Άμυνα & Διπλωματία

Σοκ από τις ΗΠΑ: Δεν αναγνωρίζουν στην Ελλάδα εναέριο χώρο 10 μιλίων!


Υποστηρίζουν ότι πρέπει να συμπίπτει με τα χωρικά ύδατα Εκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δίνει επιχειρήματα στην Τουρκία

Η Ελλάδα πρέπει να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα τουλάχιστον στα 10 ναυτικά μίλια, ή να περιορίσει τον εναέριο χώρο της στα 6 μίλια, για να βρίσκεται "εν δικαίω" στην αντιπαράθεση με την Τουρκία και να έχουν βάση οι συνεχείς καταγγελίες της για παραβιάσεις του εναέριου χώρου της από τουρκικά αεροσκάφη!

Αυτό είναι το έμμεσο συμπέρασμα από την έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η οποία αναδεικνύει μία σοβαρή αντίφαση της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής στην αντιπαράθεση με την Τουρκία: Ενώ η Ελλάδα κρατά τα χωρικά της ύδατα στα 6 μίλια, οριοθετεί τον εναέριο χώρο της στα 10 μίλια από τις ακτές - και κατηγορεί την Τουρκία ότι τον παραβιάζει.

Κατά την άποψη του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, αυτή η διαφορά αντιβαίνει στο διεθνές δίκαιο: Αιγιαλίτιδα ζώνη (χωρικά ύδατα) και εναέριος χώρος πρέπει να συμπίπτουν.

 Οι ΗΠΑ δεν αναγνωρίζουν λοιπόν ελληνικό εναέριο χώρο 10 μιλίων, αλλά μόνον 6 - όσο είναι και τα χωρικά ύδατα! Αυτό τονίζεται απερίφραστα στην έκθεση του  Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η οποία έχει προκαλέσει ήδη έντονες πολιτικές και διπλωματικές αντιδράσεις στην Αθήνα.

Η έκθεση δίνει ισχυρά επιχειρήματα την τουρκική πλευρά, η οποία πλέον θα μπορεί να συνεχίζει και να εντείνει τις παραβιάσεις μεταξύ των 6 και των 10 ν.μ. έχοντας την αποδοχή της Ουάσιγκτον - η οποία δεν τις θεωρεί καν "παραβάσεις"

Αξιοσημείωτο είναι πως η έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, επαναλαμβάνει επιχειρήματα της τουρκικής πλευράς. Το οξύμωρο είναι ότι δημοσιοποιήθηκε λίγο μετά την επίσκεψη στην Αθήνα του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Μάικ Πομπέο και τη φιλοξενία του από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Η νέα εξέλιξη αποτελεί δεινή ήτα για την κυβερνητική εξωτερική πολιτική που δεν μπόρεσε να πείσει τις ΗΠΑ. Σ΄αυτό συνέβαλαν και διάφορες δηλώσεις συμβούλων του υπουργείου Εξωτερικών, καθώς του υπουργού Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη.

Πάντως, χλιαρή ήταν η επίσημη αντίδραση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, ενώ ανεπισήμως στελέχη τόσο του ΥΠΕΞ όσο και του υπουργείου Εθνικής Άμυνας πνέουν τα μένεα για τους συντάκτες της έκθεσης του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Επίσης πρόκειται για μια εξέλιξη, την οποία θα τη βρει μπροστά της η Ελλάδα και θα απαιτηθεί τεράστια διπλωματική προσπάθεια να μεταπειστούν οι Αμερικανοί για το δίκαιο των ελληνικών θέσεων.

Τι γράφει η έκθεση για το Αιγαίο

Σε ότι αφορά στον εναέριο χώρο, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ υποστηρίζει ότι αυτός είναι 6 ν.μ. όσο είναι και τα χωρικά ύδατα της Ελλάδας και όχι 10, που έχει ανακηρύξει η Ελλάδα, εδώ, και σχεδόν, 90 χρόνια.

Αναλυτικότερα, όπως αποκάλυψε το κυπριακό sigmalive η σχετική έκθεση επιδόθηκε στις ηγεσίες των επιτροπών Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής και της Γερουσίας, βάσει των προνοιών του Νόμου για την ανατολική Μεσόγειο (East Med Act).
Οι συντάκτες της έκθεσης αναφέρουν, πως οι λόγοι, που δεν τους επιτρέπουν να παρουσιάσουν κατάλογο με τις τουρκικές παραβιάσεις είναι οι εξής:
«Πρώτον, η Ελλάδα διεκδικεί έναν εναέριο χώρο που εκτείνεται έως και 10 ναυτικά μίλια από την ακτογραμμή της και χωρικά ύδατα έως 6 ναυτικά μίλια. Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, ο εναέριος χώρος μιας χώρας συμπίπτει με τα χωρικά ύδατα. Έτσι, οι Ηνωμένες Πολιτείες αναγνωρίζουν έως και 6 ναυτικά μίλια εναέριου χώρου της Ελλάδας, σύμφωνα με τα χωρικά ύδατα της Ελλάδας.
Επομένως, η Ελλάδα και οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν συμμερίζονται την ίδια άποψη σχετικά με την έκταση του εναέριου χώρου της Ελλάδας».

Ο δεύτερος λόγος που προτάσσεται είναι ότι αν και η Ελλάδα διεκδικεί επί του παρόντος έως και 6 ναυτικά μίλια χωρικών υδάτων στο Αιγαίο Πέλαγος, αλλά παρατηρεί ότι «η Ελλάδα και οι γείτονές της δεν συμφώνησαν για οριοθέτηση συνόρων στις περιοχές όπου επικαλύπτονται τα νόμιμα θαλάσσια δικαιώματά τους. Η έλλειψη τέτοιας οριοθέτησης σημαίνει ότι δεν υπάρχει σαφήνεια ως προς την έκταση των χωρικών υδάτων της Ελλάδας και του αντίστοιχου εναέριου χώρου σε αυτές τις περιοχές, καθιστώντας αδύνατη οποιαδήποτε αξιολόγηση των συνολικών παραβιάσεων του εναέριου χώρου της Ελλάδας».

Καταλήγοντας, η έκθεση αναφέρει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ενθαρρύνουν την Ελλάδα και την Τουρκία να επιλύσουν εκκρεμή διμερή θέματα θαλάσσιων συνόρων ειρηνικά και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

"Τέτοιες προσπάθειες θα βοηθήσουν στη σταθεροποίηση της περιοχής και θα διευκολύνουν τη συνεργασία στο ΝΑΤΟ. Ομοίως, οι Ηνωμένες Πολιτείες παροτρύνουν τόσο την Ελλάδα όσο και την Τουρκία να απέχουν από προκλητικές ενέργειες που αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή".

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα