Με συντριπτικό ποσοστό υπερισχύει το "ναι" στο δημοψήφισμα που διεξήχθη σήμερα στην πΓΔΜ. Ομως η εγκυρότητα του αμφισβητείται, καθώς το ποσοστό συμμετοχής είναι πολύ μικρό - κάτω του απαιτούμενου 50%.
Η αντιπολίτευση το θεωρεί ως "μη γενόμενο", αν και το αποτέλεσμα του δεν είναι δεσμευτικό για την κυβέρνηση Ζάεφ, η οποία μπορεί να επιδιώξει τώρα μέσω της Βουλής επικύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών και συνταγματική αναθεώρηση.
Ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ έσπευσε να το χαρακτηρίσει ως έγκυρη και αξιόπιστη έκφραση της λαϊκής θέλησης, τονίζοντας ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος συνιστά επιδοκιμασία της συμφωνίας για Βόρεια Μακεδονία, μακεδονική γλώσσα και ταυτότητα. «Το αποτέλεσμα είναι αποδεκτό από όλους», υποστήριξε.
Με ολοκληρωμένη την καταμέτρηση στο 33% των εκλογικών τμημάτων, το "ναι" συγκεντρώνει 91%.
Σύμφωνα με ανεπίσημα συγκεντρωτικά στοιχεία, ψήφισαν περίπου 700.000 πολίτες, αριθμός που αντιστοιχεί σε κάτι λιγότερο από 40% των εγγεγραμμένων.
«Σέβομαι την ετυμηγορία όσων ψήφισαν. Η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών είπε "ναι"» δήλωσε ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ, απορρίπτοντας την άποψη ότι το δημοψήφισμα είναι άκυρο λόγω χαμηλής συμμετοχής.
Ο Σκοπιανός πρωθυπουργός διέψευσε επίσης τα σενάρια ότι θα παραιτηθεί, διότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος ερμηνεύεται ως αποδοκιμασία της πολιτικής και των επιλογών του.
«Θα συνεχίσω να ηγούμαι της χώρας για να μπούμε σε ΝΑΤΟ και ΕΕ», διαβεβαίωσε ο κ. Ζάεφ δηλώνοντας ότι δεν θα παρεκκλίνει από τον σχεδιασμό για κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών από τη Βουλή. Εκεί όμως δεν έχει την απαιτούμενη πλειοψηφία των 2/3. Εμμέσως πλην σαφώς απείλησε με πρόωρες εκλογές αν το αντιπολιτευόμενο VMRO δεν συναινέσει.
Αυτό ακριβώς - προσφυγή στις κάλπες- ζητάει το VMRO, που αντιτίθεται σθεναρά στη συμφωνία.