Οικονομία

Σκρέκας: Η Αλεξανδρούπολη στο επίκεντρο των ενεργειακών εξελίξεων


Τη στρατηγική σημασία της κατασκευής και λειτουργίας της Μονάδας Ηλεκτροπαραγωγής Αλεξανδρούπολης, σε μία περίοδο που «έχει καταρριφθεί ο μύθος της ενεργειακά ασφαλούς Ευρώπης», εξήρε σήμερα από την πρωτεύουσα του Έβρου, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας.

Αναφερόμενος στην τεράστια, όπως είπε, ενεργειακή κρίση που πλήττει την Ευρώπη, σκιαγράφησε την «ενεργειακή αρχιτεκτονική», το οργανωμένο σχέδιο της κυβέρνησης και της προσπάθειες που καταβάλλει προκειμένου «να συμβάλλουμε στην ευρωπαϊκή λύση για να διασφαλίσουμε την ενεργειακή επάρκεια της Ελλάδας και της Ευρώπης…», ένα σχέδιο με τρεις βασικούς άξονες.

- Τη διασφάλιση προσιτών τιμών ηλεκτρικής ενέργειας και ενέργειας συνολικά σε νοικοκυριά, επαγγελματίες και επιχειρήσεις, με τη διάθεση για το 2022 οκτώ δισ. ευρώ για τη στήριξη των λογαριασμών ρεύματος, διευκρινίζοντας ότι μόνο το ένα τρίτο αυτών προέρχεται από τον κρατικό προϋπολογισμό και το 70% από έναν μηχανισμό φορολόγησης των υπερκερδών των εταιριών ηλεκτροπαραγωγής.

-Τη διασφάλιση της επάρκειας εφοδιασμού της Ελλάδας, με την έγκαιρη και αποφασιστική ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας της χώρας μέσω της υλοποίησης εμβληματικών ενεργειακών υποδομών και οικοδομώντας διεθνείς συμμαχίες.

-Το μετασχηματισμό δομικά του ενεργειακού κλάδου της Ελλάδας επιταχύνοντας ισόρροπα την πράσινη μετάβαση.

«Μέσα σ' ένα περιβάλλον γενικευμένης κρίσης αυξάνουμε την ενεργειακή μας ανταγωνιστικότητα προωθώντας και επιταχύνοντας τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας αλλά και τα έργα αποθήκευσης ενέργειας», είπε χαρακτηριστικά.

Ενδεικτικά της αποτελεσματικότητας αυτού του σχεδιασμού, σύμφωνα με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, είναι τα ποσοτικά στοιχεία εγκατάστασης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Συγκεκριμένα όπως ανέφερε από το 2015 έως το 2018 εγκαθίσταντο, κατασκευάζονταν και συνδέονταν στην Ελλάδα περίπου 100-200 MW ΑΠΕ ενώ μόνο το 2022 κατασκευάστηκαν 1700 MW ΑΠΕ, ήτοι διπλάσια ισχύς σε ένα έτος συγκριτικά με την προαναφερθείσα τετραετία.

Ειδική μνεία έκανε ο κ. Σκρέκας και στον ενεργειακό σχεδιασμό της κυβέρνησης για την περιοχή της Αλεξανδρούπολης η οποία «από το βορειοανατολικό άκρο της Ελλάδας έχει μετατραπεί στο επίκεντρο των ενεργειακών εξελίξεων. Η πρωτεύουσα του Νομού Έβρου τα τελευταία χρόνια μετατρέπεται σ' ένα σημαντικό ενεργειακό σταυροδρόμι».

Υπογραμμίζοντας τη στήριξη για την ανάπτυξη στην περιοχή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, δηλωτική της οποίας όπως σημείωσε είναι και η συχνότητα της παρουσίας του στην Αλεξανδρούπολη, επανέλαβε ότι «αυτή τη στιγμή η Αλεξανδρούπολη μετατρέπεται σ' ένα ενεργειακό σταυροδρόμι μεταξύ Ασίας, Βαλκανίων και Μεσογείου».

Έναν ενεργειακό κόμβο που διασφαλίζει την ενεργειακή θωράκιση όχι μόνο της Ελλάδας αλλά των Βαλκανίων και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. «Αξίζει να σημειώσουμε ότι το 2022 ένα μεγάλο ποσοστό απ' το φυσικό αέριο το οποίο χρησιμοποίησε η γειτονική μας χώρα η Βουλγαρία σχεδόν το 70% μεταφέρθηκε από την Ελλάδα» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Σκρέκας αναφέρθηκε και στους αγωγούς IGB και TAP καθώς και το FSRU. Όπως είπε ο IGB παίζει έναν πολύ σημαντικό ρόλο και σχεδιάζεται ο διπλασιασμός σχεδόν της εξαγωγικής του ικανότητας, ενώ και για τον TAP σχεδιάζεται ο διπλασιασμός της μεταφορικής του ικανότητας.

Χαρακτήρισε οραματικό έργο το FSRU, σημειώνοντας πως ο Όμιλος Κοπελούζου έχει σχεδιάσει πολλά οραματικά έργα στην περιοχή της Αλεξανδρούπολης.

«Ηλεκτρικές διασυνδέσεις προς Βορρά, προς Ανατολή και προς Δύση διπλασιάστηκαν. Μέχρι το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2023 θα ολοκληρωθεί ο διπλασιασμός ηλεκτρικής διασύνδεσης προς Βουλγαρία» δήλωσε, συμπληρώνοντας ότι σε όλα τα παραπάνω πρέπει να προστεθεί ένας ακόμα άξονας η αύξηση της εγκατεστημένης ισχύος, της ισχύος δηλαδή ηλεκτροπαραγωγής στη χώρα μας αλλά με χαμηλές εκπομπές διοξείδιού του άνθρακα γιατί αυτό είναι που θα διασφαλίσει τελικά την επάρκεια εφοδιασμού στην ηλεκτρική ενέργεια και στη χώρα μας αλλά και στα Βαλκάνια.

Καταληκτικά ο κ. Σκρέκας περιγράφοντας τα χαρακτηριστικά και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της νέας μονάδας ηλεκτροπαραγωγής η οποία θα προμηθεύεται φυσικό αέριο απευθείας από το FSRU, εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Αλεξανδρούπολη μπορεί να αποτελέσει το επόμενο ενεργειακό hub.

«Eργαζόμαστε προς αυτή την κατεύθυνση, να δημιουργήσουμε στη χώρα μας κι εδώ στην Αλεξανδρούπολη έναν νέο ενεργειακό κόμβο φυσικού αερίου στα πρότυπα της Ευρώπης. Είναι πια ξεκάθαρο ότι με γρήγορα αλλά σταθερά βήματα , με όραμα αλλά και ρεαλισμό η κυβέρνησή μας μετατρέπει την Ελλάδα σε βασικό πυλώνα ενεργειακής ασφάλειας για τα Βαλκάνια, αλλά και σε μία πύλη εισόδου για τη μεταφορά ενέργειας από την Αν. Μεσόγειο στην Ευρώπη».

 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις