Πολιτική

Στα χέρια της ιταλικής μαφίας δυο κλεμμένοι πίνακες του Βαν Γκογκ


Στα χέρια της ιταλικής μαφίας στη Νάπολη βρίσκονταν δυο κλεμμένοι πίνακες του διάσημου Βαν Γκογκ, σύμφωνα με την ιταλική αστυνομία και όπως αναφέρεται είχαν κλαπεί στο Άμστερνταμ το 2002. Πρόκειται για τα «Seascape at Scheveningen» του 1882 και «Congregation leaving the Reformed Church in Nuenen». Tα έργα βρέθηκαν σε «σχετικά καλή κατάσταση» και η αυθεντικότητά τους έχει επιβεβαιωθεί από έφορο.

Οι δύο πίνακες έκαναν «φτερά» πριν 14 χρόνια, από διαρρήκτες που εισέβαλαν στο μουσείο Βαν Γκογκ από την οροφή, με βαριοπούλες και σκάλες. Ειδικοί ασφαλείας είχαν εκπλαγεί από την επιτυχία των ληστών, με δεδομένο ότι είχαν καταφέρει να διαπεράσουν όλα τα μέτρα.

Κανένα από τα δύο έργα δεν ήταν ασφαλισμένο όταν εκλάπησαν και δεν ανήκαν καν στο μουσείο, αλλά ήταν δάνειο από την ολλανδική κυβέρνηση. Δύο ολλανδοί πολίτες έχουν φυλακιστεί για την κλοπή, αλλά επιμένουν ότι είναι αθώοι.

Δεν είναι ακόμα γνωστό πότε τα έργα θα επιστραφούν στην Ολλανδία, με δεδομένο ότι αποτελούν μέρος αστυνομικής και εισαγγελικής έρευνας.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις