Πολιτική

Σταθάκης: Σε τι διαφέρει το νέο ΕΣΠΑ - Οι στόχοι της κυβέρνησης


Στην Κομισιόν ο νέος Αναπτυξιακός Νόμος, αναμένεται η έγκριση. Δεν θα έχει αναδρομική ισχύ

Τις προκλήσεις για τις τέσσερις νέες δράσεις του προγράμματος Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία του ΕΣΠΑ 2014 - 2020  παρουσίασε το αρμόδιο υπουργείο. Παρόντες ήταν ο υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Γιώργος Σταθάκης, η αναπληρώτρια υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά, ο υφυπουργός Αλέξης Χαρίτσης, ο ΓΓΔΕ και ΕΣΠΑ Παναγιώτης Κορκολής, η ειδική γραμματέας ΕΤΠΑ, Ευγενία Φωτονιάτα και ο ειδικός γραμματέας ΕΚΤ, Γιώργος Ιωαννίδης. Το συνολικό ύψος της ενίσχυσης ανέρχεται στα 370 εκατ. ευρώ, τα οποία θα κατανεμηθούν σε δύο κύκλους.  Για τη πρώτη φάση ο προϋπολογισμός είναι 252 εκατ. ευρώ και τα υπόλοιπα χρήματα θα αφορούν προκηρύξεις για τα ίδια προγράμματα εντός του έτους.

Κύριο χαρακτηριστικό του νέου ΕΣΠΑ είναι η πραγματική έμφαση στην επιχειρηματικότητα, την καινοτομία και την ανταγωνιστικότητα. Στόχος της κυβέρνησης, όπως είπε ο κ. Σταθάκης, παραμένει η εξωστρέφεια, η καινοτομία και η άντληση περισσότερων πόρων. Το νέο ΕΣΠΑ διαφέρει από το παλιό γιατί έχει ένα νέο αναπτυξιακό υπόδειγμα, σε συνάρτηση με τους νέους νόμους και τη συμφωνία με τους Θεσμούς. 

"Θέλουμε ανάπτυξη σε δραστηριότητες με υψηλή προστιθέμενη αξία", συμπλήρωσε. Άλλη μία διαφορά του νέου ΕΣΠΑ είναι η διαδικασία της διαβούλευσης. "Έχουν γίνει προδημοσιεύσεις και ακολούθησε η φάση της διαβούλευσης", είπε ο κ. Σταθάκης. Ακόμη ένα χαρακτηριστικό είναι ότι θα κινηθεί σε τρεις άξονες. Συγκεκριμένα: Στη διασφάλιση των κοινοτικών πόρων, την ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού και τη στήριξη της καινοτομίας και ταυτόχρονα την προώθηση αυτών. Τέλος, ιδιαίτερη έμφαση δίνεται και στην οικολογική διάσταση του σχεδιασμού επί το συνόλω.

Παράλληλα, ενισχύεται ο τομέας του τουρισμού με επιπλέον 20 εκατ. ευρώ από τις αρχικές συμφωνίες. Σύμφωνα με τον υπουργό, δίνεται έμφαση στους ανθρώπινους πόρους, την εξωστρέφεια και με στόχο τη μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων, προκειμένου η χώρα να βγει από την κρίση. 

Ο κ. Χαρίτσης τόνισε ότι η Ελλάδα ήταν πρώτη σε απορροφητικότητα για το 2007 - 2013 και πρόσθεσε ότι ξεκίνησε μεγάλη προσπάθεια για απορρόφηση των πόρων 2014 - 2020. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, όπως ανέφερε, το πρόγραμμα του υπουργείου με τον ΟΑΕΔ, το οποίο ολοκληρώθηκε με επιτυχία. Ο κ. Χαρίτσης υποστήριξε ότι δεδομένων των πιεστικών αναγκών της κοινωνίας και της οικονομίας, μεγάλο ρόλο θα παίξουν τα ποιοτικά πλέον χαρακτηριστικά. Πρώτον, η αναβάθμιση των υφιστάμενων μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων. Επίσης, η ανάπτυξη της νεοφυήςς επιχειρηματικότητας και τρίτον να δοθεί έμφαση στον τουρισμό. Στόχος, είπε ο κ. Χαρίτσης, είναι η ενίσχυση της πραγματικής απασχόλησης και να μπει φρένο στη φυγή ανθρώπινου δυναμικού στο εξωτερικό. 
 
Στη συνέχεια, η κα Κουντουρά παίρνοντας το λόγο υποστήριξε πως έχει ενισχυθεί ο Τουρισμός στα καινούργια προγράμματα. "Ακούσαμε τις απόψεις και τις ανάγκες των φορέων και πράγματι υπήρξε αύξηση στο budget", είπε η κα Κουντουρά και συμπλήρωσε: "Και στη δεύτερη πρόσκληση θα υπάρχουν προγράμματα για τον τουρισμό. 
 
Σε άλλα σημαντικά στοιχεία, αρχές Μαρτίου αναμένεται να δουν το φως της δημοσιότητας νέα προγράμματα για ενίσχυση της απασχόλησης, clusters και προγράμματα για θερμοκοιτίδες ενώ επί τάπητος έχει τεθεί και ειδικό πρόγραμμα για εξοικονόμηση ενέργειας σε δημόσια και ιδιωτικά κτίρια. Σε σχετικό ερώτημα, το παλαιότερο πρόγραμμα "Εξοικονομώ" και το μέλλει γενέσθαι με 35.000 περίπου αιτήσεις, τονίσυτηκε ότι θα εξεταστούν, αλλά κατά προτεραιότητα.
 
 
 
* Δείτε Συννημένα τα προγράμματα

-Ενίσχυση της αυτοαπασχόλησης πτυχιούχων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης
-Αναβάθμιση πολύ μικρών & μικρών επιχειρήσεων για την ανάπτυξη των ικανοτήτων τοιυς στις νέες αγορές
-Ενίσχυση τουριστικών ΜμΕ για τον εκσυγχρονισμό τους και την ποιοτική αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών 
-Νεοφυής Επιχειρηματικότητα
 
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις