Με βάση τον στόχο της δημοσιονομικής σταθερότητας θα επαναξιολογηθεί το μέτρο του επενδυτικού clawback, όπως σημείωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας, μιλώντας σήμερα στο 22ο Συνέδριο για την Υγεία, που διοργανώνει το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο στην Αθηνα.
Ο υπουργός προσέθεσε ότι οι επενδύσεις φέρνουν νέες επενδύσεις και νέες δουλειές, οπότε, όπως σημείωσε, θα εξαντλήσουμε όλες τις δυνατότητες να στηρίξουμε τον δυναμικό αναπτυσσόμενο κλάδο της φαρμακοβιομηχανίας.
Ο κ. Σκρέκας ανέφερε, ακόμη, ότι σκοπός της κυβέρνησης είναι να διευκολυνθούν περαιτέρω, γενικότερα, οι επενδύσεις γι' αυτό και ο επόμενος στόχος για τον οποίο εργάζεται η Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας είναι, από την Υπηρεσία Μίας Στάσης (One Stop Shop), να περάσουμε στη δραστική μείωση της γραφειοκρατίας ώστε κατά 75% ο επενδυτής να διαχειρίζεται τις απαραίτητες διαδικασίες μέσα από το κομπιούτερ του (one stop from your desk). Είναι μια παρέμβαση που αποσκοπεί να συνεισφέρει στην προσέλκυση επενδύσεων, στην αξιοποίηση της παραγόμενης γνώσης, στην παραγωγή νέου εισοδήματος, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, όπως εξήγησε ο υπουργός.
Σχετικά με τις πατέντες ο ίδιος τόνισε τη σημασία που δίνεται στην προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας αλλά και στη διαδικασία που θα καταστήσει τη χώρα μας ευνοϊκό περιβάλλον για την παραγωγή πατεντών. Να σχεδιάζονται νέες ιδέες για καινοτόμα φάρμακα και να μπορούν τα αποτελέσματα να αξιοποιούνται μέσα από εμπορικές χρήσεις.
Κ.Κυρανάκης: Στόχος η πλήρης ψηφιοποίηση στην πρόσβαση του πολίτη στις δημόσιες και ιδιωτικές δομές υγείας
Ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κωνσταντίνος Κυρανάκης ανέφερε ότι το αμέσως προσεχές διάστημα σχεδιάζεται να ξεκινήσει διαγωνισμός για τους νέους από την Εθνική Ομάδα Ρομποτικής για τη δημιουργία ενός ρομπότ που θα λειτουργήσει συμπληρωματικά στην ψηφιοποίηση του Κτηματολογίου. Πρόκειται για ένα έργο ψηφιοποίησης εγγράφων 600 εκατομμυρίων σελίδων και το ρομπότ θα βοηθάει στην διευκόλυνση της καταγραφής όλων των σελίδων. Αυτό το ανέφερε ο υφυπουργός ενδεικτικά για τη σημασία που δίνεται στην ψηφιοποίηση του κράτους και όπως εξήγησε, εκτός από τις startups σκοπός είναι να κινητοποιηθεί και η νέα γενιά στον τομέα της ψηφιοποίησης.
Αναφέρθηκε στον μεγάλο στόχο, όπως είπε, αυτόν της Υγεία με το My Health, έναν φάκελο μέσα στο οποίον θα υπάρχουν όλα όσα αφορούν την υγεία ενός ασθενή και θα είναι διαθέσιμα μέσα σε μια εφαρμογή στο κινητό του. Τόνισε ότι θα υπάρχει πλήρης προστασία των προσωπικών δεδομένων του πολίτη και η άδεια για πρόσβαση θα δίνεται από τον ίδιο όπου επιθυμεί ενώ υπογράμμισε τη σημασία που δίνεται από το υπουργείο, για την ανάπτυξη δικλείδων ασφαλείας ενάντια στις κυβερνοεπιθέσεις «ώστε να είναι ένα βήμα μπροστά».
Τέλος ανέφερε ότι στόχος είναι να ψηφιοποιηθεί πλήρως η πρόσβαση του πολίτη στις δημόσιες και ιδιωτικές δομές υγείας, από τα ψηφιακά ραντεβού μέχρι και σε όλο το εύρος των υπηρεσιών, από όταν μπαίνει στο νοσοκομείο ο ασθενής.
Υπογράμμισε τη σημασία των κλινικών μελετών ενώ υπενθύμισε ότι έχουν εγκριθεί έργα για ψηφιοποίηση αρχείων στην υγεία, ύψους 235 εκατ. ευρώ από την δράση «Κοινωνία της Πληροφορίας».
Από την πλευρά της η γενική γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας Λίλιαν Βενετία Βιλδιρίδη ανέφερε ότι θα συνεχιστεί η λειτουργία της επιτροπής για τις κλινικές μελέτες. Τόνισε ότι τα νέα φάρμακα δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας, ταχείες θεραπείες για τους ασθενείς και βοηθούν, στρατηγικά, να αναδειχθεί η χώρα μας σε κέντρο διεθνών μελετών με αντίκτυπο στην υγεία και στην οικονομία.
Η βιοϊατρική έχει εξελιχθεί, σημείωσε η ίδια, και έχει βοηθήσει πολύ για να προσεγγίσει η χώρα μας μεγαλύτερο αριθμό κλινικών φαρμάκων, όμως για να προσέλθουν και νέοι επενδυτές χρειάζεται αναμόρφωση νομοθεσίας σχετικά με τα πρότυπα.
Η γενική γραμματέας ανέφερε ότι ένα πρόγραμμα μέσω του ΕΣΠΑ «Ερευνώ - Καινοτομώ» που να αφορά μόνο την φαρμακοβιομηχανία θα βοηθούσε περαιτέρω την πορεία της χώρας προς την ψηφιακή υγεία και θα έφερνε περισσότερα νέα φάρμακα. Υπογράμμισε τη σημασία να δοθούν κίνητρα για κλινικές δοκιμές καινοτόμων φαρμάκων και προσέθεσε ότι η ψηφιοποίηση θα βοηθήσει στην εξαγωγή συμπερασμάτων μέσω της παρακολούθησης δεικτών και χρονοδιαγραμμάτων κι αυτό θα διασυνδεθεί και με την αξιολόγηση των νοσοκομείων.
Τέλος ο γενικός γραμματέας Έρευνας και Καινοτομίας, Αθανάσιος Κυριαζής γνωστοποίησε ότι είναι έτοιμο το Εθνικό Σχέδιο Τεχνολογικής Ανάπτυξης και Καινοτομίας και σύντομα θα τεθεί σε διαβούλευση.
Αναφέρθηκε στην υψηλής στάθμης έρευνα η οποία διεξάγεται στα Πανεπιστήμια και στα Ερευνητικά Κέντρα της χώρας. Τόνισε ότι η χώρα μας έχει ένα μεγάλο πλεονέκτημα, και αυτό είναι το υψηλών προδιαγραφών ανθρώπινο ερευνητικό δυναμικό της. Ειδικότερα, ανέφερε ότι, όπως αποδεικνύεται από τα αποτελέσματα της συμμετοχής της ελληνικής ερευνητικής κοινότητας σε μεγάλα ανταγωνιστικά έργα, η χώρα μας βρίσκεται στην πρωτοπορία της έρευνας, με υψηλά ποσοστά επιτυχίας σε σχέση με τον πληθυσμό της.
Τέλος, επισήμανε ότι είναι απαραίτητη η περαιτέρω ενίσχυση της καινοτομίας, στόχος και όραμα της ΓΓΕΚ, κάτι που προϋποθέτει την ενίσχυση και την υποστήριξη μαθητών, φοιτητών και ερευνητών, ώστε να κάνουν πράξη τις καινοτόμες ιδέες τους.
Ανέφερε ότι στο Elevate Greece πλέον μεταξύ των 780 εταιρειών του μητρώου, πρώτες σε κατάταξη είναι startups με αντικείμενο την βιοϊατρική και την υγεία ενώ λίγο καιρό πριν πρώτη σε κατάταξη ήταν η αγροδιατροφή.
ΑΠΕ-ΜΠΕ