) στη ζώνη των 1.700 - 1.800 ευρώ. Κατά τους δανειστές, την έκπτωση θα τη δικαιούνται όλοι οι μισθωτοί και συνταξιούχοι ανεξαρτήτως εισοδήματος, καθώς το αφορολόγητο θα είναι σταθερό για όλους.

Χωρίς πρόοδο η συζήτηση για τα δημοσιονομικά


Στις χθεσινές διαπραγματεύσεις, κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα δεν υπήρξε στην κατεύθυνση του προσδιορισμού του δημοσιονομικού κενού για την τριετία 2016 - 2018.

Μέτρα ίσα με 1% του ΑΕΠ, ή ύψους 1,8 δισ. ευρώ παραμένουν ακόμη απροσδιόριστα, με την ίδια κυβερνητική πηγή να δηλώνει πως "αυτά τα μέτρα κάποια στιγμή πρέπει να τα προσδιορίσουμε".

Οι διαβουλεύσεις μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών θα συνεχιστούν την Τρίτη.

Παρά το γεγονός πως ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά, ανώτατες κυβερνητικές πηγές δήλωναν το βράδυ της Παρασκευής πως "είναι εφικτό η αξιολόγηση να κλείσει ως τις 25 Μαρτίου, ίσως όμως και νωρίτερα".

Πού συμφώνησαν


Παρά το χάσμα κυβέρνησης και δανειστών για το αφορολόγητο όριο, οι δύο πλευρές φαίνεται πως κατέληξαν σε συμφωνία στα άλλα "καυτά" ζητήματα του φορολογικού, όπως η ενιαία κλίμακα εισοδήματος μισθωτών και ελεύθερων επαγγελματιών, η φορολόγηση των ενοικίων, και οι αλλαγές στην εισφορά αλληλεγγύης.

Η επιβάρυνση στα εισοδήματα από ενοίκια δεν μπορεί να αποφευχθεί. "Η φορολόγησή τους θα αυξηθεί, ίσως όπως προβλέπεται στο Μνημόνιο", δήλωσε η ίδια κυβερνητική πηγή. Αυτό πρακτικά σημαίνει φορολόγηση των εσόδων από ενοίκια με συντελεστές 15% και 35% αντί για 11% και 33% που ίσχυε μέχρι σήμερα, ενώ πιθανότατα θα επιβληθεί και ένας ακόμη συντελεστής - της τάξης του 45% - για τα υψηλότερα εισοδήματα.

Συμφωνία φαίνεται πως υπήρξε και σε ό,τι αφορά τη νέα κλίμακα επιβολής της εισφοράς αλληλεγγύης, που πλέον από 8% θα φτάνει μέχρι το 10%, με τους θεσμούς να κάνουν δεκτή την πρόταση της κυβέρνησης.

Αγρια κόντρα με ΔΝΤ για επικουρικές


Η τύχη των επικουρικών συντάξεων είναι πλέον  το  μέγα "αγκάθι" στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές, καθώς στο θέμα  αυτό υπάρχει χαώδης διαφορά απόψεων μεταξύ της ελληνικής πλευράς και του ΔΝΤ, το οποίο επιμένει για δραστικές περικοπές - μέχρι εκμηδένησης των επικουρικών. Οι εκπρόσωποι των ευρωπαϊκών Θεσμών εστιάζουν στα ποσοστά αναπλήρωσης (τρόπο υπολογισμού) των κύριων συντάξεων, προτείνοντας αλλαγές στο ελληνικό σχέδιο, ώστε να υπάρχει αναλογικότερη σχέση μεταξύ σύνταξης και εισφορών που έχουν καταβληθεί στη διάρκεια του εργασιακού βίου.

Στο θέμα αυτό υπάρχουν περιθώρια προσέγγισης απόψεων, ώστε να κλείσει με συμφωνία όλων των πλευρών. Η διαπραγμάτευση έχει μπει πλέον στον στον "σκληρό πυρήνα" των ελληνικών προτάσεων και οι συγκλίσεις που επιτυγχάνονται σε επιμέρους θέματα, γίνονται "θεμέλια" μιάς τελικής συνολικής συμφωνίας.

Το ζήτημα των ποσοστών αναπλήρωσης συζητήθηκε εκτενώς κατά τη χθεσινή συνάντηση του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου με τους εκπροσώπους των Θεσμών, η οποία όπως αναφέρθηκε έγινε "σε κλίμα καλύτερο απ' ό,τι τις άλλες φορές, χωρίς ωστόσο να ξεπερασθούν όλες οι διαφορές".

Ως προς το ελληνικό σχέδιο για τον τρόπο υπολογισμό των συντάξεων οι δανειστές διαφωνούν με τα προτεινόμενα "ποσοστά αναπλήρωσης" για όσεους έχουν 25 έως 35 συντάξιμα χρόνια, θεωρώντας ότι είναι μικρά σε σχέση με τις εισφορές. Αντιθέτως, θεωρούν υψηλά τα ποσοστά για τους έχοντες λιγότερα από 25 συντάξιμα χρόνια.

Σε δηλώσεις του ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος άφησε να εννοηθεί ότι τα ποσοστά μπορεί να προσαρμοσθούν και να έλθουν πιο κοντά στις απαιτήσεις των δανειστών. Να διαμορφωθούν δηλαδή κατά τρόπο που να προκύπτουν υψηλότερες συντάξεις για περισσότερα έτη ασφάλισης, και μικρότερες  για λιγότερα, χωρίς να αναιρείται πλήρως ο αναδιανεμητικός χαρακτήρας του συστήματος.

Στο θέμα των επικουρικών δεν έχει γίνει ουσιαστικά κανένα ουσιαστικό βήμα σύγκλισης, καθώς το ΔΝΤ ζητά ρυθμίσεις εκ διαμέτρου αντίθετες με αυτές που περιλαμβάνονται στο ελληνικό σχέδιο για το ασφαλιστικό.

Φαίνεται λοιπόν ότι οι επικουρικές θα παραμείνουν "γόρδιος δεσμός"  μέχρι το τέλος της διαπραγμάτευσης.  Κυβερνητικοί παράγοντες εκτιμούν ότι θα απαιτηθούν πιέσεις από πλευράς ευρωπαϊκών Θεσμών προς το ΔΝΤ για να επέλθει συφωνία επ' αυτού και να κλείσει το ασφαλιστικό. Κατά πάσα πιθανότητα υποχωρήσεις θα χρειασθεί να γίνουν και από ελληνικής πλευράς, η οποία μπορεί να αποδεχθεί σημαντικές μειώσεις στις υψηλότερες επικουρικές συντάξεις.

Όσον αφορά την εθνική σύνταξη, οι δανειστές εκφράζουν την άποψη ότι πρέπει να  καθορισθεί χαμηλότερα από τα 384 ευρώ - περίπου στα 330. Δεν έχουν θέσει πάντως επί του παρόντος θέμα περιουσιακών ή άλλων κριτηρίων για την χορήγηση της.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις