Ελλάδα

Σκοπιανό: Συμφωνία για erga omnes ονομασία


Τσίπρας σε Πρ. Παυλόπουλο: Καταλήξαμε σε συμφωνία με Ζάεφ. Ceverna Makedonija το νέο όνομα

Με διμερή συμφωνία για το νέο όνομα της πΓΔΜ και την απάλειψη αλυτρωτικών αναφορών από το Σύνταγμα της οδηγείται σε τελική λύση ένα μείζον εθνικό ζήτημα, που απετέλεσε αφορμή εντάσεων, τριβών και αντιπαραθέσεων στις διεθνείς σχέσεις και στην πολιτική ζωή της χώρας μας. Την επίτευξη συμφωνίας γνωστοποίησε ο  πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στον πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, επισημαίνοντας ότι  πληροί τις προϋποθέσεις που  είχαν τεθεί από ελληνικής πλευράς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η νέα ονομασία της πΓΔΜ θα είναι Severna Makedonija και θα ισχύει έναντι όλων (erga omnes). Η συμφωνία προβλεπει επίσης αναθεώρηση του συντάγματος της γειτονικής χώρας και περιλαμβάνει αναφορά σε  "μακεδονική" γλώσσα ως σλαβική διάλεκτο, όπως έχει αναγνωρισθεί στον ΟΗΕ από το 1977.

«Φέρνω καλά νέα» είπε ο  πρωθυπουργός στον ΠτΔ. «Καταλήξαμε σε συμφωνία με τον κ. Ζάεφ όσον αφορά την ονομασία. Έχουμε μια συμφωνία που καλύπτει όλες τις προϋποθέσεις που είχε θέσει η ελληνική πλευρά. Έχουμε σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό έναντι όλων (erga omnes), κάτι που σημαίνει ότι οι γείτονές μας αναλαμβάνουν την υποχρέωση συνταγματικής αναθεώρησης»

Για τους ακριβείς όρους και τις λεπτομέρειες της συμφωνίας, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς. Εν συνεχεία το θέμα θα συζητηθεί στη Βουλή σε ειδική συνεδρίαση την Παρασκευή.

Όπως διευκρίνισε, ο πρωθυπουργός ενημερώνοντας τον ΠτΔ,  η συμφωνία θα κυρωθεί από το ελληνικό κοινοβούλιο όταν η άλλη πλευρά θα έχει εκπληρώσει τις βασικές της υποχρεώσεις.

Αυτό σημαίνει ότι η Βουλή των Σκοπίων πρέπει να έχει εγκρίνει τη συμφωνία  και η αναθεώρηση  του Συντάγματος να έχει υπεψηφισθεί σε δημοψήφισμα.

Αντιδράσεις, δυσκολίες στην Αθήνα και στα Σκόπια

"Είστε ο πρώτος που ενημερώνω. Θα ενημερώσω τους πολιτικούς αρχηγούς και θα συνομιλήσω με τον πρόεδρο της Βουλής, για τη διεξαγωγή ειδικής συνεδρίασης προκειμένου να ενημερώσω την εθνική αντιπροσωπεία".

Η κυβέρνηση θα υποχρεωθεί πάντως να δώσει επικοινωνιακή και κοινοβουλευτική μάχη για να καταστήσει αποδεκτή τη συμφωνία  και να επιτύχει την υπερψήφιση της από τη Βουλή.

Σφοδρές αντιδράσεις αναμένονται από την αντιπολίτευση και από «εθνοπατριωτικές» και ακροδεξιές οργανώσεις.

Η ΝΔ έσπευσε ήδη να διαμηνύσει ότι απορρίπτει τη συμφωνία, υποστηρίζοντας ότι συνιστά μεγάλη υποχώρηση της χώρας μας.

Αρνητική στάση θα τηρήσει και το συγκυβερνών κόμμα των ΑΝ.ΕΛ, όπως προανήγγειλε σήμερα ο πρόεδρος του Πάνος Καμμένος.

Ανάλογες δυσκολίες θα αντιμετωπίσει και ο πρωθυπουργός των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ,  προσπαθώντας να επιτύχει επικύρωση της συμφωνίας από τη Βουλή της χώρας του και από το εκλογικό σώμα, μέσω δημοψηφίσματος. Ηδη ο πρόεδρος της πΓΔΜ Γ. Ιβάνοφ εξέφρασε τις διαφωνίες του για τη συνταγματική αναθεώρηση που προβλέπει η συμφωνία.

 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα