Επιχειρήσεις

Σκοντάφτει η προσπάθεια εξυγίανσης των Ναυπηγείων Ελευσίνας


Ζητείται παρέμβαση του πρωθυπουργού

Σε υπέρογκα χρέη και στην αρνητική στάση των παλαιών μεγαλομετόχων (οικογένεια Ταβουλάρη) σκοντάφτει η προσπάθεια εξυγίανσης των Ναυπηγείων Ελευσίνας, υπό τον έλεγχο του ελληνοαμερικανικού ομίλου ΟΝΕΧ/Ξενοκώστα και με την υποστήριξη αμερικανικού κρατικού χρηματοδοτικού φορέα.

Στην έκθεση εξυγίανσης που εκπόνησε ο οίκος Ernst&Young (EY),  διαπιστώνεται ότι οι συνολικές υποχρεώσεις της εταιρείας είναι πολύ μεγαλύτερες απ' ότι είχε αρχικά υπολογισθεί, υπερβαίνοντας τα 350 εκατ. ευρώ. Υπολογίζεται λοιπόν ότι για την αποπληρωμή οφειλών και για την επαναλειτουργία των ναυπηγείων με επαρκές κεφάλαιο κινήσεως, θα απαιτηθούν περί τα 400 εκατ. ευρώ.

Κατά πληροφορίες, οι υποχρεώσεις προς το Πολεμικό Ναυτικό προσεγγίζουν τα 150 εκατ. ευρώ, προς ασφαλιστικά Ταμεία περίπου 60 εκατ. ευρώ, οι φορολογικές οφειλές είναι 20 εκατ., οι δανειακές υποχρεώσεις είναι της τάξεως των 80 εκατ. ευρώ, ενώ σε εργαζομένους οφείλονται περίπου 35 εκατ. ευρώ.

Κι ενώ η νέα διοίκηση της εταιρείας σε συνεργασία με το Δημόσιο και τις πιστώτριες τράπεζες ετοιμάζεται να καταθέσει στο Πρωτοδικείο αίτηση εξυγίανσης, νομικά προσκόμματα δημιουργούν οι παλαιοί μεγαλομέτοχοι, οι οποίοι κατέχουν ακόμη σημαντικό ποσοστό μετοχών μέσω offshore  εταιρειών.

Ευθείες βολές κατά της οικογένειας Ταβουλάρη εξαπολύει ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος των Ναυπηγείων Ελευσίνας Γιάννης Στεφάνου. Σε επιστολή του προς τον πρωθυπουργό, από τον οποίο ζητάει να παρέμβει για να βρεθεί λύση, τονίζει ότι προκαλούν σοκ τα οικονομικά στοιχεία που προέκυψαν από τον έλεγχο της  Ernst&Young.

“Έχουμε όλοι σοκαριστεί με τα πλέον των 400 εκατομμυρίων ευρώ πραγματικά χρέη που έχουν τα Ναυπηγεία Ελευσίνας”, αναφέρει ο κ. Στεφάνου, πρώην μέτοχος των Ναυπηγείων και συνεργάτης της οικογένειας Ταβουλάρη. Προσθέτει ότι “αν σ' αυτά τα χρέη προστεθούν και τα περίπου 80 εκατομμύρια ευρώ πραγματικών χρεών των Ναυπηγείων Σύρου, σημαίνει πως η οικογένεια Ταβουλάρη χρέωσε το Δημόσιο, το Πολεμικό Ναυτικό, τα ασφαλιστικά Ταμεία, τους εργαζόμενους  και τις  τράπεζες με σχεδόν μισό δισ. ευρώ”.

Ο κ. Στεφάνου επισημαίνει επίσης ότι από τον έλεγχο της  Ernst&Young προέκυψαν στοιχεία για “περίεργες” συναλλαγές των Ναυπηγείων, αδικαιολόγητες δαπάνες και ασυνήθιστες επιχειρηματικές συμφωνίες που επιβάρυναν την εταιρεία

 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε επίσης