Αγορές

Σοκ στα χρηματιστήρια! Dow Jones -5,4%, βουτιά τραπεζών -6,3% στο ΧΑ


Δραματική επιδείνωση κλίματος σημειώνεται στις διεθνείς αγορές, καθώς   επανέρχονται στο προσκήνιο οι φόβοι για ένα δεύτερο κύμα πανδημίας, που θα πλήξει με πολλαπλάσια ένταση την παγκόσμια οικονομία, απομακρύνοντας  στο απώτερο μέλλον την προοπτική ανάπτυξης.

Αποταμιευτικό και επενδυτικό χρήμα εγκαταλείπει εσπευσμένα τα χρηματιστήρια, προκαλώντας έντονες πιέσεις και κλυδωνισμούς. Οι χρηματιστηριακοί δείκτες στις δύο πλευρές του Ατλαντικού βυθίζονται στα Τάρταρα, οι τιμές του αργού πετρελαίου  καταρρέουν υποχωρώντας πάνω από 8%, ο χρυσός ανεβαίνει προσελκύοντας κεφάλαια.

Ορατός πλέον ο κίνδυνος πρόκλησης καταστροφικού ντόμινο, που θα εξανεμίσει ό,τι κερδήθηκε στις αγορές τον τελευταίο ενάμισυ μήνα, μετά την μεγάλη “βουτιά” του Μαρτίου, όταν ξεκίνησε η πανδημία.

Στην επιδείνωση του κλίματος συνέβαλαν οι επισημάνσεις της Fed ότι δεν υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ανάκαμψης της αμερικανικής οικονομίας και ότι οι προοπτικές παραμένουν αβέβαιες.

Ο Dow Jones  υποχωρεί αυτή την ώρα κατά 5,4% στις 25.504 μονάδες. Απώλειες 4,50% καταγράφει ο δείκτης S&P500.
 Προηγήθηκαν στην πτώση τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Ο δείκτης DAX στη Φρανκφούρτη έχασε 4,47%, ο γαλλικός CAC40 σημείωσε -4,71%, ενώ ο FT100  στο Λονδίνο υποχώρησε κατά 3,99%.

Ημέρα μεγάλων απωλειών στο ΧΑ

 Στο ελληνικό χρηματιστήριο συνεχίστηκε για τρίτη ημέρα η καταβύθιση των τραπεζικών μετοχών, που περέσυραν χαμηλότερα ολόκληρη την αγορά.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 644,9 μονάδες με -2,68%.

Ο τραπεζικός δείκτης υποχώρησε κατά 6,26%, με την Εθνική να χάνει 9,2% και τις υπόλοιπες μετοχές του κλάδου να υποχωρούν κατά 5%-6%.

Εικόνα κατάρρευσης και στα εμποροβιομηχανικά blue chips. Με θετικό πρόσημο τερμάτισαν μόνον ο ΟΤΕ (+1,7%) και ο Σαράντης (+1,2%). Τις μεγαλύυτερες απώλειες υπέστησαν: Coca -Cola -5,3%,  ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ -4,9%, Βιοχάλκο -4,6%, ΔΕΗ  και Lamda -4%, ΕΛΠΕ -3,6%,  Ελλάκτωρ -3,4%, Μυτιληναίος -3%.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα